Cas Petrum

Detingut l'exregidor de Vilanova Francesc Sánchez en una operació contra el presumpte finançament irregular de l’antiga CDC

Sànchez va ser coordinador de règim intern de l’última etapa de CDC i l’home que va portar el partit de manera provisional fins al congrés del juliol, quan va néixer el PDeCAT

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

18 detinguts, entre ells el president del Port de Barcelona, Sixte Cambra, l’extinent d’alcalde de Barcelona Antoni Vives, l’exdirigent de CDC Francesc Sánchez, o l’extresorer del partit Andreu Viloca és el balanç de l’operació de la Guàrdia Civil aquest dijous contra el presumpte finançament irregular de l’antiga CDC, l’anomenat ‘cas 3%’. S’han fet 24 escorcolls a empreses privades de Barcelona, Girona i Lleida, i a tres empreses públiques, l’Autoritat Portuària de Barcelona, Infraestructures.cat i Barcelona d’Infraestructures (BIMSA). Algunes de les obres investigades, que haurien estat adjudicades a empreses que haurien vehiculat un 3% del cost al finançament del partit, són els túnels de les Glòries o el dic est del Port de Barcelona.

L’obra dels túnels de les Glòries va ser adjudicada pel consell d’administració de BIMSA el febrer del 2015 a una UTE formada per les empreses Romero Gamero, Benitó Arnó e Hijos, Copisa i Comsa per 49,6 milions d’euros. El jutge també ha requerit informació de les obres del Paral·lel, el carrer Lucà, el carril bici de Bac de Roda i la carretera de les Aigües, totes vinculades a BIMSA i totes adjudicades durant el mandat de Xavier Trias. També s’han escorcollat les oficines de la constructora Rubau Tarrés a Girona i al Baix Empordà o la seu d’Arnó a Lleida. En total hi ha hagut escorcoll a dotze municipis, Barcelona, Sant Boi de Llobregat, Rubí, l’Hospitalet de Llobregat, Manresa, Lleida, Madrid, el Prat de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Girona, Berga i Majadahonda.

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha anunciat aquest dijous a la tarda l’obertura d’un expedient informatiu per esclarir els fets i ha anunciat que l’Ajuntament es personarà en la causa “si es confirmen les acusacions formals”. Trias ha dit aquest matí que l’operació de la Guàrdia Civil respon a la proximitat del judici contra Artur Mas, Irene Rigau i Joana Ortega pel procés participatiu del 9-N.

Pel que fa als detinguts, cal recordar que l'extresorer de CDC Andreu Viloca ja havia estat detingut i empresonat a finals del 2015 en el marc de l’operació Petrum III. A parer de la Fiscalia Viloca controlava tant les licitacions i adjudicacions d'obra pública de les administracions governades per CDC com els suposats "suborns sota l'aparença de donacions". De fet, arran d’aquella primera detenció es va obtenir “informació fonamental” que va desembocar en l’execució de diligències per aclarir contractacions presumptament manegades i “encaminades a la distracció de diner públic”, segons ha informat la Fiscalia.

A banda de Viloca, sis detinguts més són a la Comandància de Tarragona de la Guàrdia Civil. Són l'exdirector general d'Infraestructures.cat Josep Antoni Rosell, els empresaris Xavier Tauler, que havia estat vinculat a Copisa, Josep Manel Bassols, d'Oproler Catalunya, i Fèlix Pasquina; l’extinent d’alcalde de Barcelona Antoni Vives, i l'exdirigent de CDC Francesc Sánchez.

Dels onze detinguts restants, set han quedat en llibertat, el director general de BIMSA, Àngel Sánchez; el director general de l'empresa gironina Rubau Tarrés, Ramon Anglada; Joan Albert Arqués, de la constructora Arnó; Constantí Serrallonga, exgerent de l'Ajuntament de Barcelona i actual director general de la Fira de Barcelona; Josep Miarnau, conseller delegat de COMSA-EMTE; José María Zaragoza de Pedro i Pedro Javier de Llano Vivancos, d'Oproler. Les 18 detencions han estat ordenades per la Fiscalia Anticorrupció.

A dos quarts de nou de la nit el jutge havia de decidir si els altres quatre detinguts restaven detinguts o eren deixats en llibertat. Són el president del Port de Barcelona, Sixte Cambra; l'empresari Sergio Lerma, vinculat a Oproler i també detingut l'octubre del 2015; Ernesto Santolaria, director d'infraestructures de BIMSA, i Pilar Matesanz, directiva d'Infraestructures.cat.

A banda de Viloca, Rosell, Tauler i Bassols també van ser detinguts l'octubre del 2015 en una de les fases de l'operació Petrum. En el cas de Bassols, que va ser alcalde d'Anglès per CiU, també va ser detingut en l'operació Térmyca relacionada amb la consulta Efial. Totes són operacions vinculades a les investigacions del 'cas 3%'.

La Fiscalia Anticorrupció considera que la trama investigada havia dissenyat una mecànica basada en concursos "manegats" i "controlats". Els concursos, sosté el ministeri públic en un comunicat, ja estaven "atorgats prèviament", tot i la seva "aparença de regularitat", amb l'objectiu de finançar irregularment CDC a través de donacions a les fundacions.

Per a la Fiscalia els fets serien constitutius dels delictes d'organització criminal, suborn, tràfic d'influències, prevaricació, finançament il·legal de partits, blanqueig de capitals i malversació de fons públics.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local