Medicina preventiva

Un nou projecte de recerca vol descobrir quins components genètics afecten l'estat de salut de les persones

9 hospitals de Catalunya participaran en l'estudi que pretén aconseguir una guia de factors de predicció d'algunes malalties

Detall d'una mà realitzant una prova al Banc de Sang per a l'estudi GCAT. ACN

Detall d'una mà realitzant una prova al Banc de Sang per a l'estudi GCAT. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L'Institut de Medicina Predictiva del Càncer (IMPC) i l'Institut Germans Trias (IGTP), amb la col·laboració del Banc de Sang i Teixits (BST), engega el projecte GCAT, Genomes per la Vida, un estudi de recerca genòmica en salut que vol investigar quines són les components genètiques en la salut i les seves derivacions. A partir d'una anàlisi de sang es pretén conèixer com es modifica la predisposició genètica d'una persona sota alguns factors ambientals per aconseguir una guia de predicció que determini com canvia e el risc a desenvolupar una malaltia determinada, així com la resposta a un tractament específic. És doncs, un projecte de medicina personalitzada amb recomanacions prevenir patologies.

L'Hospital Trias i Pujol de Badalona i l'Hospital de Sant Pau de Barcelona van iniciar el projecte GCAT, que ara ja compta amb la participació de 9 centres d'arreu del territori com ara l'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida, l'Hospital de Bellvitge, la Mútua de Terrassa, l'hospital josep Trueta de Girona, l'hospital Joan XXIII de Tarragona i l'Hospital Sant Joan de Déu.

El projecte s'articula a partir de mostres de 50.000 persones de 40 i 65 anys que viuen en una regió concreta i que, per tant, no tenen intenció de marxar de Catalunya els propers 5 anys. Els participants cedeixen una mostra de sant de manera altruista. Un cop es disposi de la informació genòmica i els hàbits de vida, i es creuin amb la història clínica dels participants, es realitzarà un seguiment durant els cinc anys propers, per comprovar qui es manté en un bon estat de salut i qui emmalalteix.

Així, els coneixements dels components genètics, a més d'aportar coneixements sobre els mecanismes generals que impliquen diverses malalties, permetrà fer estimacions del risc individual i una millor classificació de pacients i malalties. Així, es podrà dissenyar el tractament més adequat i garantir una pràctica mèdica més precisa i personalitzada.

Amb les mostres s'elaborarà una guia de factors de predicció de determinades malalties així com una sèrie de recomanacions de salut diferenciades per grups de població susceptibles a desenvolupar determinades malalties, i per tant, que puguin actuar com a medicina preventiva.

A més, l'estudi també permetrà garantir uns diagnòstics més acurats i afinar més en l'administració de tractaments i en la valoració de realitzar proves diagnòstiques invasives. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local