Activitats extraescolars

Fer més de 5 hores setmanals d'extraescolars esportives, dolent per al rendiment acadèmic

La UAB i la Universitat de les Illes Balears constaten que la pràctica moderada influeix positivament en matemàtiques i llengües

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Un estudi de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i la Universitat de les Illes Balears (UIB), que ha investigat per primera vegada de forma conjunta les extraescolars físico-esportives i les pautes de descans, conclou que els millors resultats acadèmics en els alumnes de primària són fruït d’un patró de descans adequat -dormir entre 9-10 hores- unit a una pràctica moderada d’exercici físic -entre 2 i 5 hores setmanals-. Per contra, els pitjors resultats acadèmics es donen amb uns patrons inadequats de descans -menys de 9 hores- i un número elevat d’activitats -més de 5 hores-.

Anar a dormir tard i llevar-se aviat repercuteix de forma negativa en el rendiment acadèmic. L’estudi alerta de l’existència d’una pauta de descans nocturn insuficient i irregular cada vegada més freqüent en nens i adolescents. Això podria ser la causa que durant les primeres hores de classe els alumnes es trobin endormiscats i no tinguin la capacitat atencional necessària per seguir les classes. En aquest sentit s’ha comprovat que anar a dormir després de les 22h dificulta que els joves es puguin llevar l’endemà en condicions òptimes.

A la mateixa vegada, la pràctica extraescolar físico-esportiva influeix positivament en el rendiment dels nens de primària en assignatures com matemàtiques i llengües, és a dir, les matèries que requereixen una major atenció.

Paral·lelament s’evidencia la gran quantitat d’activitats extraescolars en què participen els nens i nenes d’aquestes edats. Les dades indiquen que un 84,20% de la població fa algun tipus d’activitat fora de l’escola. Les activitats extraescolars de caràcter físic o esportiu, comporten una sèrie de beneficis: l’increment de l’autoestima i la confiança en un mateix, i l’optimització del desenvolupament social, el desenvolupament cognitiu i el rendiment acadèmic. A més a més, els resultats també suggereixen que la pràctica esportiva redueix l’estrès, l’ansietat i la depressió i que incrementa l’aprenentatge i la memòria, tots ells factors que condueixen a assolir un estat òptim de salut i un major rendiment acadèmic.

Però la participació en activitats extraescolars millora el rendiment acadèmic dins d’uns límits. De fet, els seus efectes es distribuirien en una corba en forma d’U invertida, ja que no realitzar cap tipus d’activitat extraescolar o realitzar-ne més de cinc de simultànies comporta efectes negatius.

Aquestes conclusions dels investigadors són importants ja que és la primera vegada que s’estudien els efectes dels patrons de descans i la realització d’activitats físico-esportives extraescolars en el rendiment acadèmic, de forma conjunta, i no per separat, com s’havia estudiat fins el moment.

La investigació, titulada “La importància de les activitats físico-esportives en els nens per obtenir uns patrons de descans adequats i un rendiment acadèmic òptim”, s’ha fet a partir de les respostes de 573 alumnes d’Educació Primària (313 nens i 260 nenes), de 18 centres escolars (9 públics i 9 concertats) de les comarques de Barcelona i de les Illes Balears (Mallorca i Menorca).

S’ha utilitzat un qüestionari amb preguntes específiques sobre l’avaluació quantitativa i qualitativa del son, i un registre quantitatiu de les activitats extraescolars. Els autors de l’estudi són els investigadors Ramon Cladellas, Mercè Clariana, Mar Badia, Teresa Dezcallar del Departament de Psicologia Bàsica, Evolutiva i de l’Educació de la UAB i Concepció Gotzens, de la UIB.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local