Més compromís polític

UNICEF reclama amb "urgència" més inversió pública per eradicar la pobresa infantil a Catalunya

Entre les peticions, destaca una prestació autonòmica per fill a càrrec de 1.200 euros anuals, començant per les llars amb menys ingressos

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Unicef ha reclamat "amb urgència" més inversió pública i més compromís polític per lluitar contra la pobresa infantil a Catalunya, en el marc d'unes jornades que celebra aquest dijous al CCCB, en col·laboració amb el Col·legi de Politòlegs. Entre les peticions, destaca una prestació autonòmica per fill a càrrec de 1.200 euros anuals, començant per les llars amb menys ingressos. L'entitat també reclama invertir en l'educació de 0 a 3 anys per fer-la més accessible, sobretot als infants més desfavorits; la gratuïtat real de l'escolarització i recopilar més dades, per avaluar l'impacte de les polítiques públiques en la infància. Propostes que es reclamen després que la bretxa del risc de pobresa infantil a Catalunya s'hagi situat el 2015 en el 44,8%, 6,4 punts més que el 2014, segons dades de l'Idescat recollides per Unicef.

Segons el responsable de polítiques de la infància d'UNICEF Comitè Catalunya, Roger Garcia, Catalunya es troba en una "situació crítica" després d'alertar d'un increment de la bretxa del risc de pobresa infantil. Això significa, segons Garcia, que "els infants pobres cada vegada són més pobres". "Ara hi ha més infants que queden més lluny de sortir de la pobresa, no podran fer una vida en les condicions que requereix. Ens hem de focalitzar en l'equitat, perquè tinguin les mateixes oportunitats", ha sentenciat.

En aquest sentit, Garcia ha alertat que els estudis "demostren" que la desigualtat "és una opció i que es pot combatre amb polítiques". "Invertir en infància és una decisió política. Cal invertir en infància per fer que la desigualtat sigui menys de la que és i perquè invertir en infància suposa millorar les condicions de la nostra societat i no fer-ho és empitjorar-les", ha reblat.

Sobretot, ha apostat per una prestació autonòmica de 1.200 euros anuals per fill a càrrec, començant per les llars amb menys ingressos. Uns ingressos "que els permetin sortir de la situació de vulnerabilitat". També ha apostat per una "equitat en l'educació", sobretot la primerenca, i en més informació sobre la realitat dels infants per "adoptar polítiques" pertinents i poder-les "avaluar". "Calen polítiques actives en inversió en la infància, ja que aquesta inversió a Catalunya està històricament per sota de la resta de països europeus", ha subratllat.

Jornada al CCCB

Per debatre sobre aquesta situació, UNICEF Comitè Catalunya celebrarà avui a Barcelona la jornada 'La desigualtat infantil ara i aquí: una vulneració de drets evitable'. Amb la col·laboració del Col·legi de Politòlegs i Sociòlegs de Catalunya, es debatrà al llarg d'aquest dijous sobre la desigualtat infantil i la falta d’equitat que "posa en perill" el present i el futur dels infants i "perpetua" els cicles intergeneracionals de desavantatge que afecten tota la societat.

La jornada se celebra en el marc del llançament mundial de l’Informe sobre benestar dels infants en els països rics que publica anualment l’oficina d’investigacions d’UNICEF Innocenti i l’informe Estat Mundial de la Infància 2016.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local