Addiccions

Augmenta un 20% el nombre de persones ateses per Projecte Home durant el 2016

L'alcohol i la cocaïna són les substàncies que més addiccions creen en els adults, mentre que el cànnabis ho és entre els més joves

ACN Barcelona 19-12-2016 16:39 Lectures 2712

Projecte Home ha atès un total de 2.200 persones amb addiccions a drogues i alcohol durant el 2016, una xifra que suposa un augment del 20% respecte a l'any passat i la més alta des de la creació de l'entitat el 1995. Entre els adults, les substàncies que més addiccions creen són l'alcohol i la cocaïna, mentre que un 83% dels adolescents reconeix tenir problemes amb el cànnabis i el 31%, amb l'alcohol. L'ONG avisa que aquesta realitat requereix l’atenció social i la prioritat política en tractar-se d'una problemàtica "molt present a Catalunya però no resolta i que s’ha normalitzat". "Estem veient des de fa anys que l'abús de drogues no frena a Catalunya. Fem el possible per ajudar les persones que ho necessiten però els recursos actuals són insuficients per portar a terme una atenció integral i de qualitat", ha afirmat el director de Projecte Home Catalunya, Oriol Esculies.

Segons l'ONG, la situació més greu es viu en l'increment de casos en situació d'exclusió social, fruit de l'abús de l'alcohol i altres drogues, que requereixen cobrir necessitats bàsiques com l'alimentació i l'habitatge.

El cànnabis, substància més problemàtica en els adolescents

Entre els adolescents i joves, d'entre 13 i 23 anys, atesos per l'entitat durant el 2016 hi ha un 79% de nois i un 21% de noies i l'edat mitjana és de 17,7 anys. La gran majoria presenta baix rendiment acadèmic, desmotivació i conflictes familiars. El conjunt de joves atesos reconeix tenir problemes amb el cànnabis en un 83% dels casos i amb l'alcohol en un 31%.

"Vivim immersos en una cultura excessivament tolerant amb l'alcohol, on la percepció dels riscos d'abusar-ne és encara molt baixa, fins i tot pel que fa al consum en menors d'edat", ha assenyalat Esculies. De fet, l'edat d'inici de consum d'alcohol entre els joves atesos per l'entitat és de només 13,6 anys.

En l'actual debat sobre l'alta prevalença del consum d'alcohol entre els més joves, Esculies ha alertat també de la "doble moral" que té la societat en aquesta qüestió. "És una substància que la trobem a tot arreu, accessible i econòmica. No podem culpabilitzar els menors i joves de beure massa alcohol. Ells només són un reflex del comportament dels adults, que som els qui més bevem alcohol, els qui el produïm, distribuïm i publicitem massivament", ha advertit Esculies.

L'alcohol i la cocaïna, molt present en els adults

Pel que fa a les característiques dels adults atesos durant aquest any per Projecte Home, el perfil tipus és un home de 40 anys, amb addicció a l'alcohol i/o la cocaïna (en el 88% dels casos i molt sovint les dues substàncies alhora), amb una baixa formació acadèmica i que necessita ajuda econòmica externa per subsistir.

L'alcohol és la substància que més ha crescut en els darrers anys. Aquest 2016, un 42% dels usuaris que van iniciar un tractament ho van fer per problemes amb l'alcohol mentre que el 2008 la xifra era només del 17%, segons indica l'ONG. 

Eleccions municipals

Temps de voreres aixecades

Miquel Casellas

Uns pressupostos aprovats o amb pròrroga són més que suficients per començar a aixecar voreres i fer petites grans obres principalment al mig de la ciutat perquè la gent vegi que aquell equip de govern que ha de passar la revalida al cap de poc es preocupa per la gent administrada

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No