Epidèmia

L'activitat gripal a Catalunya augmenta i passa d'intensitat baixa a moderada

La taxa de síndromes gripals se situa als 343,96 per 100.000 habitants, per sobre del llindar epidèmic establert aquesta temporada de 110,7 casos

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’activitat gripal epidèmica a Catalunya continua augmentant i els indicadors de morbilitat indiquen que, a diferència de la darrera setmana, ara ha passat d’un nivell d’intensitat d’activitat baix a un nivell moderat, que tendirà a incrementar-se en els propers dies. Així, durant la setmana del 2 al 8 de gener, els casos de grip han augmentat fins arribar als 343,96 per 100.000 habitants. Aquesta taxa es correspon amb l’increment esperat per aquesta setmana i està, per tercera setmana consecutiva, per sobre del llindar epidèmic establert enguany, en 110,7 casos. Aquestes són algunes de les dades recollides al Pla d’Informació de les infeccions respiratòries agudes a Catalunya (PIDIRAC, temporada gripal 2016-2017).

Els casos de grip han augmentat en tots els grups d’edat, excepte pel grup format per menors d’entre 5 i 14 anys. Pel que fa als ingressos hospitalaris greus pel virus de la grip durant aquesta setmana se n’han produït 17 en els hospitals de la xarxa sentinella, i des de l’inici de la temporada un total de 87, tot ells per virus gripal A i amb múltiples factors de risc. A més, la gran majoria, el 91,7%, no estaven vacunats.

Es recorda que és important que la població utilitzi el dispositiu assistencial més adequat per al seu problema de salut. La major part dels processos virals respiratoris remeten espontàniament, amb pocs dies de durada i amb símptomes d’intensitat lleu o moderada, i habitualment no requereixen atenció sanitària.

Activitat als centres sanitaris

Durant la setmana del 5 a l’11 de gener, els professionals de l’Institut Català de la Salut (ICS) han atès un total de 14.138 urgències hospitalàries, un 9,6% menys que la setmana anterior. D’aquestes, 11.985 corresponen a població adulta, mentre que la resta –2.153, un 18%- correspon a població pediàtrica.

Pel que fa a l’activitat dels Equips d’Atenció Primària de l’ICS, en aquesta setmana s’han registrat 533.838 visites, el que suposa un 1,9% més que la setmana anterior. Pel que fa als centres d’atenció continuada (CUAP’s i Punts d’Atenció Continuada), s’han atès 58.931 visites, el que suposa un 15,9% més que la setmana anterior.

Per últim, el 061 CatSalut Respon ha atès 34.127 consultes; això esdevé un 4,5% menys que la setmana anterior, però un 23,1% més respecte l’any anterior per aquestes dates.

Seguint el compromís del Departament de Salut de millorar l’anàlisi de les dades d’activitat sanitària, s’està treballant per disposar de dades globals automatitzades de tots els dispositius sanitaris de Catalunya, incloent-hi també els que no estan gestionats per l’ICS. Es preveu que aquesta informació del global de la xarxa estigui disponible properament.

En tot cas, sí es disposa de dades d’hospitals no gestionats per l’ICS que entre el 5 i l’11 de gener han atès un total de 13.353 persones als serveis d’urgències. En aquest sentit, al Parc Taulí es van atendre 2.491 urgències (un 12,7% menys respecte la setmana anterior), al Consorci Sanitari de Terrassa 2.161 (-2,0%), a l’Hospital Clínic 2.442 (-5,5%), al Moisès Broggi 1.370 (-5,2%), a l’Hospital de Granollers 2.194 (-9,5%) i a l’Hospital de Sant Pau 2.695 (-6,2%).

Mesures de prevenció

La millor manera de protegir-se i evitar la propagació de la grip és la vacunació i el manteniment d’unes bones pràctiques d'higiene, com rentar-se les mans de manera regular.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local