Dincat Plena Inclusió

Alerten de casos de discriminació greu en dones amb discapacitat intel·lectual

La Federació de la Discapacitat Intel·lectual, que representa 30.000 persones d'aquest col·lectiu, destaca situacions d’abús sexual o d'esterilització forçosa, entre d'altres

Dincat alerta sobre les situacions de greu discriminació que pateixen les dones amb discapacitat intel·lectual. Dincat

Dincat alerta sobre les situacions de greu discriminació que pateixen les dones amb discapacitat intel·lectual. Dincat

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L'entitat Dincat Plena Inclusió de Catalunya ha alertat que milers de dones i nenes amb discapacitat intel·lectual o del desenvolupament "pateixen una doble discriminació", això és, per motius de gènere i de discapacitat. La Federació Catalana de la Discapacitat Intel·lectual adverteix que aquestes situacions succeeixen, de manera habitual, en les esferes més quotidianes, com ara la salut, l'educació o el treball, entre altres. Dincat destaca un estudi de la publicació 'Journal of Applied Research in Intelectual Disabilities' segons el qual en 6 de cada 10 casos d'abús sexual en discapacitats intel·lectuals la víctima és una dona.

Des de Dincat, federació que agrupa 300 entitats socials i representa els drets de més de 30.000 persones amb discapacitat intel·lectual o del desenvolupament a Catalunya, s’afegeix que les dones amb discapacitat denuncien menys per diverses raons, com ara no reconèixer que es tracta d’un abús, dependència amb l’agressor, por a les conseqüències, falta de credibilitat i dificultats per accedir a la justícia. Una dificultat afegida és que, en ocasions, "el mateix sistema les deixa indefenses", per exemple, si la dona que pateix una agressió sexual està incapacitada i l'agressor n'és el tutor legal.

Pel que fa a la salut i la maternitat, moltes "s’enfronten a pràctiques que vulneren greument els seus drets", com l’esterilització, els avortaments forçats, la retirada de la custòdia dels fills o l’impediment al gaudi de la sexualitat.

D’altra banda, l’estudi 'Discapacidad intelectual y salud. Derechos, desigualdades, evidencias y propuestas', De Dincat i la Universitat Autònoma de Madrid, estima que només un 10% de les dones amb discapacitat intel·lectual va al ginecòleg.

En l’àmbit de l’educació, la federació subratlla que les dones amb discapacitat intel·lectual s’enfronten a problemàtiques com l’elevat fracàs escolar, sobretot en l’etapa de secundària obligatòria i superior, i a abusos físics i psicològics a l’escola.

En temes laborals, segons dades de Plena Inclusió i AEDIS, només 1 de cada 10 dones amb discapacitat intel·lectual treballa enfront 6 de cada 10 homes amb discapacitat intel·lectual. A més, segons l’informe de l’INE 'Salario de las personas con discapacidad' les dones amb discapacitat guanyen 3.000 euros menys de mitjana que els homes amb discapacitat.

A totes aquestes situacions de discriminació, s’uneix la "falta d’eines" per combatre-les. És per això que Dincat Plena Inclusió reclama a les administracions que es comprometin a elaborar informes amb perspectiva de gènere que evidenciïn millor aquestes realitats i que serveixin per eradicar les vulneracions amb celeritat.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local