Sueñon

Dormir poc incrementa la mortalitat dels pacients hospitalitzats

Professionals de la infermeria promouen la campanya Sueñon, destinada a respectar el descans dels malalts

Dormir poc incrementa la mortalitat dels pacients hospitalitzats. EIX

Dormir poc incrementa la mortalitat dels pacients hospitalitzats. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Els pacients hospitalitzats que dormen a la nit menys de cinc hores veuen incrementada la mortalitat fins a quatre vegades més que els que superen aquest temps de descans. Aquesta és una de les dades en què es basa la campanya Sueñon, que han presentat aquest dilluns a Lleida el Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Lleida (COILL), el Grup d'Investigació en Cures de Salut (GRECS) de l'IRBLleida i Missatges, Gestió de Comunicació. Sueñon és una iniciativa impulsada per infermeres i promoguda i coordinada des de l'Institut de Salut Carlos III que es dirigeix a tota la societat, però en especial als professionals de la salut, gestors i pacients, per promoure el descans de les persones hospitalitzades. La campanya incideix en respectar el son dels malalts i vol conscienciar i canviar, a través de recomanacions "senzilles i lògiques", la cultura de les cures en els hospitals, objectiu per al qual el paper de les infermeres és "imprescindible".

La campanya Sueñon, d'àmbit estatal, se centra en respectar el son dels pacients hospitalitzats i, per això, vol conscienciar i canviar la cultura de les cures en els hospitals del sistema estatal de Salut, segons ha destacat la investigadora principal del GRECS i vicepresidenta del COILL, Montserrat Gea. En aquest sentit, el paper de les infermeres resulta "fonamental", ja que són els professionals sanitaris que tenen més contacte directe amb els pacients. Cal doncs, un compromís d'aquest col·lectiu per evitar il·luminacions innecessàries, reduir el soroll el màxim possible, programar les cures i les tasques que cal fer a la nit, preguntar als pacients quines preferències tenen a l'hora de dormir i mantenir-se al dia de les investigacions en l'àmbit de la millora del son.

En el supòsit de la il·luminació, des de la campanya recomanen la utilització de llums ataronjades, frontals o llanternes, en lloc d'encendre la llum general per evitar així la fragmentació del son a causa de la il·luminació. Pel que fa al soroll, s'hauria de disminuir en les zones comunes o mantenir les portes tancades i, també, generar un contrast més gran entre el dia i la nit per un millor descans. La nit ha de ser fosca, silenciosa, tranquil·la i amb una temperatura no massa elevada al llit. En canvi, al matí es recomana aixecar les persianes a primera hora, segons ha exposat Miquel Àngel Calderó, secretari de la junta del COILL. Per tal d'afavorir el descans nocturn, a més, s'aconsella reduir la migdiada.

El 85% dels pacients hospitalitzats afirmen que se'ls ha interromput el descans nocturn almenys en una ocasió

Tenint en compte que el 85% dels pacients hospitalitzats manifesten que se'ls ha interromput el descans nocturn almenys en una ocasió, la campanya dóna una sèrie de recomanacions als professionals sanitaris per canviar les seves rutines i aconseguir l'anomenada 'hora màgica', és a dir, aconseguir dormir com a mínim sis hores i mitja seguides i sense interrupcions (de mitjanit fins a les 6.30 h).

La campanya, que va començar a nivell estatal l'11 de juliol passat i que aquest dilluns s'ha presentat per primer cop a Catalunya, ja suma prop de 2.000 professionals sanitaris arreu de l'Estat –una quarantena a Lleida de els hospitals Arnau de Vilanova i Santa Maria, de l'IRBLleida i del COILL-. Les infermeres que s'hi vulguin adherir només han de registrar-se al lloc web de la campanya. Així mateix i per tal de donar-la a conèixer, s'ha elaborat un vídeo promocional que es va enregistrar a l'Hospital Universitari de Santa Maria de Lleida amb infermeres i infermers lleidatans.

La iniciativa no vol implantar de manera immediata les seves mesures, sinó que pretén que siguin els professionals qui decideixin sumar-se a la causa, segons Gea. Una causa "molt important", ja que "dormir les hores suficients i tenir un bon descans pot retardar malalties com ara el Parkinson, l'Alzheimer, el càncer o la diabetis", segons han destacat durant la presentació.

Sueñon està coordinat per Investén-isciii de l'Institut de Salut Carlos III, juntament amb el COILL, GRECS-IRBLlleida, GREICEF-RETICEF, Cronolab, la Fundación más que ideas, FFPaciente i Missatges, Gestió de Comunicació.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!
SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local