Banc d'Aliments i molt més

L'Economat de Vilanova atén un miler de famílies i reparteix 360 tones d'aliments en el seu primer any

Els reponsables de l'espai destaquen del projecte la 'promoció de l’autonomia de les persones', que inclou també espais de relació i de formació

Marta González Vilanova i la Geltrú 21-03-2016 18:10 Lectures 1376
Ramon Carbonell i Gisela Vargas. Marta González

Ramon Carbonell i Gisela Vargas. Marta González

L’Economat de Vilanova i la Geltrú celebra el seu primer any com un projecte totalment consolidat. Les dades, recollides des de març fins a desembre de 2015 mostren un total de 926 famílies usuàries i 360.000 quilos d’aliments repartits. La idea principal que es vol transmetre de l’Economat és que és un projecte de promoció de l’autonomia de les persones que inclou espais de relació i de formació.

A més, la regidora de Serveis Socials i Salut, Gisela Vargas, ha destacat que “és un servei que va més enllà de la distribució gratuïta d’aliments. És un projecte de ciutat, que va més enllà dels usuaris”. I és que una peça clau per a la consolidació del projecte ha estat la implicació d’empreses i entitats col•laboradores. Un tret diferencial de l’Economat amb altres projectes similars ha estat la implicació de 38 empreses que des d’un principi han ajudat a tirar-lo endavant amb cessió d’espais i mobiliaris i amb donacions, col•laboracions i recaptes.
La regidora ha afirmat que “és un projecte que s’ha consolidat amb uns nivells de qualitat i eficiència molt bons. La bona notícia seria dir que hem tancat per manca d’usuaris, però no és així”.  Fins 2.755 persones han estat usuàries d’aquest servei en l’últim any. Estadísticament, en trams d’edat el percentatge més elevat d’usuaris és d’un 57,1% en les edats compreses entre els 18 i 64 anys. Però cal destacar que un 41% de les persones beneficiàries són menors de 18 anys, pel que l’Economat està complint una tasca molt important en quant a la prevenció de pobresa infantil. Pel que fa al lloc de procedència dels usuaris, el 51,1% són de nacionalitat espanyola. “Es bo destacar aquesta xifra per evitar interpretacions malintencionades que es poden donar en quant als Serveis Socials” ha declarat Vargas.

Respecte el funcionament de l’Economat, l’accés es té a través de Serveis Socials que són els qui realitzen un filtre previ a tots aquells usuaris que demanden el servei. El coordinador de Càritas, Ramón Carbonell, ha subratllat que “ no hi ha preferències cap a un col•lectiu o un altre. Es marquen uns paràmetres a partir d’uns barems, primerament econòmics, que són iguals per a tots”.

Actualment, el servei ha aconseguit garantir 28 productes en els lots d’aliments superant els 14 de la cistella tancada que es donaven a l’antic banc d’aliments. Ara, a través d’uns punts que es determinen en funció de la situació que viu l’usuari, es pot fer una tria d’aliments entre els quals es garanteixen carn i peix congelats, verdura i lactis. També s’ha aconseguit assegurar un lot nadó per a totes aquelles famílies que tenen infants menors de 3 anys sense el cost de cap punt. Des de l’Economat també els hi agradaria poder garantir carn i peix frescos i altres productes que no siguin alimentaris com, per exemple, els de la higiene corporal. Carbonell ha volgut destacar que “de 28 productes es pot ampliar la llista fins a 40 en funció de les donacions que tenim”.  Tota aquesta tasca de repartició d’aliments i d’atenció als usuaris es pot realitzar gràcies als 120 voluntaris que es divideixen en 6 torns. A més a més, la gestió eficient del servei ha permès la contractació d’una persona que es trobava en l’atur a llarga durada.

Pel que fa al cost del servei, el cost anual per persona usuària ha estat de 70,60€ que suposaria un cost aproximat de 200.000€ anuals en el total del servei. Cal destacar que dels aliments que es reparteixen un 60% provenen de les donacions i l’hort de Càrites i un 40% de la compra dels productes. Això suposa un estalvi important perquè si tot allò que reparteixen s’hagués de comprar s’arribaria a un cost de més de 400.000€ anuals.

Però l’Economat no només compleix amb la tasca de repartir aliments, té tres vessants més. Primerament, té una vessant formativa a partir de la qual es realitzen tallers d’economia domèstica organitzats entres blocs de cinc tallers. Tot i que està obert a tota la ciutadania, les xifres del primer any mostren una cinquantena de participants que són usuaris de l’Economat. Per això el projecte s’ha pres com un repte fer conèixer aquests tallers a la ciutadania i que tothom hi pugui participar.

La segona vessant és pedagògica. El projecte forma part del Programa d’Animació Escolar i col•labora amb 440 infants i joves a través de voluntariats i pràctiques. Finalment, la vessant col•laborativa estableix un treball en xarxa amb altres entitats i associacions de la ciutat, com per exemple Cafè Caliu, Centre Obert que aporta aliments pel berenar dels infants i amb el menjador social de Càrites.

Respecte la projecció de l’Economat, el projecte ha tingut el reconeixement de la Diputació de Barcelona com una bona praxi i ha estat seleccionat entre 250 projectes presentats al V Congrés del Tercer Sector que se celebrarà del 14 al 17 de juny. També ha obtingut fa uns dies el premi en la categoria social de la Nit Canallesca, que oganitza l’Associació de Periodistes del Garraf.


Eleccions municipals

Temps de voreres aixecades

Miquel Casellas

Uns pressupostos aprovats o amb pròrroga són més que suficients per començar a aixecar voreres i fer petites grans obres principalment al mig de la ciutat perquè la gent vegi que aquell equip de govern que ha de passar la revalida al cap de poc es preocupa per la gent administrada

ENQUESTA WEB

Una sentència dóna suport a una escola bressol que va denegar la matrícula a un nen no vacunat. El jutjat Contenciós Administratiu de Barcelona ha conclòs que els pares del menor obliden els drets dels altres, i pretenen imposar una opció minoritària -la de no vacunar-, per sobre del dret a la salut de la resta d'infants i les seves famílies

Què et sembla que una escola bressol pugui denegar la matrícula a un nen no vacunat?


Malament