Drogues

Desmantellat a Torrelles de Foix un laboratori de cocaïna negra procedent de Veneçuela

S'han detingut sis persones i s'han intervingut més de 375 quilos de droga entre Catalunya i les Canàries procedents de Veneçuela

Imatge general dels diversos utensilis utilitzats pels narcotraficants per separar la cocaïna de la substància negra. Guàrdia Civil

Imatge general dels diversos utensilis utilitzats pels narcotraficants per separar la cocaïna de la substància negra. Guàrdia Civil

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La Guàrdia Civil ha desmantellat una organització que tenia una nau industrial a Torrelles de Foix on elaborava cocaïna partint de cocaïna negra, anomenada així pel color i la substància afegida que permet eludir controls policials. En l'operatiu s'han arrestat sis persones i s'han intervingut més de 375 quilos de droga entre les comarques de Barcelona i les illes Canàries. La droga procedia de Veneçuela amagada en un veler i se separava i es preparava al laboratori químic de Torrelles.

La cocaïna negra és cocaïna barrejada amb una substància química que li dóna aquest color i en dissimula el gust i l'olor, cosa que la fa més difícil de detectar pels cossos policials. En aquest cas, l'organització dirigida des de Veneçuela l'ocultava en un doble fons segellat amb ciment del dipòsit de combustible d'un veler.

L'embarcació feia escala al port de Santa Cruz de la Palma (Canàries) i després arribava a algun port de la costa catalana. Des d'allà es traslladava a un polígon industrial de Torrelles de Foix, on s'havia habilitat un laboratori químic en una nau industrial.

Allà, la substància barrejada, en forma de roca, s'escalfava en olles metàl·liques fins a convertir-se en líquid. S'hi afegia hexà, un hidrocarbur dissolvent, es filtrava amb teles i quedava al fons la cocaïna amb aigua. Un cop assecada, quedava cocaïna base pura, que al mercat il·legal podia multiplicar per dos o tres el seu pes.

Gràcies a una informació de l'agència antidroga nord-americana, la DEA, la Guàrdia Civil va obtenir la pista sobre dos veneçolans, un home i la seva dona, que eren els encarregats de separar la droga, gestionar-la i distribuir-la per tot Europa des de l'estat espanyol. Arrel de seguiments, els investigadors van detectar cites de la parella veneçolana amb dos italians a Barcelona. També van descobrir la nau industrial de Torrelles, que desprenia una forta olor a productes químics.

Com que podia suposar un perill per l'entorn, es va poder escorcollar l'edifici, a més d'una habitació d'hotel a Barcelona i un apartament a Sitges. En total es van decomissar 57,5 quilos de pasta de cocaïna, 1.050 litres de productes químics i precursors, eines de laboratori, dues pistoles i munició, plaques de matrícula falses i encunys per fer-les, a més de 4.200 euros en metàl·lic i diversa documentació. També es van detenir els dos veneçolans i els dos italians.

Paral·lelament, el Servei Aeri i el Servei Marítim de la Guàrdia Civil van detectar la presència de l'embarcació a l'oceà Atlàntic i rumb a Canàries. Quan va atracar al port de Santa Cruz de la Palma, es van detenir els dos tripulants, un espanyol i un veneçolà, i es va escorcollar el vaixell, en el qual es van trobar 318 quilos de pasta de cocaïna negra.

El comandant en cap de la Policia Judicial de la Guàrdia Civil a Catalunya, Daniel Baena, ha explicat que aquest mètode d'ocultació de la droga és relativament habitual a Sud-Amèrica, però no tant a Europa. Té l'avantatge per als traficants que és difícil de detectar per la policia però els genera una "dependència i vulnerabilitat", ja que han de tenir un important laboratori per separar la droga de la substància negra, cosa que no és fàcil.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local