Psiquiatria

Un estudi de Bellvitge identifica la crisi econòmica com a causa de baixes per transtorn mental

Tenir més de 50 anys, ser autònom o treballar a la construcció incrementa la probabilitat de presentar una incapacitat laboral de llarga durada

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Un estudi del Servei de Psiquiatria de l'Hospital de Bellvitge determina que tenir més de 50 anys, tenir un trastorn mental greu, cotitzar com autònom, tenir un contracte no consolidat o treballar en sectors com l'immobiliari i la construcció influeix significativament en la durada de les baixes laborals per trastorn mental. "Aquestes baixes no s'expliquen només per motius mèdics", explica la directora de l'estudi, Eva Real. "A més de la gravetat del trastorn, hi ha factors i sociolaborals que també influeixen", afegeix. L'estudi és el més gran realitzat mai a l'estat espanyol, amb una mostra de 7.112 treballadors. Hi han col·laborat la mútua Egarsat i el Departament de Salut Pública de la UB.

Sovint s'ha dit que les situacions de crisi econòmica repercuteixen de forma negativa sobre la salut mental de la població, però ara no s’havia quantificat com afecta un context socioeconòmic advers al fenomen de les baixes laborals. L'estudi de l'hospital de Bellvitge ha analitzat més de 7.000 casos entre 2008 i 2012 i els resultats confirmen aquesta teoria.

De les 7.112 persones estudiades, 2.989 (un 42%) van estar de baixa laboral de llarga durada. L'anàlisi comparatiu entre les baixes de llarga i curta durada no mostra diferències significatives quant al sexe, però sí en funció de l'edat i el règim de cotització. Tenir més de 50 anys i, sobretot, cotitzar com autònom, n'incrementa les probabilitats.

Concretament, els treballadors per compte propi tenen el doble de probabilitats de patir una baixa llarga. Segons la doctora Eva Real, el règim d’autònom "podria suposar una situació de vulnerabilitat per al treballador a diferents nivells, que podria explicar en part les diferències observades".

D'altra banda, entre els pacients que treballen per a tercers els més vulnerables són aquells que no tenen un contracte consolidat. Respecte al lloc de feina, l’estudi revela que els treballadors de sectors com la construcció i les activitats immobiliàries tenen més probabilitats de fer una baixa de llarga durada.

Pel que fa als factors estrictament mèdics, l'estudi detalla que els trastorns psicòtics i de la personalitat s’associen més freqüentment a les baixes llargues, mentre que els trastorns d’ansietat es relacionen amb les baixes curtes.

Segons dades de la Organització Europea per a la Cooperació i el Desenvolupament (OCDE), entre el 33 i el 55% de les noves sol·licituds per incapacitat permanent es formulen en base a un trastorn mental, xifra que s’enfila fins al 70% entre els adults joves. "S'ha observat un creixement important en els últims anys, arribant a ser la primera causa de baixa laboral perllongada a molts països europeus", indica el cap del Servei de Psiquiatria de Bellvitge, Josep Manuel Menchón.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local