Amical de Mauthausen

Alumnes de l'institut Lluch i Rafecas visiten el camp de concentració de Buchenwald

La representació vilanovina i de l’Amical de Mauthausen va retre homenatge als deportats catalans i espanyols al camp de Buchenwald, davant la placa commemorativa al block 45

Alumnes de l'institut Lluch i Rafecas visiten el camp de concentració de Buchenwald. Amical de Mauthausen

Alumnes de l'institut Lluch i Rafecas visiten el camp de concentració de Buchenwald. Amical de Mauthausen

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Alumnes de l'institut Lluch i Rafecas de Vilanova i la Geltrú van visitar Alemanya del 7 al 13 de març, amb el suport de l’Amical Mauthausen i el Memorial del Camp de Buchenwald, i durant la seva estada  han pogut completar el seu intens treball del projecte Buchenwald, desenvolupat durant el curs passat i aquest d’enguany, amb la visita a la regió de la Turingia, on han pogut veure d’aprop el que va representar el nazisme, i els perills que avui tornen a representar a Europa.

Acompanyats pels serveis pedagògics del Camp de Buchenwald, l’alumnat vilanoví va conèixer els trets de la ciutat de Weimar durant el nacional-socialisme, desprès el camp de Buchenwald, amb les seves instal·lacions, història i aspectes més emblemàtics; i van poder visitar també el camp de Dora, amb els seus impressionants túnels soterranis on el regim nazi va fabricar les bombes V1 i V2.

Com l’any anterior els alumnes van poder prendre part en diferents tallers de recerca de documentació al arxiu del camp, o de recerca arqueològica, al taller de restauració d’objectes trobats a les instal·lacions del camp nazi, i van treballar temes com les dones als camps o la situació del col·lectiu gitano.

Aquesta nova visita a Weimar ha permés també consolidar el  contacte i la relació amb el Goethe Gymnasium, l’institut  de la ciutat de Weimar  que forma part  del projecte Buchenwald, i que esdevé un primer pas en la construcció de la Xarxa de Memòria i Prevenció del Feixisme, a nivell europeu. Aquest contacte es el marc de relació i treball entre els alumnes vilanovins i els de Weimar, per a treballar conjuntament el coneixement de la història recent d’Europa i compartir les preocupacions i els mecanismes de prevenció del nou feixisme al vell continent. Alumnes i professorat van intercanviar experiències i van proposar les bases de les futures col·laboracions.

Com l’any passat, el grup va ser rebut per l’alcalde de Weimar, Stephan Wolf, que els va exposar la seva preocupació per l’increment de l’extrema dreta a Europa i per la situació dels refugiats. L’alcalde va explicar als joves vilanovins que la seva ciutat acull en aquest moment ja a un miler de refugiats i refugiades. Amb ell i amb diferents tècnics municipals l’Amical va seguir coordinant les propostes de treball i relació entre les ciutats i els centres docents, per avançar plegats cap un espai més ampli de relació en el marc de les tasques de prevenció del feixisme i la educació dels joves.

La representació vilanovina i de l’Amical de Mauthausen va retre homenatge als deportats catalans i espanyols al camp de Buchenwald, davant la placa commemorativa al block 45.

El viatge als camps, representen  una fita important en el desenvolupament del projecte Buchenwald  i d’altres projectes a diferents ciutats i INS del País, i aquest any, com al curs passat  desprès del viatge dels alumnes del  INS Bruguers de Gavà al gener,  i aquest del Lluch i Rafecas al març, seran els alumnes del INS Dolors Mallafrè que viuran aquesta experiència al juny. L’Amical i les entitats implicades en el projecte segueixen  treballant  perquè aquesta experiència es repeteixi any rere any, i es consolidi com una acció de sensibilització entre el mon educatiu comarcal.

El viatge dels alumnes complementa la resta d’accions del projecte desenvolupades a la comarca, com la commemoració del Dia de l’Holocaust, les xerrades  i conferencies, el cicle de cinema sobre deportació i la exposició al Museu del Ferrocarril “Més enllà de Mauthausen. Francesc Boix, fotògraf”  que es podrà veure al del 15 d’abril al 30 de juny.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local