PLE MUNICIPAL

Rebuig de les associacions cannàbiques a la nova ordenança que regularà els seus locals de fumadors

L'Ajuntament de Vilanova aprova inicialment la normativa, que imposa horaris i una distància de 250 metres respecte a centres educatius, esportius i sanitaris

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L'Ordenança municipal per a la regulació específica de les condicions tècniques i d’emplaçament dels locals i associacions de cànnabis a Vilanova exigirà el compliment d'uns horaris i unes distàncies respecte altres locals de la ciutat, uns aspectes que han generar el rebuig de les entitats afectades. La normativa va aprovar-se inicialment al ple d'aquest dilluns, amb els vots en contra de la CUP I Som VNG.

L'ordenança estableix que els locals per fumar cànnabis es trobin a una distància mínima de 250 metres respecte als centres educatius, sanitaris i esportius, i de 500 metres respecte a altres clubs de fumadors de cànnabis. D'altra banda, també s'exigeix el compliment d'uns horaris, amb un màxim de vuit hores al dia, que de diumenge a dijous ha d'arribar fins com a màxim les deu de la nit, i divendres i dissabte, fins les dotze. El regidor d'Urbanisme, Habitatge i Medi Ambient, Gerard Llobet, ha deixat clar que es tracta d'una normativa que “incorpora criteris del departament de Salut”, i que la proposta de l'Ajuntament de Vilanova “no és ni més in menys restrictiva que la d'altres municipis”. Segons Llobet, es tracta de “fer compatible” la presència dels clubs de cànnabis “amb les activitats de la ciutat”.

L'Ajuntament vol dialogar amb les entitats

No obstant, el regidor ha deixat clar que la voluntat del govern és “continuar parlant” amb les associacions cannàbiques per incorporar algunes de les seves propostes i intentar “ajustar” l'ordenança. “Volem que vinguin les entitats i que ens diguin on volen ubicar-s'hi, tenint en compte que els locals han de tenir uns requisits”, ha explicat el responsable municipal de medi ambient. L'aprovació, de caire inicial, va seguida de 30 dies d'exposició pública durant els que es poden presentar al·legacions.


Queixes de les associacions cannàbiques

L'ordenança ha provocat les queixes de les associacions cannàbiques de la ciutat, que consideren que haurà massa restriccions en el funcionament dels seus locals, i que aquestes seran molt difícils de complir. Dos representants de l'Associació Cannàbica Vilanovina i de l'Associació Cannàbica High-Times van intervenir al ple municipal per manifestar la seva oposició a la normativa. “Mostrem rebuig a tots els articles que han estat redactats sense cap mena de consens amb la ciutadania ni les entitats interessades”, s'assegura des de l'Associació Cannàbica Vilanovina.

El cap de comunicació de l'entitat, Rafel Ramon, anuncia que l'associació presentarà esmenes a l'ordenança. “Els criteris del departament de Salut no són suficients. Es fa un consum innocu, del que no es fa publicitat. Llavors, per què ha d'haver-hi distàncies?”, pregunta Ramon. L'entitat també argumenta que “les associacions cannàbiques són clubs privats i el seu accés és exclusiu per als socis. Per tant no té cap sentit limitar els seus horaris sempre hi quan compleixin la normativa mediambiental i en particular el descans dels veïns”.

La prohibició de venda de productes per beure o menjar als locals és un altra de les mesures que genera desacord amb les entitats. En aquest sentit, l'Associació Cannàbica Vilanovina destaca que “els clubs socials de cànnabis necessiten disposar de begudes i menjar per als seus socis per una qüestió de reducció de riscos, ja que el cànnabis no és una substància innòcua, és un depressor del sistema nerviós central i és per aquest motiu que els socis necessiten beure i menjar per fer un correcte ús de la substància”. Per a l'entitat, “l'Ajuntament ha de garantir aquesta possibilitat, bé sigui amb barra o maquines de dispensació”.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local