Cartes niguerianes

Cau una banda que estafava les víctimes fent-se passar per soldats nordamericans

Enviaven correspondència de forma massiva en la qual es feien passar per soldats nord-americans que havien estat destinats a Afganistan per intentar guanyar-se la confiança de les seves víctimes

La Policía Nacional ha detingut deu persones, una d'elles a Vilanova i la Geltrú, i ha confiscat 15.000 euros en efectiu, ordinadors, tablets i mòbils

L'estafa de les 'cartes nigerianes'. Policia Nacional

L'estafa de les 'cartes nigerianes'. Policia Nacional

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La Policía Nacional han desmantellat una organització que realitzava estafes sota les modalitats de "cartes nigerianes" i "carding". En l'operació han estat arrestades deu persones -una d'elles a Vilanova i la Geltrú; dues a València; una a Motril i la resta a Madrid-  i s'investiga a altres dos individus a Madrid i Barcelona. Els detinguts enviaven correspondència de forma massiva en la qual es feien passar per soldats nord-americans que havien estat destinats a Afganistan per intentar guanyar-se la confiança de les seves víctimes. També es dedicaven a realitzar compres fraudulentes a Internet utilitzant numeracions de targetes de crèdit obtingudes de forma il·lícita a la xarxa per hackers informàtics.

Compres fraudulentes a Internet

La investigació va començar al juliol de 2015 quan un ciutadà alemany va denunciar que li havien intentat carregar en el seu compte bancari més de 18.000 euros, mitjançant una transferència realitzada amb la falsificació de la seva signatura. Pel que sembla, el titular del compte beneficiari era un ciutadà espanyol que havia rebut un altre traspàs procedent d'un altre banc també alemany, per import de més de 26.000 euros. Poc després es va detectar que, l'endemà de rebre l'import citat, va augmentar el seu disponible en 2.000 euros, gràcies a una altra transferència procedent ara d'una mercantil. Aquesta última quantitat havia estat transferida a l'investigat en pagament per haver prestat el seu compte per a la recepció dels diners fraudulents. Posteriorment, una cadena de supermercats va detectar successives compres de productes tecnològics realitzades a través de la seva plataforma online amb targetes de dèbit o crèdit de països estrangers.

En tractar-se de mitjans de pagament amb titulars d'altres països els autors de les estafes aconseguien dificultar la recerca, ja que les denúncies de les víctimes no es produïen a Espanya. Malgrat això, els agents van poder esbrinar que les entitats responsables de la compra eren fictícies i que les persones encarregades de recollir les comandes es trobaven molt properes entre si i formaven part del mateix entramat delincuencial. Amb tota aquesta informació els agents van aconseguir identificar als dos màxims responsables de l'organització, veïns de la madrilenya localitat de Móstoles, i van comprovar que existien ramificacions en tota Espanya.

"Cartes nigerianes" enviades per supòsits soldats d'EUA

A més de les compres fraudulentes a través d'Internet utilitzant la numeració de targetes proporcionades il·legalment per hackers informàtics, els membres de l'organització també efectuaven estafes pel mètode conegut com a "cartes nigerianes". Enviaven correspondència de forma massiva en la qual fingien ser soldats nord-americans destinats a Afganistan que havien aconseguit reunir una gran quantitat de diners en dòlars durant la seva estada al país en conflicte, i sol·licitaven ajuda de ciutadans europeus per poder portar aquests diners a Europa i convertir-ho en euros. D'aquesta forma van aconseguir enganyar a diverses persones que van ingressar diners en els comptes que els membres de l'organització els proporcionaven. Per evitar ser detectats utilitzaven "mules", persones que prestaven els seus comptes perquè en elles es realitzessin els ingressos, rebent un pagament a canvi per això.

L'operació ha culminat amb la detenció de 10 persones i la imputació d'altres dues. També s'han realitzat registres en dos immobles situats en els municipis de Móstoles (Madrid) i Vilanova i la Geltrú (Barcelona) en els quals els agents s'han confiscat de gairebé 15.000 euros, diversos ordinadors, tablets, mòbils i altres efectes informàtics.

La recerca s'ha realitzat per agents de la Secció de Frau Financer de la Brigada Central de Delinqüència Econòmica de la UDEF Central de la Comissaria General de Policia Judicial; agents del Grup XX de UDYCO i el Grup XXV de Recerca Informàtica de la Brigada Provincial de Policia Judicial de la Prefectura Superior de Madrid, amb la col·laboració d'agents del Grup I de Delinqüència Econòmica de la Prefectura Superior de València, agents de la Prefectura Superior de Catalunya i de la Comissaria de Motril.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local