Flash

Denuncien la retallada del personal d'educació especial de les escoles Margalló i Llebetx de Vilanova

Ensenyament treu les vetlladores dels dos centres que es fan càrrec dels alumnes amb problemes més greus

Imatge d'arxiu de l'escola Margalló, un dels centres de Vilanova afectats per la retallada de personal, juntament amb l'escola Llebetx. fdg/c.castro

Imatge d'arxiu de l'escola Margalló, un dels centres de Vilanova afectats per la retallada de personal, juntament amb l'escola Llebetx. fdg/c.castro

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L'escola Margalló de Vilanova va començar dilluns passat les classes sense les dues vetlladores amb les quals havia acabat el curs anterior. La retallada de personal afecta als professionals d'educació especial que es fan càrrec dels alumnes amb problemes més greus i ha provocat crítiques des de la direcció i des de l'associació de pares d'alumnes.

El Departament d'Ensenyament no va acceptar les demandes de la direcció del centre que sol·licitaven per aquest curs un vetllador més per a un alumne nou amb problemes importants. Durant el curs escolar 2002-2003, el Margalló tenia dues vetlladores cada dia i la direcció del centre va demanar al Departament d'Ensenyament un professional més. Malgrat la sol·licitud de l'escola, acreditada pels informes tècnics que aportava el nou alumne, el departament no va creure necessari incrementar el nombre de vetlladors.

El nou curs ha començat a l'escola Margalló amb només una vetlladora i amb el suport de tres educadores que no es poden fer càrrec de les mateixes funcions. I és que la feina d'un educador és més semblant a la d'un mestre que d'un vetllador: per exemple, no tenen perquè assistir a les hores de menjador, quan un vetllador és molt necessari.


Reunió amb Ensenyament

Arran d'aquesta situació, la direcció del centre i l'associació de pares es van començar a moure i van fer arribar les seves queixes a la delegació territorial d'Ensenyament. Dijous a la tarda es van reunir les dues parts amb la sotsdelegada, però la trobada -a la qual també van assistir els pares dels alumnes amb problemes més greus- no va sortir com esperaven i Ensenyament no es va comprometre en res.
Però només mitja hora després de sortir de la reunió, van rebre una trucada de la delegació d'Ensenyament per expressar-los la seva preocupació per la situació i que l'endemà els tècnics del departament visitarien el centre per fer una inspecció.

Els tècnics diuen «sí»

La inspecció tècnica que el mateix Departament d'Ensenyament va encarregar va donar la raó al centre: l'informe es va redactar divendres, durant la inspecció a l'escola Margalló i determina que el centre no fa cap demanda exagerada, sinó que necessita realment el personal específic per als alumnes amb problemes.

La direcció i els pares esperen aquesta setmana una resposta de la delegació d'Ensenyament perquè torni el personal que va marxar: «els pares d'aquests alumnes defensen allò a què tenen dret», recorda un membre de la junta de l'associació de pares del Margalló. Francesc Barilla ha lamentat que el departament «retalli per on més mal ens fa», en referència a l'ensenyament inclusiu que es defensa al centre des de fa tants anys.

Els pares donen tot el suport a la direcció del centre en aquestes negociacions, però no descarten mobilitzar-se si passa el curs i no es donen solucions clares per aquests alumnes.


Suprimeixen l'única vetlladora del Llebetx

El curs va començar de manera molt similar a l'escola Llebetx de Vilanova, on des de l'any 1991 van apostar per l'ensenyament inclusiu amb el suport dels pares. El curs passat, el centre ordinari tenia dues unitats específiques amb alumnes amb deficiències greus i el suport d'una educadora i una vetlladora que feia 35 hores i que es feia càrrec d'un alumne que tenia escolaritat compartida amb una unitat específica. Per al curs 2003-2004, Ensenyament va augmentar a tres les unitats específiques del Llebetx, per tal d'atendre millor els alumnes i assumir franges d'edat que arriben fins als 13 anys. L'increment va venir acompanyat de la contractació d'una nova educadora, que dóna suport a la que ja hi havia i a tres mestres més.

Per a la direcció del centre l'increment no compensa la pèrdua de la vetlladora, sobretot perquè tenen un alumnes amb greus problemes respiratoris i de glució que necessita un professional que estigui tot el temps amb ell, incloses les hores de menjador. Aracel·li Ibáñez, directora del centre, lamenta que es perdi d'aquesta manera «l'atenció específica». La direcció encara no ha tingut contacte amb la delegació territorial d'Ensenyament, però trameten diàriament al departament totes les incidències que els provoca la falta de la figura del vetllador. «Aquí tot el personal s'implica en l'educació integradora, els recursos que tenim els adiministrem molt, però hi ha un moment que no donem a l'abast i estem parlant de problemes de salut seriosos», explica Aracel·li Ibáñez.


El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local