Joventut

Un 10% dels joves que abusen de l'alcohol acabaran desenvolupant una addicció

Els experts alerten del consum abusiu de cap de setmana, que sovint s'acompanya de drogues

ACN / Roger Segura Salou 09-10-2015 23:20 Lectures 1191
Francisco Pascual, Ángel Jiménez, i Conchi Pérez. ACN

Francisco Pascual, Ángel Jiménez, i Conchi Pérez. ACN

Un de cada deu joves que practiquen un consum abusiu d'alcohol, sobretot els caps de setmana, acabarà desenvolupant addicció a l'alcohol. A més, prop del 40% es veurà afectat per problemàtiques relacionades, com ara una intoxicació etílica o accidents de trànsit. Així s'ha apuntat aquest divendres en la presentació de la primera convenció de la Confederació d'Alcohòlics, Addictes en Rehabilitació i Familiars d'Espanya (CAARFE), que reuneix fins dilluns unes 250 persones a Salou. El consum abusiu d'alcohol en entorns recreatius -sovint acompanyat de substàncies estupefaents-, el turisme de "borratxera" i la poca percepció de "risc" que se'n té són algunes de les principals denúncies de l'entitat.

L'edat mitjana d'inici al consum d'alcohol dels espanyols se situa en els 13,7 anys i, segons ha apuntat el doctor i vicepresident de la Societat Científica Socidrogoalcohol, Francisco Pascual, pràctiques associades al 'botellón', que comporten un consum abusiu d'alcohol en un curt període de temps, pot acabar derivant en una addicció si es porta a terme amb freqüència. La ingesta d'una mitjana de quatre combinats en les dones, i d'un mínim de cinc en els homes, en un període no superior a les dues hores, és la que permet arribar "a un nivell elevat i ràpid d'embriaguesa", segons Pascual.

El consum s'estén en els joves, però també en els col·lectius de 30, 40 i, fins i tot, 50 anys, que porten a terme un consum recreatiu, bàsicament de caps de setmana. Sovint, la ingesta de begudes alcohòliques s'acompanya de drogues com ara cocaïna i opiacis, majoritàriament marihuana. De fet, Pascual ha apuntat que la relació entre drogues i alcohol és molt elevada, ja que nou de cada deu persones que consumeixen drogues, també ingereixen alcohol.

A nivell espanyol, les últimes enquestes conclouen que entre un 4 i un 5% de la població presenta problemes d'alcoholisme, la qual cosa es tradueix en un espectre d'entre 2 i 2,5 milions de persones. El problema, segons els experts, rau en el fet que només un 10% d'aquestes persones acabaran acudint a un tractament, per la poca percepció de "risc" que és té del consum d'alcohol, segons Pascual, que encara és inferior al de les drogues.

La Confederació d'Alcohòlics, Addictes en Rehabilitació i Familiars d'Espanya (CAARFE), que aplega més d'un centenar d'associacions d'arreu de l'Estat, reivindica aquests dies a Salou la importància de "l'ajuda mútua" i la rehabilitació dels malalts alcohòlics i addictes des d'una intervenció bio psico social. També vol posar en valor l'atenció a les famílies, que són les pateixen les conseqüències més directes de la malaltia.

El president de CAARFE, Ángel Jiménez, ha aprofitat que la primera convenció de l'entitat se celebra a Salou per reivindicar les qualitats turístiques del municipi, que sovint no es veu prou reflectida a l'opinió pública per la "mala imatge" del turisme de 'borratxera'. Al seu torn, la representant dels familiars de CAARF, Conchi Pérez, ha explicat que la trobada se centrarà en tallers en què s'abordaran qüestions com ara el consum de drogues entre els adolescents o l'addicció a les noves tecnologies.


Eleccions municipals

Temps de voreres aixecades

Miquel Casellas

Uns pressupostos aprovats o amb pròrroga són més que suficients per començar a aixecar voreres i fer petites grans obres principalment al mig de la ciutat perquè la gent vegi que aquell equip de govern que ha de passar la revalida al cap de poc es preocupa per la gent administrada

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No