Memòria històrica

Estudiants i entitats del Garraf commemoraran a Vilanova el Dia Internacional de l'Holocaust

L’objectiu de la commemoració és recuperar la memòria històrica del genocidi contra el poble jueu, que va comportar l’extermini de més de 6 milions de jueus

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’Amical de Mauthausen i altres camps i l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú organitzen el proper dissabte 28 de gener a partir de les 7 de la tarda, la commemoració del Dia Internacional de l’Holocaust i de prevenció de crims contra la humanitat. Un dia Internacional, decretat per les nacions Unides per commemorar l’alliberament del camp d’Auschwitz  el 27 de gener de 1945 i també denunciar els horrors del feixisme.

A Vilanova i la Geltrú i al Garraf, aquest acte s’emmarca dins del projecte Buchenwald, que l’Amical impulsa amb la participació de nombroses entitats i de centres de secundària de la comarca, i que te entre les principals finalitats la recuperació de la memòria història republicana i de la deportació als camps nazis, i la prevenció del feixisme.

L’objectiu de la commemoració és recuperar la memòria històrica de la Shoah (el genocidi contra el poble jueu, que va comportar l’extermini de més de 6 milions de jueus), el Porrajmos (genocidi contra el poble gitano, amb més de 400.000 víctimes) i la persecució i assassinat de republicans catalans i espanyols deportats als camps nazis, opositors, homosexuals, malalts mentals, Testimonis de Jehovà, etc.

El Dia Internacional de l’Holocaust i de prevenció de crims contra la humanitat tindrà també destacades commemoracions institucionals el dijous 26 al Parlament de Catalunya i el dilluns 30 a  la tarda a la Plaça de Sant Jaume de Barcelona en un acte organitzat per la Generalitat de Catalunya i l’ Ajuntament de Barcelona.

A l’acte del dissabte 28, participaran, conjuntament amb la representació dels deportats i deportades republicans de l’Amical,  representants de la comunitat jueva, del poble gitano, del col·lectius de gais i lesbianes, dels nens i nenes víctimes del nazisme, i d’altres col·lectius víctimes del nazisme com el dels maçons, el dels discapacitats , i col·lectius de la ciutat i la comarca, que faran la seva ofrena floral, al monument als deportats i intervindran també, el president de l’Amical Mauthausen,

Enric Garriga, i l’alcaldessa de la ciutat Neus Lloveras. Tots ells acompanyats per una nombrosa presencia d’alumnes dels Centres educatius de la Comarca, que des de la seva implicació en el projecte presentaran i coordinaran tot l’acte vilanoví, amb la lectura de textos , i la interpretació de peces musicals a càrrec dels alumnes de música de l ‘INS Manuel de Cabanyes , l’INS Joaquim Mir i l’Escola El CIM.

A Vilanova i la Geltrú, l’acte esdevindrà un acte central a Catalunya de l’Amical de Mauthausen i altres camps, que també participarà en actes institucionals al Senat espanyol, la Comunidad de Madrid, a les Cortes de Aragon, i en altres institucions de la resta de l’Estat.

Enguany, des del Projecte Buchenwald, s’ha escollit com a lema per aquesta commemoració  els objectes de l’Exili i la Deportació, les maletes com a emblema dels deportats, una reflexió sobre aquelles coses que prenem, les coses que deixem o les coses que necessitem, i a l’acte de commemoració es llegiran els noms de tots els deportats de la comarca que van patir la deportació i molts la mort als camps nazis.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local