Salut materno-infantil i juvenil

Professionals de serveis socials del Penedès, premiades per un treball sobre salut mental a la infància

El treball es titula 'Circuit d’accés a residència a la infància amb discapacitat psíquica i trastorn mental' i ha estat premiat a la III Jornada estatal d’intervenció social en salut materno-infantil i juvenil

Premi a la proposta d’accés a residència per infants amb discapacitat psíquica i trastorn mental. CC Garraf

Premi a la proposta d’accés a residència per infants amb discapacitat psíquica i trastorn mental. CC Garraf

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El passat 17 de juny es va premiar la proposta “Circuit d’accés a residència a la infància amb discapacitat psíquica i trastorn mental”, presentada i elaborada per professionals dels  serveis socials bàsics, serveis de promoció de l’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència, i serveis de salut mental infanto-juvenil del Garraf i l’Alt Penedès, en el marc de la “III Jornada estatal d’intervenció social en salut materno-infantil i juvenil”, organitzada per l’Hospital Sant Joan de Déu, de Barcelona.

Aquesta proposta sorgeix de les dificultats que els equips de professionals d’atenció directa han trobat a l’hora de donar resposta a famílies que demanen ajuts pels seus fills i filles amb discapacitat i trastorn mental greu. Des de la intervenció dels professionals que atenen a pares i mares amb fills amb aquestes característiques es va veure la necessitat de revisar el circuit a seguir per a accedir a un recurs residencial per a aquests infants.

Des de l’entrada en vigor de la Llei de promoció d’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència –LAPAD- la petició de recurs residencial per a infants amb discapacitat només és possible a través de la intervenció de la DGAIA, i per tant, està adreçat únicament a menors tutelats, impedint l’accés a aquest recurs a infants que no estan en situació de desemparament.

El treball s’ha presentat a través d’un gràfic que ha estat premiat amb un diploma, com el millor pòster dels 14 presentats durant la jornada. El gràfic reflecteix la situació actual d’aquesta problemàtica, així com la proposta dels professionals d’establir un circuit diferent amb tots els agents i serveis implicats, que vetlli per afavorir l’accés d’aquests infants a un centre residencial terapèutic que pugui donar resposta integral a les seves necessitats de cura continuada, que acostumen a ser d’alta complexitat.

En l’elaboració de la proposta han participat Juan Manuel Rivera, referent comunitari Garraf i Alt Penedès; Eva Beltran, dels serveis socials del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, Vicky Reina, del CSMIJ de Vilafranca; Núria Ayuso, dels serveis socials del Consell Comarcal del Garraf; Mercè Masana, dels serveis socials de l’Ajuntament Vilafranca del Penedès i Núria Barjola, dels serveis socials de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú. El treball s’ha realitzat amb el suport de la direcció de serveis socials de tots els ens locals i supramunicipals de l’Alt Penedès i del Garraf.

El Consell Comarcal del Garraf, el Consell Comarcal de l’Alt Penedès i l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú han traslladat aquesta proposta de circuit al Departament de Treball, Afers Socials i Famílies per la seva valoració.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local