Crisi humanitària

Vilanova obre un registre per recollir els oferiments d'ajut als refugiats

L'Ajuntament s'adhereix a la campanya d'emergència del Fons Català de Cooperació i fa una aportació econòmica de 2.500 euros

Refugiats de Síria. EIX

Refugiats de Síria. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L'Ajuntament de Vilanova ha obert un registre per recollir oferiments de la ciutadania per ajudar els refugiats. Representants municipals van participar divendres en la reunió del Fons Català de Cooperació per tal de coordinar les accions d'ajuda que es poden fer des dels municipis. La ciutat s'ha adherit també a la campanya d'emergència que ha posat en marxa el Fons amb l'objectiu de donar assistència en les rutes de fugida, donar suport als municipis de la ruta, planificar i gestionar l'acollida i, finalment, acollir els desplaçats a Catalunya. Vilanova i la Geltrú farà una aportació econòmica de 2.500 euros a la campanya. El portaveu del govern vilanoví, Juan Luís Ruiz, ha explicat que “el que és important ara és col·laborar per donar cobertura als refugiats que estan fugint, als que estan en ruta, això és el que ara corre pressa. Quan sapiguem el nombre de refugiats que l'Estat i Catalunya assumeixen, llavors treballarem amb els Fons Català de Cooperació i l'ACNUR. Hi ha hagut molts ciutadans que s'han posat en contacte amb nosaltres i per això hem obert un registre.”

En aquests moments les institucions catalanes estan pendents de saber el nombre de persones que acollirà l'Estat espanyol, decisió que ha de prendre el govern de Madrid. A partir d'aquest moment els municipis, a través de la xarxa de municipis creada d'atenció als refugiats, coordinaran les diferents accions que es poden dur a terme. De moment l'Ajuntament ha decidit obrir el registre per tal que les persones que ho desitgin facin saber la seva voluntat d'ajudar i en quins àmbits es podria concretar aquesta col·laboració. El registre es podrà fer per Internet, a la pàgina www.vilanova.cat, ( clicant AQUÍ ) o bé de manera presencial a l'Oficina d'Atenció a la Ciutadania, als baixos de l'Ajuntament.

Ruiz ha volgut transmetre un missatge de tranquil·litat, “Vilanova sempre ha estat una ciutat molt activa en aquest sentit però no vindran refugiats ara mateix, això passarà d'aquí 3, 4 o 5 mesos, els estats hauran de decidir i s'hauran de fer les coses ben fetes. Les famílies qui vinguin serà per molt de temps, s'haurà de treballar la integració, tenim temps per veure com i de quina manera podem assumir-ho a la ciutat.”

Al llarg d'aquests dies s'aniran succeint diferents trobades i reunions d'institucions, entitats i municipis per tal de coordinar les accions de suport i la participació de la ciutadania. En l'àmbit local, demà dimecres hi haurà una trobada de les entitats que formen la mesa d'entitats de cooperació de Vilanova i la Geltrú i una concentració de suport als refugiats a la plaça de la Vila, a les 19 h.

Reunió del Fons Català de Cooperació

El Fons Català de Cooperació al Desenvolupament té oberta des de l'any 2013 una campanya de suport a la població afectada per la guerra civil a Síria (projecte 2579). Atenent a la gravetat de la situació creada aquests darrers mesos amb l'èxode massiu de refugiats cap a Europa i en resposta a la demanda de diversos municipis catalans, el dia 4 de setembre de 2015 el Fons Català va convocar una reunió amb els ajuntaments i ens locals socis del Fons, en la qual es va acordar una estratègia per a donar suport i acollir aquests refugiats.

En aquest sentit, el Fons Català, de manera coordinada amb les institucions catalanes i la ciutadania, i d'acord amb les necessitats identificades i peticions realitzades, proposa obrir una campanya de suport als refugiats centrada en quatre eixos:
Assistència en les rutes de fugida. Es tracta de necessitats bàsiques: alimentació, salut i higiene així com seguretat marítima. En aquest sentit, ja hi ha entitats que treballen en l'assistència bàsica en ruta. El Fons Català ha identificat ONG i agències consolidades, verificables i amb prestigi que duen a terme aquestes tasques en ruta. La primera acció que caldria fer seria destinar recursos econòmics a aquestes entitats allà on manquin, ja que hi ha rutes que ja estan cobertes i en canvi n'hi ha d'altres que no. L'objectiu és garantir que els refugiats arribin allà on han d'arribar.

Suport als municipis de la ruta. A la ruta que emprenen els refugiats, els municipis estan tenint un rol molt actiu en acollir les persones que arriben als seus pavellons, escoles etc. perquè descansin, es rentin i puguin continuar el seu camí. Alguns d'aquests municipis es troben en països que estan vivint una situació complicada, com és el cas de Grècia. És per aquest motiu que els municipis catalans han de donar suport a aquests municipis, ja que s'estan quedant sense recursos. D'altra banda, es poden crear canals de contacte de municipi català a municipi de la ruta i aprofitar en aquest sentit les xarxes de ciutats de les quals el Fons Català forma part, com és el cas del CGLU (Ciutats i Governs Locals Units).

Planificació i gestió de l'acollida. L'acollida no és ni breu ni limitada en el temps i el refugiat està un temps sense tenir accés a drets. Planificar la gestió vol dir tenir en compte que alguns dels refugiats no tenen recursos econòmics, capacitat habitacional o recursos jurídics. S'ha de poder donar resposta a les necessitats logístiques i de serveis dels refugiats per poder-los acollir. En un termini mitjà s'ha d'abordar la qüestió de la integració dels refugiats i ha d'haver-hi un criteri de territorialització que la permeti. Durant molt de temps caldrà desplaçar al llarg del territori serveis jurídics i socials perquè els que arriben tenen necessitats especials i per això cal que els consells comarcals planifiquin la territorialització. D'aquí a 4-5 mesos arribaran molts refugiats i cal organitzar-se i coordinar-se per tal que hi hagi un dispositiu jurídic especial de tramitació de l'acollida del Govern central adequat, que en té la competència exclusiva.

Acollida a Catalunya. S'ha de tenir en compte com es farà la tramitació de l'acollida i la distribució en el territori, la qual ja haurà d'estar preparada, igual com s'haurà d'haver previst quines són les necessitats dels refugiats: serveis bàsics, habitatge, necessitats jurídiques etc. i haver preparat un dossier d'aquestes necessitats. Pel que fa al càlcul del nombre de refugiats que vindran, no cal fer càlculs al respecte sinó pensar a planificar bé l'acollida donant-los una vida digna d'acord a les capacitats dels municipis, sense deixar de banda la qüestió de la integració. Per això cal tenir implantat un dispositiu especial del Ministeri que permeti resoldre en hores les gestions administratives de la demanda d'asil.

Els recursos recollits en aquesta campanya es destinaran al desplegament d'aquests quatre eixos en funció de l'evolució de les necessitats de cada moment. La ciutadania pot fer aportacions econòmiques als comptes corrents del Fons Català de Cooperació:

- Triodos Bank, codi IBAN: ES47 1491 0001 2620 0525 7510

- Catalunya Caixa, codi IBAN: ES87 2013 0500 1402 1395 4220

- CaixaBank, codi IBAN: ES79 2100 3200 9625 0002 9627

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local