Comissió parlamentària

285 dones lesbianes o sense parella han pogut començar els tractaments de reproducció assistida pel sistema públic

El conseller de Salut, Toni Comín, avança que el pla de reordenació de les urgències potenciarà l'atenció continuada a CAPs i CUAPs

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Des del juliol passat i fins a finals de 2016, 285 dones lesbianes o sense parella masculina han pogut començar els tractaments de reproducció assistida pel sistema públic gràcies al canvi de protocol que es va implantar l'any passat. Ho ha revelat el conseller de Salut, Toni Comín, en una compareixença davant la comissió parlamentària de balanç del primer any de legislatura. Comín també ha avançat que les properes setmanes es presentarà el nou pla d'urgències que ha de reordenar el sistema a través de fer possible l'atenció i la prevenció a l'atenció primària de pacients que ara recorren a urgències, i l'atenció, a través dels CUAPS i el 061, de casos que no requereixin l'atenció hospitalària.

Per Comín, el nou protocol de reproducció assistida a través del sistema públic, ha ''obert la porta'' a 285 dones, lesbianes o sense parella masculina, que volien ser mares i per recursos no podien. Per tant, ha declarat en comissió el titular de salut, s'ha donat ''dret a la maternitat'' a aquestes persones.

Aquest ha estat un dels temes que el titular de Salut ha tractat en la seva compareixença, a petició pròpia, davant la Comissió, per fer un balanç del primer any al capdavant del Departament. Comín ha repassat els compromisos adquirits el febrer de 2016 i ha assegurat que se n'han complert el 85%.

Comín també ha avançat que les properes setmanes es presentarà el nou pla de reordenació de les urgències hospitalàries i, en aquest sentit, ha recalcat que aquest pla farà especial atenció en reduir la necessitat d'acudir a urgències, ja sigui potenciant l'atenció dels malalts més complexos a la primària, principalment amb prevenció, per evitar que es resolguin determinades situacions a l'hospital o enfortint la xarxa de CUAPs per assumir un canvi en la demanda d'aquests recursos, estalviant desplaçaments als hospitals, i potenciar l'ús del 061.

Precisament els caos de les urgències hospitalàries d'aquest hivern han estat un dels temes q més ha criticat l'oposició, però també la gestió de les llistes d'espera. Mentre que el diputat de Ciutadans, Jorge Soler, ha rebatut a Comín que s'ha ''perdut'' un any en la sanitat catalana, la diputada del PSC, Assumpta Escarp, ha apuntat que, segons informacions que els arriben, estan augmentant la contractació de mútues privades per sortir de les llistes que publica el Departament, i d'aquesta manera, es minimitza l'endarreriment de la posada en marxa del pla de xoc per la manca del pressupost de 2016.

Des del grup de Catalunya Sí que Es Pot, Albano Dante-Fachín ha criticat la corrupció que s'ha donat els darrers, ha dit, 30 anys al sistema sanitari català i ha assegurat que el Govern actual no hi ha la voluntat política suficient per ''girar la maquinària 180 graus'' ni ''per fer passes'' perquè considera que només s'han fet gestos, per desprivatitzar el sistema, però ''molt limitat''. Eulàlia Reguant, de la CUP, li ha rebatut els projectes de desprivatitzacions i ha demanat explicacions sobre les externalitzacions d'alguns serveis com ara l'atenció telefònica del 061 i el 112, que precisament per ''precarietat'' estan convocats a la vaga aquest divendres. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local