Dos anys després

Les entitats LGTBI reclamen mesures concretes i calendaritzades per desplegar la llei contra l'homofòbia

Des que es va aprovar la llei s'han presentat 181 denúncies per discriminació, però només s'ha imposat una sanció per uns fets del desembre passat

Joaquim Roqueta, Eugeni Rodríguez, Emilio Ruiz i Cati Pallàs, de la plataforma LGTBIcat, en la reunió amb els grups parlamentaris. ACN

Joaquim Roqueta, Eugeni Rodríguez, Emilio Ruiz i Cati Pallàs, de la plataforma LGTBIcat, en la reunió amb els grups parlamentaris. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La plataforma LGTBICat elaborarà els propers mesos una llista amb les principals prioritats del col·lectiu per desenvolupar la llei catalana contra la LGTBIfòbia, que el proper diumenge farà dos anys que es va aprovar al Parlament. Les entitats no estan gaire satisfetes amb el ritme de desplegament i aplicació de la llei, i aquest divendres a la tarda han presentat als grups parlamentaris un decàleg de mesures. A petició dels diputats, hauran de prioritzar quines són més urgents, ja que totes són considerades importants. Al gener, després d'un treball conjunt, s'aprovarà aquesta llista de prioritats i un calendari d'aplicació. Des que es va aprovar la llei s'han presentat 181 denúncies per discriminació, però només s'ha imposat una sanció per uns fets del desembre passat.

La reunió al Parlament ha estat encapçalada pel president de l'Observatori Contra l'Homofòbia i portaveu del Front d'Alliberament Gai de Catalunya (FAGC), Eugeni Rodríguez; el president del Casal Lambda, Emilio Ruiz; el president de Gais Positius, Joaquim Roqueta, i la presidenta de Famílies LGTB, Cati Pallàs, tots ells de la plataforma LGTBIcat, promotora de la llei. A la reunió, hi han assistit representants de tots els grups parlamentaris, també del PPC, que va votar en contra de la llei i que no havia estat convidat en la reunió pels seus promotors. La diputada popular ha marxat a mitja reunió i sense intervenir.

Algunes de les principals peticions de les entitats és que la llei tingui un pressupost específic i que s'aprovi aviat un reglament que desplegui la llei. Hi ha un grup de treball que l'està elaborant, però "el ritme no és adequat", i per això demanen que s'incorporin al grup més experts externs i professionals.

També volen que s'estableixi un protocol d'intervenció en casos de certa alarma social, com passa amb la violència de gènere. Així, no volen que es repeteixi el cas del veí de Mataró que a l'agost va amenaçar de mort el col·lectiu a través d'internet, incident que no va tenir cap resposta pública per part de la Generalitat fins que l'home va ser arrestat setmanes després. També volen que hi hagi un tècnic coordinador del Govern que supervisi aquests casos.

Un altre aspecte a millorar és la discriminació que pateixen les famílies LGTBI, com per exemple en l'àmbit fiscal. També volen que es desenvolupi un pla de prevenció del bullying contra aquest col·lectiu al es escoles i que hi hagi una atenció específica al col·lectiu transsexual, per facilitar l'accés al mercat laboral i millorar les llistes d'espera en les operacions de reassignació de sexe. Justament, en l'àmbit de salut, demanen campanyes específiques de salut per aquest col·lectiu i una millor atenció psicològica. Per últim, volen més i millor formació dels funcionaris com policies i metges.

Aquest divendres al vespre se celebra un acte institucional, amb la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, per celebrar els dos anys de l'aprovació de la llei, però algunes entitats del col·lectiu no hi assisteixen per mostrar la seva disconformitat en la lentitud de desplegament i aplicació de la llei.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local