Drogodependència

1 de cada 5 persones és consumidora de risc d'alcohol i no ho sap

Salut Pública alerta que el 27% de la població d'entre 14 i 18 anys admet haver-se emborratxat l'últim mes

1 de cada 5 persones és consumidora de risc d'alcohol i no ho sap. ACN

1 de cada 5 persones és consumidora de risc d'alcohol i no ho sap. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El 20% de la població té una conducta de risc davant el consum d'alcohol, és a dir, les dones consumeixen 2 begudes diàries i els homes 4, però en canvi, no en són conscients i no canvien els seus hàbits. Així ho ha alertat l'Agència de Salut Pública, en una setmana que vol sensibilitzar la població sobre els riscos de l'alcohol per disminuir la seva presència i consum com ha passat amb el tabac. Entre les dades recollides pel Departament de Salut també destaca que el 27% dels joves d'entre 14 i 18 anys reconeix haver-se emborratxat com a mínim una vegada l'últim més. Per aquest motiu, el nou secretari, Joan Puigdollers, ha destacat el paper de les famílies per detectar els comportaments dels fills.

Una de cada cinc persones no és conscient que té una conducta de risc davant el consum d'alcohol, i per tant, beuen més de dues begudes diàries, les dones, i quatre els homes. Són dades que es desprenen d'un programa de cribratge de Salut Pública, fet el 2013, i que contrasten amb les dades que s'obtenen en enquestes a la població on només creuen haver tingut consum de risc un 5% dels preguntats.

I és que un dels principals problemes per la lluita contra el consum excessiu d'alcohol és precisament la consciència ciutadana d'estar consumint un producte perillós De fet, l'alcohol és la substància més consumida i el 2013, un 91,3% de la població d'entre 15 i 64 anys n'havia pres alguna vegada, i un 10,2 reconeixia haver-ne begut diàriament durant el mes anterior a l'enquesta. Entre les dades que ha presentat aquest dijous l'Agència de Salut Pública destaca també que el 13,6% de la població reconeix haver practicat ''binge drinkings'', és a dir consum intensiu d'unes 5 begudes alcohòliques la mateixa ocasió

Per aquest motiu, i per aconseguir disminuir aquestes conductes de risc, Salut Pública ha impulsat la setmana de la sensibilització dels riscos del consum d'alcohol, amb diferents iniciatives que haurien de permetre reflexionar als ciutadans sobre el tipus de beguda que ingereixen i la freqüència amb què ho fan. Llibertat, formació i educació són les tres premisses amb les quals treballa el Departament de Salut, i així ho ha confirmat Joan Colom, sotsdirector general de de Drogodependències del Departament de Salut, i per això, moltes de les accions van dirigides a la població més jove i adolescent.

De fet, des de Salut Pública s'alerta que el consum entre la població de 14 a 18 anys, un 27% ha reconegut haver patit un episodi ''de borratxera'' el darrer mes, i per tant, s'alerta d'un consum ''desenfrenat'' entre aquest sector de la població. Per aquest motiu, Joan Puigdollers, nou secretari de Salut Pública, ha fet una crida a les famílies per recalcar la necessitat de responsabilitzar-se dels comportaments dels fills durant les sortides, bàsicament de cap de setmana amb consums ''absolutament fora de lloc''.

Els riscos a tercers i a llarg termini

Un dels aspectes que es vol posar en valor és el risc que suposa el consum d'alcohol a tercers, uns efectes que declara haver patit el 12,3% de la població catalana. Els accidents de trànsit són les conseqüències més visibles d'aquests efectes, però també els accidents laborals en cas de persones que, per exemple, manipulen maquinària, o de les agressions, ja que el 34% dels homes atesos reconeix haver exercit violència física o sexual contra la seva parella.

Puigdollers ha recalcat que l'alcohol és factor de risc de més de 200 malalties i directament en provoca una trentena. A més, alerta que 1 de cada 7 homes i 1 de cada 13 dones mor abans a causa dels efectes de l'alcohol. També ha recalcat la necessitat de conscienciar les dones embarassades de què el consum d'alcohol, per petit que sigui, durant la gestació pot tenir conseqüències greus pel fetus.

Campanyes per arribar als nivells del tabac

Tant Colom com Puigdollers han reconegut que a Catalunya encara hi ha molta feina per fer, sobretot en tractar-se d'un país productor, amb llarga importància de la festa i el consum social d'aquesta substància però han remarcat que cal seguir treballant per aconseguir disminuir-ne la presència com ha passat en el cas del tabac. En aquest sentit, han recordat que fa unes dècades semblava impossible poder evitar fumar en llocs públics i en canvi, actualment es compleix la llei de manera escrupolosa.

''Que la gent es posi al cap que menys és millor'' ha assegurat Colom que creu que s'ha de fer un canvi ''de xip com es va fer en l'àmbit del tabac. Puigdollers ha reconegut que ''sempre s'hauran de fer campanyes d'aquest estil'' malgrat pugi o baixi la incidència en consum d'alcohol i per tant, demana un treball ''conscient'' tant de l'administració com dels mitjans de comunicació. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local