Unió Europea

El 36% dels menors estan en risc de pobresa o exclusió social, segons un estudi europeu

Espanya és el 23è estat de l'Índex de Justícia Social que elabora anualment la Fundació Bertelsmann

El 36% dels menors a l'Estat estan en risc de pobresa o exclusió social, segons un estudi europeu. ACN

El 36% dels menors a l'Estat estan en risc de pobresa o exclusió social, segons un estudi europeu. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El 36% de nens i adolescents espanyols estan en risc de pobresa o exclusió social, xifra que triplica la de les persones grans, segons un estudi publicat aquest dimarts per la Fundació Bertelsmann. Aquesta amenaça afecta a 26 milions de menors de tota la Unió Europea, que equival a un 27,9%. En el panorama laboral, la taxa d’atur entre els joves de l’estat espanyol se situa en un 53,2%, la més alta de tots els països de la Unió Europea. L’abandonament escolar tampoc millora, i se situa en un 21,9%, també el més alt de tota la UE. “No ens podem permetre crear una generació perduda a Europa”, ha assegurat el president de la Fundació Bertelsmann, Aart De Geus. Espanya és el 23è estat de l'índex de Justícia Social que elabora anualment la institució.

Només a Espanya, Grècia, Itàlia i Portugal, el nombre de nens i joves en risc de pobresa o exclusió social ha augmentat en 1,2 milions des de 2007 (del 6,4% al 7,6%). Aquest segment de la població té serioses mancances materials, viu en un nucli familiar amb menys del 60% de la renda mitjana o on amb prou feines algú de la família treballa.

L’escletxa entre generacions ha crescut a tots els països europeus. Mentre que la proporció de nens en risc de pobresa o exclusió social ha passat del 26,4% al 27,9% des del 2007, el percentatge corresponent als majors de 65 anys s’ha reduït del 24,4% al 17,8%. La causa principal d’aquest fenomen, segons l’estudi, és que les pensions no han baixat o no han baixat tant durant la crisis com els ingressos de la població jove. L'iforme situa Espanya en el 23è lloc a la llista de l'Índex de la Justícia Social que elabora anualment la mateixa fundació.

L’estudi de la fundació Bertelsmann mostra que els joves espanyols entre 20 i 24 anys que no estudien ni treballen han passat del 16,6% al 2008, a un 24,8% actual, només superat per Itàlia, que va passar d’un 21,6% a un 32%. A tota la UE, aquesta xifra se situa en un 17,8%. Les perspectives de futur per aquest grup d’edat només han millorat a Alemanya i Suècia.

L’atur de llarga durada s’ha incrementat sis vegades més des del 2008, i la taxa d’atur entre els joves espanyols és del 53,2%, la més alta de tots els països de la UE. L’abandonament escolar a l’Estat espanyol també se situa al capdavant de la llista dels 28 amb un 21,9%. Els que tenen menys possibilitats de trobar feina, assegura l’estudi, són els aturats de llarga durada, les persones poc qualificades i els joves. A més, avisa que davant la falta de perspectiva de futur de molts joves les conseqüències socials i econòmiques seran molt grans.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local