Una nova cirurgia que implanta teixit porcí pot revolucionar el tractament del trencament del lligament encreuat anterior del genoll. Generalitat de C
Redacció |
Barcelona
21-01-2016 10:15
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Cirurgians de la Unitat de Genoll del Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia de l’Hospital Universitari de Bellvitge han portat a terme per primera vegada al món, en el marc d’un assaig clínic, una sèrie de 10 intervencions de reparació del lligament encreuat anterior del genoll utilitzat teixit de porc descel·lularitzat. Aquest tipus d’empelt ha estat desenvolupat per l’empresa pública angloamericana Tissue Regenix, una spin-off de la Universitat de Leeds.
El lligament encreuat anterior és responsable del 90% de l’estabilitat del genoll. El seu trencament és una de les lesions greus més freqüents entre els esportistes aficionats i professionals, i sol requerir d’un temps de recuperació mínim de sis mesos. El tractament més habitual és la reconstrucció quirúrgica del lligament trencat mitjançant teixit del tendó del mateix pacient. Amb menys freqüència, s’utilitza teixit de cadàver. Tot i que, fa uns anys, es va experimentar també amb l’ús de teixit animal i de material sintètic, aquestes tècniques no van obtenir els resultats desitjats.
El nou sistema desenvolupat ara per científics del Regne Unit utilitza teixits dels tendons isquiotibials del porc que han estat sotmesos a un procés de descel·lularització. Aquest procés consisteix en l’extracció de l’ADN i tot l’altre material cel·lular del teixit animal, per tal que només resti un teixit acel·lular que serveix de suport i estimula la regeneració del nou lligament, amb molt poques possibilitats de provocar un rebuig de l’hoste.
La validesa de l’empelt ja s’ha comprovat en assajos en laboratori i amb animals, i ara s’inicia la fase d’estudi en humans. L’assaig clínic s’està portant a terme en 10 centres europeus que han estat escollits per la seva expertesa en aquest tipus de cirurgia (3 al Regne Unit, 3 a Espanya i 2 a Polònia).
Els dos primers casos a nivell global es van portar a terme el passat 3 de desembre a l’Hospital Universitari de Bellvitge, a càrrec d’un equip dirigit pel Dr. Gabriel Oliver. Els pacients intervinguts van ser un home de 31 anys que s’havia lesionat jugant a futbol i una dona de 32 anys que havia patit la lesió esquiant. Des d’aquella data, s’han portat a terme 8 casos més en aquest mateix centre, tots ells amb uns molt bons resultats inicials, que ara caldrà corroborar amb el seguiment de l’evolució a llarg termini.
El Dr. Gabriel Oliver, de la Unitat de Genoll del Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia, és el responsable d’aquesta investigació a l’Hospital Universitari de Bellvitge, juntament amb el coinvestigador Dr. Guillermo Cortés. Segons el Dr. Oliver, un dels principals avantatges que presenta aquest nou procediment, a l’espera de la confirmació dels resultats a llarg termini, “és el fet que ens estalvia una acció agressiva com és la treure teixit del propi tendó per reparar un altre teixit”. El Dr. Oliver destaca, així mateix, que aquesta nova intervenció “resultarà més econòmica que l’actual per la bona disponibilitat del teixit que s’implanta, i és previsible també que permeti una recuperació més ràpida del pacient”.
Els centres inclosos en l’assaig reuniran una mostra mínima de 40 casos que seran sotmesos a un seguiment de dos anys. Aquesta recerca podria anar seguida posteriorment d’estudis comparatius. Els investigadors confien que, si els resultats són bons, la tècnica pot ser aprovada l’any 2017 i pot tenir en el futur un paper molt important en el tractament d’aquesta patologia, de la qual l’any 2014 es van portar a terme uns 900.000 procediments arreu d’Europa i els Estats Units.
L’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB)
L’Hospital Universitari de Bellvitge pertany a l’Institut Català de la Salut (ICS) i és un dels 5 grans hospitals universitaris de Catalunya, registrant 31.300 altes anuals, de les quals el 35% són d’alta complexitat. És l’hospital de referència terciària per a tot l’eix Sud de Catalunya fins a les Terres de l’Ebre, la qual cosa significa una cobertura assistencial per a més de 2 milions d’habitants. Ha estat sis vegades TOP 20 en el rànquing dels millors hospitals de l’Estat en els últims set anys.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!