Port d'Aiguadolç

Sitges és l'escenari del simulacre de catàstrofes més gran de Catalunya

Més de 450 persones participen en el simulacre de catàstrofes i incidents de múltiples víctimes al Port d’Aiguadolç de Sitges

Ajuntament de Sitges. Sitges és l’escenari del simulacre de catàstrofes més gran de Catalunya

Ajuntament de Sitges. Sitges és l’escenari del simulacre de catàstrofes més gran de Catalunya

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Més de 450 persones han participat en el simulacre docent de catàstrofes i incidents de múltiples víctimes (IMV) més important de Catalunya que s’ha fet aquest dijous al Port d’Aiguadolç de Sitges. L’exercici ha estat organitzat per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i l’Institut d’Estudis Mèdics (IEM) en el marc del 9è Màster en Assistència Integral en Urgències i Emergències per a medicina i infermeria.

Les característiques del Port d’Aiguadolç de Sitges han permès ampliar l’espectre de patologies a tractar, ja que l’entorn ha facilitat la presència de víctimes en el medi aquàtic i subaquàtic. A més, l’amplitud de l’espai i la quantitat d’efectius han possibilitat dos escenaris de simulació d’accidents. El xoc de dues embarcacions de passatgers a la bocana del Port de Sitges amb 50 víctimes i patologies diverses, i una explosió provocada per un atemptat que ha afectat també a més de mig centenar de persones.

Davant aquestes dues situacions, els cossos de seguretat i els equips d’emergències han actuat segons els protocols en cas de catàstrofe. Els primers en arribar al lloc dels fets han estat Policia Local, Mossos d’Esquadra, Bombers i Protecció Civil. Posteriorment, i un cop assegurada la zona, ha començat la intervenció dels equips sanitaris. Durant l’assistència, s’ha procedit a fer el triatge, un procés de categorització de les víctimes segons el seu estat de gravetat. Un cop identificats els ferits més greus, se’ls ha traslladat al Post Mèdic Avançat (PMA), on s’ha fet la reavaluació i l’atenció inicial medicalitzada per part del personal sanitari. A partir d’aquí, mitjançant trasllats d’ambulàncies s’ha derivat als ferits als hospitals de referència, ubicats normalment en una zona allunyada del lloc del sinistre. En aquest simulacre, es comptava amb una carpa que simulava el servei d’urgències d’un hospital de tercer nivell per a l’atenció definitiva a les víctimes.

Un cop ha acabat l’exercici de simulació, els representants de tots els cossos de seguretat que han intervingut s’han reunit per posar en comú els errors que s’han produït per determinar les possibles millores en l’atenció quan es produeixen aquests tipus d’incidents.

Un simulacre d’aquestes característiques suposa una important mobilització de recursos humans i materials que tenen com a finalitat preparar els equips d’intervenció en catàstrofes i aprendre de l’experiència. En cas de produir-se una catàstrofe o un incident de múltiples víctimes, els simulacres ajuden a donar una millor resposta i minimitzar les conseqüències.

El simulacre ha comptat amb la participació de nous cossos operatius com SASEMAR (Salvamento Marítimo), Proactiva, la Policia Local de Sitges i personal del port de Sitges, SEM, Mossos d’Esquadra, Protecció Civil de l’Hospitalet i Bombers de la Generalitat de Catalunya. A més, la simulació ha comptat amb els alumnes del màster (metges/esses i infermers/es) i amb els alumnes de grau de Tècnic en Emergències Sanitàries (TES) de diversos instituts. Els participants han practicat les seves habilitats alhora d’abordar una situació de catàstrofe o un incident de múltiples víctimes.
 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local