Tàser

El Síndic demana suspendre l'ús i compra de pistoles elèctriques fins que el Parlament debati sobre aquestes armes

Un estudi detalla que 31 de les 213 policies locals de Catalunya tenen una tàser o més i, en total, les han utilitzades vuit vegades

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, amb l'adjunt general, Jaume Saura, en la presentació de l'informe sobre la dotació de pistoles elèctriques. ACN

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, amb l'adjunt general, Jaume Saura, en la presentació de l'informe sobre la dotació de pistoles elèctriques. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Síndic de Greuges recomana suspendre l'ús de les pistoles elèctriques fins que el Parlament culmini "un debat profund" sobre aquestes armes i, també, sobre el model de seguretat pública de Catalunya. És una de les recomanacions de l'informe que ha presentat aquest divendres el Síndic, Rafael Ribó, sobre la dotació per part dels cossos policials de pistoles tàser, que actualment tenen algunes policies locals i que els Mossos d'Esquadra tenien previst adquirir. Segons l'estudi del Síndic, 31 dels 213 cossos de policia local de Catalunya disposen d'una o més pistoles i, en total, n'hi ha 54 que s'han utilitzat vuit vegades; unes dades que, segons Ribó, el Departament d'Interior desconeixia. Si el Parlament acabés avalant les tàser, el Síndic reclama que es compleixin les altes exigències que les Nacions Unides i el Consell d'Europa demanen sobre l'ús d'aquestes pistoles.

El Síndic de Greuges insta el Govern a suspendre de forma immediata qualsevol ús de les pistoles elèctriques i plans d'adquisició en totes les policies de Catalunya en espera d'un debat que n'examini la conveniència i que hauria de tenir lloc al Parlament i, també, en el si de l'Executiu, tal com recomana el Comitè Europeu per a la Prevenció de la Tortura i d'altres Penes o Tractes Inhumans o Degradants del Consell d'Europa (CPT). Així ho ha exposat el Síndic aquest divendres en la presentació d'un informe que també constata "la manca de normativa" que reguli l'ús d'aquestes armes a Catalunya.

Els Mossos d'Esquadra tenien previst l'estiu passat adquirir 134 pistoles elèctriques –també anomenades tàser pel nom del fabricant- amb càmeres i, segons recull l'informe del Síndic, el cos disposa de directrius i procediments sobre qui, com i quan s'utilitzaran aquestes armes. Ara bé, la compra ha quedat pendent del grup de treball que es va constituir al Parlament el 2 de març i que avaluarà l'ús de les tàser fins a l'estiu, quan té previst presentar les conclusions a la Comissió d'Interior. Ribó ha celebrat la iniciativa, que va sorgir després que la CUP reclamés "un debat polític" sobre aquestes armes al conseller d'Interior, Jordi Jané, que va acceptar la demanda.

Ribó ha demanat que es tingui en compte la posició dels principals organismes internacionals encarregats de la defensa dels drets humans com les Nacions Unides i el Comitè Europeu per a la Prevenció de la Tortura, que adverteixen del risc de les pistoles tàser. El CPT, que ha elaborat uns estàndards adreçats als estats membres del Consell d'Europa, mostra preocupació per l'ús abusiu que es pugui fer de les pistoles tàser.

Les pistoles elèctriques són armes paralitzants que descarreguen electricitat sobre la persona per immobilitzar-la momentàniament. En molts casos, les descàrregues paralitzen de forma temporal la persona i fan que caigui al terra. L'informe del Síndic recull que des del 2.000 s'està generalitzant l'ús d'aquests dispositius entre els cossos policials de molts països i, tot i que se les cataloga com a armes no letals, s'ha documentat la mort de persones als Estats Units i al Canadà després d'haver-ne rebut les descàrregues.

Vuit cops utilitzades sense "conseqüència greu" però en situacions desaconsellades

El Síndic afirma que ha hagut de ser la institució, en el marc d'aquest informe, qui ha elaborat una relació actualitzada del nombre de policies locals que disposen i fan ús de les pistoles elèctriques perquè el Departament d'Interior, segons els responsables de l'estudi, ho ignorava. A més, el Síndic considera que el Govern "tampoc no ha pres cap mesura per garantir-ne el control des d'una perspectiva de drets humans".

De les 31 policies locals que tenen pistoles elèctriques, 21 les tenen en servei i n'hi ha sis que les tenen en perspectiva. Les tàser s'han utilitzat un total de vuit vegades per part de cinc policies. En cap cas, els cossos han relatat una "conseqüència greu" d'aquest ús, ha afirmat Ribó, tot i que ha apuntat que en "la majoria de les poques vegades" que s'han fet servir ha estat precisament en tipologies que el Consell d'Europa desaconsella fer-ho.

L'informe exposa que 22 policies locals tenen protocols d'actuació, que són pràcticament idèntics i el contingut coincideix amb el temari de la formació que han rebut per part de l'empresa Taser.

Sis localitats de menys de 10.000 habitants amb tres o quatre pistoles elèctriques

Ribó s'ha mostrat sorprès que municipis amb una població inferior als 10.000 habitants disposin de tres pistoles Es tracta de les localitats del Maresme de Dosrius, Sant Pol de Mar i Caldes d'Estrac i de les del Vallès Oriental de Vilanova del Vallès i Sant Antoni de Vilamajor. També en aquesta comarca, Llinars del Vallès en té quatre.

El Síndic recomana regular per llei l'ús de les pistoles si acaben trobant aval

El Síndic considera que, en cas que el Parlament acabi avalant l'ús d'aquestes armes, els Mossos i les policies locals haurien de regular-ne l'ús per unes directrius comunes, d'acord amb les recomanacions formulades per organismes internacionals, i amb uns criteris que s'haurien d'establir per llei. El Síndic deixa clar que les pistoles elèctriques no s'haurien d'utilitzar, en cas cap, contra persones vulnerables, com gent gran, infants, dones embarassades i malalts del cor. En cas de dubte sobre alguna d'aquestes circumstàncies, se n'hauria de descartar l'ús. Tampoc contra persones no puguin entendre les ordres que els adrecen els agents policials pel seu estat d'alienació.

El defensor de les persones també insta que només utilitzin les tàser agents de policia "degudament formats", amb "capacitació adequada" i "seleccionats entre persones resistents a l'estrès i amb facultats de discerniment" i que s'ofereixi i es garanteixi un reconeixement mèdic a totes les persones contra les quals s'utilitzi aquest tipus d'armes.

El Síndic exigeix constància escrita i informatitzada de tots els elements d'ús d'aquestes armes per facilitar les tasques d'investigació posterior en cas d'incidències, incloent-hi un xip de memòria i càmera de vídeo. A més, recomana que el Govern, a través de l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya, revisi i actualitzi la formació de tots els agents policials per assegurar el manteniment de les competències que els habiliten per utilitzar aquestes armes.

Un debat sobre el model de seguretat pública i una nova llei de policia

Ribó considera que la discussió parlamentària sobre l'ús de les pistoles tàser s'hauria de circumscriure en un segon debat per consensuar el model de seguretat pública de Catalunya amb aspectes com la prevenció, la mediació i l'actuació. Ribó ha aprofitat per recordar que aquesta recomanació era "acceptada per la pràctica totalitat de forces parlamentàries en els incidents dels 'indignats' a la plaça de Catalunya" el 2011.

El Síndic també ha aprofitat per insistir en la necessitat d'impulsar una nova llei de policia de Catalunya que actualitzi la de 1994. Per al Defensor de les Persones, la nova llei i la definició de la política pública sobre seguretat hauria de conduir a una major coordinació dels Mossos amb les policies locals. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local