Els nombres i el seu encant

Joan Gómez: "Les matemàtiques no són una tortura, ni tan complicades com creu la gent"

El matemàtic Joan Gómez Urgellés va presentar el seu llibre “Els nombres i el seu encant” a la Masia d’en Cabanyes, dijous passat

El matemàtic Joan Gómez Urgellés va presentar el seu llibre “Els nombres i el seu encant” a la Masia d’en Cabanyes. CC Garraf

El matemàtic Joan Gómez Urgellés va presentar el seu llibre “Els nombres i el seu encant” a la Masia d’en Cabanyes. CC Garraf

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

“Les matemàtiques no són una tortura, ni són tan complicades com la gent creu, poden ser atractives, és un sentiment i una manera de pensar i de viure”, deia Joan Gómez Urgellés dijous passat a la Masia d’en Cabanyes, durant la presentació del seu llibre “Els nombres i el seu encant”.

Aquest llibre explica, de manera àgil i amena, la història, el funcionament i algunes curiositats del món dels nombres i els codis presents a la nostra vida: l’aritmètica del DNI, el NIF i el passaport, la composició dels nombres dels comptes bancaris, les targetes de crèdit, el codi de barres, l’ISBN (llibres), l’EAN (productes europeus), l’IMEI (mòbils), el codi binari, la clau Morse, així com la relació de les matemàtiques i la fotografia, l’art, el GPS, o el sistema de matriculació dels vehicles, entre altres.

El matemàtic vilanoví és doctor en Pedagogia per la Universitat Autònoma de Barcelona i professor titular del departament de matemàtica aplicada de la Universitat Politècnica de Catalunya des de 1.986. També és autor o coautor de 226 referències de divulgació científica i ha estat guardonat amb diversos premis, entre els quals destaca el Premi de Divulgació Científica Humbert Torres 2013 per “Els nombres i el seu encant”, concedit per l’Institut d’Estudis Ilerdencs, Òmnium Cultural de Lleida, la Diputació de Lleida i la Fundació Catalana per la Recerca i Innovació.

L’acte de presentació del llibre va comptar amb la participació de Gerard Figueras i Albà, president del Consell Comarcal del Garraf, que va agrair Joan Gómez per la seva tasca de popularitzar les matemàtiques: “estem molt contents, no només de llegir-te i de veure als teus llibres com la matemàtica pot ser menys avorrida i com la podem descobrir en cada petita cosa que fem a la vida, sinó també d’intentar ser una mica més savis a través del teu coneixement”, va dir.

Jordi Baiges, president d’Òmnium Cultural al Garraf i amic personal de l’autor, també va participar a l’acte explicant la seva trajectòria i destacant la seva capacitat de “divulgador apassionant i capaç, que s’ha entossudit a demostrar que la vida quotidiana està plena de matemàtiques i que l'aprenentatge pot ser divertit i atractiu”. També va comentar que “és un home de ciència, que viu immers en un món de xifres, càlculs i equivalències, i que filtra amb racionalitat matemàtica el món que l’envolta”.

El llibre, amb pròleg del poeta vilanoví Francesc Pasqual i Moster, ha estat editat per Òmnium Cultural, Institut d’Estudis Llerderencs i la Diputació de Lleida i està adreçat al professorat, com a eina i font de recursos per treballar les competències; a la ciutadania, per tenir sentit crític i a pares, mares i  públic en general.

La Masia d’en Cabanyes és un espai d’art i cultura, on es pot visitar el Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes, un viatge a través de la història, l’art i la vida quotidiana de la família Cabanyes i el seu llegat. El CIRMAC obre al públic els dissabtes i diumenges d'11 a 14h. Les visites són comentades cada hora en punt (a les 11h, a les 12h i a les 13h). També es poden concertar visites de grup (màxim 25 persones) qualsevol dia de la setmana.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local