Assetjament sexual

Tots els centres educatius hauran d'aplicar obligatòriament el protocol contra abusos sexuals

El Parlament aprova per unanimitat una moció que aposta perquè les escoles hagin de comunicar els casos a Ensenyament i a les famílies

Manuel Barbero i la seva esposa, pares que van denunciar abusos al seu fill, mostrant-se agraïts al ple del Parlament per la moció aprovada. ACN

Manuel Barbero i la seva esposa, pares que van denunciar abusos al seu fill, mostrant-se agraïts al ple del Parlament per la moció aprovada. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Parlament ha aprovat aquest dijous per unanimitat una moció que insta el Govern a modificar el protocol d’actuació entre departaments de Benestar Social i Família i d’Ensenyament, de detecció, notificació, derivació i coordinació de les situacions de maltractament infantil i adolescent en l’àmbit educatiu. La moció impulsada per Catalunya Sí que Es Pot, demana que tots els centres, sigui de qui sigui la titularitat, hagin de complir obligatòriament el protocol. I el text avisa que si no ho fan “comportarà les conseqüències tipificades en la normativa vigent”. A més, la moció també estableix que els centres hagin de comunicar no només a la DGAIA sinó també a Ensenyament i a les famílies afectades els casos d’abusos sexuals.

Després que s’hagin destapat diversos casos d’abusos sexuals a dues escoles de Barcelona dels Maristes i del debat posterior sobre els protocols en aquest àmbit, la cambra catalana ha aprovat un text que apunta com s’han de modificar. La moció insta el Govern perquè el protocol sigui d’obligat compliment per tots els centres escolars i també estableix l’obligatorietat que els abusos sexuals es comuniquin al departament d’Ensenyament.

A més, en cas que els abusos hagin tingut lloc al centre docent, s’obliga a comunicar-ho a les persones que tenen la pàtria potestat o tutela del menor. El text també estableix que es garanteixi una “atenció especial” a menors amb discapacitat intel·lectual o problemes de salut mental tenint en copte que són una població de risc de patir aquest tipus d’abusos. I es demana que s’introdueixi en el protocol “la prevenció i la mediació per reparar els danys psicològics causats”.

A banda del protocol d’obligat compliment, la moció aprovada incentiva els centres perquè elaborin el seu propi protocol “implicant-hi personal docent, administratiu, de servei, AMPAS i alumnat”. La moció fa especial èmfasi en la “formació presencial i obligatòria” tant del personal dels departaments implicats com de professors, educadors i monitors, per tal que coneguin els indicadors d’abusos sexuals i coneguin els drets dels infants. Així com estableix que es garanteixi el “suport jurídic” i acompanyament institucional al treballador perquè pugui dura terme la seva tasca de protegir l’interès superior dels infants.

Un altre dels punts de la moció fa referència a ampliar els programes d’educació emocional des de P3 fins a 4rt d’ESO per incloure coneixements relacionats amb la invasió de la seva intimitat. Un programa que hauria d’incloure “des del reconeixement de situacions abusives i la manipulació emocional que fa l’abusador fins a respostes que poden donar els menors i quines persones poden acudir per rebre ajuda”.

La moció fa referència a la necessitat d’impulsar una campanya de conscienciació per a la societat i per a les famílies per tal d’ajudar en la prevenció de casos i “lluitar contra el tabú que acompanya els abusos sexuals a menors”. El text també aposta perquè l’Observatori dels Drets de la Infància esdevingui un organisme que vetlli “d’una manera eficaç i garantista” pels drets de la infància.

A la moció s’ha introduït un text de condemna del Parlament a qualsevol tipus d’assetjament i abús sexual. “Són actes totalment inacceptables que atempten contra drets fonamentals de les persones i que s’han de prevenir i ser eliminats contundentment amb celeritat i fermes”, assegura el text aprovat per unanimitat.

Unanimitat dels grups

La diputada de Catalunya Sí que Es Pot Gemma Lienas, que ha presentat la moció, ha posat l’accent en la necessitat d’incrementar la formació i la prevenció per fer front als casos d’abusos sexuals a menors. Tal com ha passat amb la violència masclista, Lienas assegura que hi ha “molta ignorància” sobre els abusos sexuals i ha afegit que “trencar el tabú” ha de ser una prioritat.

En declaracions als periodistes des dels passadissos del Parlament, Lienas ha explicat que ara és el Govern qui ha d’implantar el mandat de la moció i la cambra és qui n’ha de fer un seguiment. “El nostre grup i jo particularment m’ocuparé de seguir dia a dia que això es posi en marxa i qüestionaré el Govern si no ho posa en marxa”, ha garantit.

La diputada del PSC Esther Niubó ha confiat que el Govern presenti millores de coordinació i destini els recursos necessaris per evitar els abusos sexuals i ha apostat perquè es retiri el concert als Maristes si es demostra que no han complert amb les seves obligacions”.

Des de C’s, la diputada Laura Vilche ha instat el Govern a posar-se a treballar perquè el protocol es faci arribar als centres i ha assegurat que el seu partit estarà al costat de l’executiu per lluitar contra aquests casos però avisant que estaran “vigilants”.

La diputada del PPC, Marisa Xandri, ha posat l’accent en la necessitat de “prevenir, detectar i actuar” i ha demanat a la justícia que actuï amb “celeritat”. Des de Junts pel Sí, el diputat Josep Maria Forné ha assenyalat que 4 de cada 5 casos d’abusos sexuals passen fora de l’escola i ha avançat que també s’haurà d’acabar intervenint en aquest àmbit. En aquest context , ha assegurat que seria un “error greu” focalitzar el problema dels abusos sexuals en l’àmbit escolar.

La diputada de la CUP Gabriela Serra ha dedicat la seva intervenció a llegir frases pronunciades per víctimes d’abusos i ha acabat llançant una pregunta: “Què farà aquest Govern, mirarà cap a una altra banda i permetrem que es perpetuï aquesta impunitat?”, ha conclòs.
Text

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local