Protocol d'abordatge

Més de 280 casos de violència masclista detectats durant el 2015 a l'Alt Penedès

La comarca estrena un nou protocol abordatge de la violència masclista que millora la coordinació entre els agents implicats

Presentació del nou protocol d'abordatge de la violència masclista a l'Alt Penedès. CC Alt Penedès

Presentació del nou protocol d'abordatge de la violència masclista a l'Alt Penedès. CC Alt Penedès

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L'Alt Penedès ha estrenat un nou protocol que defineix el model d’intervenció i el marc de referència tècnic i metodològic de la coordinació interna i externa amb totes les institucions implicades en la prevenció, la detecció, l’atenció i la recuperació de les dones que viuen, han viscut o poden viure situacions de violència masclista. El seu objectiu és millorar la qualitat de vida de les víctimes, dones i família, amb una intervenció integral i de qualitat.

El protocol es va presentar públicament el divendres 27 de maig, a l’auditori del Vinseum de Vilafranca del Penedès, amb l’assistència de representants polítics i tècnics de totes les institucions que hi han treballat. El protocol ha estat redactat per la Comissió per a l’Abordatge de la Violència Masclista de l’Alt Penedès, integrada per representants dels serveis socials del Consell Comarcal i de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès, mossos d’esquadra, policies locals, Creu Roja i serveis sanitaris.

L’objectiu del protocol és millorar la coordinació entre els diferents serveis i agents de la comarca que intervenen en els casos de violència masclista, per tal d’unificar els criteris d’actuació, enfortir el treball en xarxa i millorar la qualitat de l’abordatge d’aquesta problemàtica tan complexa. En el protocol es concreten les competències de cada institució i servei i es defineixen les formalitats i la successió d’actes que han de seguir els i les professionals implicats per tal de garantir la prevenció, l’atenció eficaç i personalitzada i la recuperació de les dones que es troben en risc o en una situació de violència masclista.

Es tracta d’un instrument viu, obert a l’actualització periòdica per incorporar-hi millores o per adaptar-lo a les noves necessitats que puguin sorgir.

Francesc Olivella, president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, va explicar que “l’any 2015, a la comarca es van detectar més de 280 casos de violència masclista; d’aquests, la majoria van ser casos de violència psicològica, però 5 van demanar adoptar mesures d’allunyament per protegir la integritat de la dona”. En aquest sentit, “el protocol facilitarà la tasca de prevenció i farà que es pugui actuar més ràpidament i millor”.

Ramon Zaballa, tinent d’alcalde de l’Àrea de Serveis a les Persones de l’Ajuntament de Vilafranca, va parlar de “xifres decebedores per a una societat occidental” (13.000 casos i 50 dones mortes l’any 2015 a Catalunya) i va dir que “el protocol expressa el compromís de totes les institucions i serveis de fer front a aquest fet”.

Marta Jové, coordinadora territorial de l’Institut Català de les Dones de la Generalitat, ha explicat que “aquest document dóna compliment a la Llei del dret de les dones a eradicar la violència masclista i defineix i trasllada al territori el model d’intervenció i atenció a les dones”. Jové ha destacat que “el món local sempre ha estat el primer a donar resposta; per la qual cosa cal tenir en compte l’expertesa acumulada des dels ens locals”.

Finalment, Sílvia Casola, tècnica d’Igualtat i Ciutadania de la Diputació de Barcelona, va remarcat que “la violència masclista és una de les qüestions més difícils d’abordar des de l’Administració, perquè és un problema multidimensional i demana un abordatge pluridisciplinar; per tant, aquí el treball en xarxa és la clau”. Casola també va destacar que la violència masclista ha augmentat considerablement entre les persones joves i que per això el protocol ha incorporat els serveis d’emancipació juvenil a la xarxa.

L’acte de presentació va continuar amb una taula tècnica formada per representants dels principals serveis i institucions que participen en la prevenció, la detecció, l’atenció i la recuperació en els casos de violència masclista: serveis socials, advocacia, serveis d’informació i atenció a les dones, mossos d’esquadra, serveis sanitaris i Creu Roja. Cadascun va explicar en què consisteix la seva aportació i quins són els reptes més importants amb què s’enfronten. La presentació del Protocol Comarcal per a l’Abordatge de la Violència Masclista de l’Alt Penedès va finalitzar amb una xerrada del periodista Carles Capdevila.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local