Síndic de Greuges

Repunt de les queixes per agressions urbanístiques per la recuperació immobiliària

L'informe anual també constata que el primer motiu de queixa són les polítiques socials i augmenten contra les empreses privades de subministraments de serveis bàsics

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, durant la roda de premsa. ACN

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, durant la roda de premsa. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha alertat aquest divendres que l'any 2015 es va notar un lleuger repunt de les queixes rebudes per agressions mediambientals al territori, sobretot fruit de l'especulació urbanística, i que ell ha atribuït a la incipient recuperació econòmica i del mercat immobiliari. Així, Ribó ha recordat que l'any 2008 algunes veus el van titllar d'alarmista quan va anunciar l'increment de les queixes per serveis socials, que ara són el primer motiu de queixa. Segons ell, les agressions al territori poden incrementar-se els propers anys.

Durant l'any 2015, la institució del Síndic de Greuges va rebre 10.647 queixes, un 10% més que el 2014 i gairebé tres cops més que el 2005, quan se'n van rebre 3.617. El total de queixes van afectar 36.271 persones. En gairebé de la meitat de les queixes es va apreciar una actuació irregular per part de les administracions. Les consultes van arribar a les 12.278, un 3,5% més, i van afectar 12.278 persones. Això es deu, segons Ribó, al major coneixement de la institució, a la confiança que genera la seva resolució de conflictes i a la major consciència democràtica dels ciutadans.

La primera font de queixes són les polítiques socials, amb el 30% del total, tendència que es manté en els últims anys de crisi econòmica. Les més habituals dins d'aquest àmbit han estat els serveis socials, la infància i l'adolescència, la salut i l'educació. El segon àmbit més habitual ha estat el de consum, relacionat amb els drets dels consumidors de serveis bàsics com aigua, llum, telèfon i gas i les empreses privades subministradores, amb un 25% de queixes. El mal funcionament de l'administració pública ha suposat el 12,9% del total de queixes. Les queixes per medi ambient han suposat l'11,64% del total i l'urbanisme, mobilitat i habitatge el 10,7%.

Pel que fa a les polítiques socials, Ribó ha explicat que aquest 2015 s'ha posat en marxa un sistema de resolució exprés per les queixes de llistes d'espera sanitàries i habitatges d'emergència social.

Sobre les queixes mediambientals, ha dit que durant l'època de bonança econòmica es va haver de lluitar contra els excessos urbanístics i ara potser tornarà a passar el mateix quan l'economia es millori. També ha demanat al Parlament que intervingui davant de l'arribada de les primeres factures als consumidors de gas que hauran de pagar part de la indemnització pel tancament de la plataforma submarina Castor.

Sobre els subministraments bàsics, ha explicat que el primer motiu de queixa és la telefonia. Ha admès que les empreses solucionen ràpid els problemes concrets, però no solucionen l'origen estructural d'aquests problemes ni l'atenció general als consumidors. En aquest sentit, ha demanat a la Comissió Europea que legisli perquè es pugui aplicar a les empreses de subministraments bàsics la mateixa legislació que a les administracions públiques i ha demanat al govern espanyol que adapti la normativa europea ja existent.

Respecte altres queixes, ha destacat les de Rodalies o les que afecten el vot electoral per correu, des de l'exterior o per a discapacitats.

Altres estadístiques

Pel que fa a la resolució de les queixes, el 81% de les empreses o administracions afectades l'ha acceptat totalment, i el 16,7% de forma parcial. A més, el Síndic fa un seguiment de la resolució del problema. En gairebé la meitat dels casos, es va resoldre un cop l'administració o empresa afectada va saber que el Síndic ho investigava, en d'altres casos es va complir parcialment la resolució o estava en tràmit de fer-se. En cap cas es va incomplir la resolució acceptada.

De les persones que presenten queixes al Síndic, la meitat són homes i l'altra meitat dones. Les dones, però, se centren més en problemes de polítiques socials, i els homes en queixes per mal funcionament de l'administració, seguretat ciutadana, i cultura i llengua. Un 4% de les queixes van ser presentades per persones jurídiques, sobretot entitats de defensa de drets socials.

El temps de tramitació de les queixes va ser de 132,6 dies de mitjana, gairebé quatre mesos i mig, una mica menys que el 2014, però més que el 2013, quan la mitjana era de 121,8 dies. El Síndic admet que cal millorar, però recorda que des d'aquell any s'han incrementat un 20% els expedients, té noves competències i no ha crescut en recursos humans.

L'oficina del Síndic ha fet 113 desplaçaments aquest 2015 i ha atès 1.446 visites de persones, entitats i administracions, que han presentat 1.015 queixes i han fet 529 consultes, el 10% del total. En canvi, les actuacions d'ofici han disminuït de 263 a 205 per la baixada de visites del Mecanisme Català de Prevenció de la Tortura.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local