Vacances en pau

Vilafranca celebra una gran festa per als infants refugiats sahrauís acollits a Catalunya

Els infants sahrauís van ser els principals protagonistes però també va ser una festa reivindicativa reclamant el dret d’autodeterminació del poble sahrauí i denunciant l’ocupació del Marroc

Vilafranca celebra una gran festa per als infants refugiats sahrauís acollits a Catalunya. ACAPS

Vilafranca celebra una gran festa per als infants refugiats sahrauís acollits a Catalunya. ACAPS

La festa central del projecte Vacances en Pau, per als infants refugiats sarhauís acollits a Catalunya es va celebrar el passat diumenge a Vilafranca i ha estat tot un èxit, tant a nivell d'organització, que ha funcionat a la perfecció, com a nivell d'assistència de públic, amb prop de 2.000 persones d’arreu de Catalunya.

La festa ha estat organitzada per l’ACAPS Wilaia Alt Penedès, la Delegació del Front Polisario a Catalunya i el suport l’Ajuntament de Vilafranca. La festa també va comptar amb la participació d’entitats com el col·lectiu artístic El Gargot, Filigrana, els esplais MIV i CAU, Farasha-Dansa oriental i creativa, el fotògraf Domènec Freixedes, l’Associació de Donants de Sang de l’Alt Penedès, el Consell d’Esports i el Dibuixant del Penedès.

Aquesta festa es fa anualment en alguna ciutat de Catalunya. Enguany la festa ha estat emblema de la voluntat, del compromís i de la solidaritat de Vilafranca, l’Alt Penedès i Catalunya amb el poble sahrauí. La festa consistia en una trobada festiva i reivindicativa amb presència d’uns 500 infants sahrauís acollits a Catalunya, acompanyats de les famílies acollidores i amics i amigues del poble sahrauí.
Els infants sahrauís van ser els principals protagonistes però també va ser una festa reivindicativa reclamant el dret d’autodeterminació del poble sahrauí i denunciant l’ocupació del Marroc del Sàhara Occidental, la vulneració dels drets humans en el Sàhara ocupat i sobre la injustícia que està patint aquest poble des de fa prop de quaranta anys.

Els nens i nenes que van participar a la festa podien disfrutar de diversos  tallers i activitats ininterrompudes, que han aconseguit que els infants -sahrauís i catalans- s'ho passin d'allò més bé.  Els espectacles de pallassos i de circ ‘El Circ Filixic’,  de Filigrana i de Farasha van animar la festa amb les seves actuacions.

Un dels actes simbòlics que es van dur a terme va ser la reproducció del “mur de la vergonya” que esquartera el Sàhara Occidental. Es tracta d’un mur de 2.720 Km, fortament custodiat per les trobes marroquines i amb un entorn densament minat. Les delegacions d’infants sahrauís que van assistir a la festa s’hi van fer fotografies com si fos un fotocall. Finalment els infants sahrauís s’hi van llençar a sobre i el van destrossar amb ràbia pel dolor que els provoca.

D'altra banda, es va fer un acte protocol·lari i reivindicatiu. Aquest acte va comptar amb parlaments de Jaume Clavé, president de l’ACAPS Wilaia Alt Penedès, Núria Salamé, presidenta de la Federació ACAPS, Hortènsia Grau, diputada per ICV-EUiA al Parlament de Catalunya, Quim Arrufat, diputat de la CUP al Parlament de Catalunya, Montse Arroyo, regidora de cooperació i solidaritat de l’Ajuntament de Vilafranca, i Oualad Mousa, delegat del Front Polisario a Catalunya. Glòria Valeri, síndica de greuges de Vilafranca, va llegir el manifest final.
Els parlaments van donar la benvinguda als infants sahrauís i van agrair la solidaritat de les famílies que els acullen. També van donar suport a lluita del poble sahrauí per  exercir el dret  a l’autodeterminació i assolir la independència. Per aquest motiu,  van demanar que la Unió Europea, el Govern Espanyol i el Govern de Catalunya, corresponsables del conflicte, cessin la cooperació institucional amb el Regne del Marroc fins que es respectin dels drets humans. D’altra banda, van demanar que es refacin les relacions institucionals amb la Delegació del Front Polisario a Catalunya i que es reconegui i que s’estableixin relacions institucionals i de cooperació amb el govern de la República Àrab Sahrauí Democràtica. Van exigir que l'Estat Espanyol assumeixi les seves responsabilitats de protecció de la població civil sahrauí fins que finalitzi el procés de descolonització. Com també, van exigir que el Consell de Seguretat de les Nacions Unides ampliï el mandat de la MINURSO i que es doti de competències per tal de vetllar pels drets humans en el Sàhara Occidental.

Solidaritat amb una mare que vol enterrar el seu fill

Els infants sahrauís van voler mostrar la solidaritat amb Takbar Haddi, un mare sahrauí que reclama el cos del seu fill a la policia marroquina, per poder-lo enterrar amb dignitat. El passat 31 de gener, Mohamed Lamin Haidala, va ser agredit per colons marroquins a Al-Aaiun, capital ocupada pel Marroc, del Sàhara Occidental. Vuit dies després, el 8 de febrer, va morir, sense haver rebut l’assistència mèdica necessària i d’un procés de negligència mèdica intencionada, auspiciada per les forces d’ocupació marroquines.

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local