Nota de premsa

El Gremi d’Hostaleria de Sitges signa un conveni amb el CNL Alt Penedès-Garraf per incrementar l’ús del català

En el mateix acte es presentarà el programa “En català, tu hi guanyes” per fomentar l’aprenentatge del català en l’atenció al públic

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El president del Gremi d’Hostaleria de Sitges, Joan Anton Matas, i el president del Consorci per a la Normalització Linguística (CPNL), Jordi Roigé, signaran un conveni de col·laboració per incrementar l’ús de la llengua catalana a l’organització. Conscients de la importància que té el sector de l’hostaleria en la promoció i l’extensió de l’ús social del català, en els diferents pactes del conveni, el Gremi d’Hostaleria i el Centre de Normalització Lingüística Alt Penedès-Garraf (que forma part del CPNL) h establert un seguit d’acords per augmentar la presència de la llengua catalana en el sector i aconseguir l’adequació lingüística del personal propi i el de les empreses i organitzacions agremiades. Després de signar el conveni, es presentarà als assistents les línies generals del programa “En català, tu hi guanyes”, elaborat per la Direcció General de Política Lingüística per afavorir l’aprenentatge del català entre el personal que fa feines d’atenció al públic. L’acte tindrà lloc dimarts vinent, 30 de setembre, a les set de la tarda, al local del Gremi d’Hostaleria de Sitges (carrer de Salvador Olivella, local 73).

Atenció al públic
El Gremi d’Hostaleria de Sitges i el CNL Alt Penedès-Garraf, per mitjà de l’Oficina de Català de Sitges (OC), han estat treballant conjuntament des de fa uns quants anys. La col·laboració entre uns i altres s’ha basat sobretot en l’assessorament lingüístic que l’OC ha ofert al Gremi i en la informació general de temes de llengua, i més específics relacionats amb la Llei de política lingüística. Fruit d’aquest treball, ara han acordat de signar un conveni per intensificar la col·laboració.

Bàsicament, el conveni estableix que l’OC de Sitges continuarà posant a disposició dels agremiats l’assessorament lingüístic que necessitin per orientar-los en els processos d’adopció o de foment del català en la seva activitat habitual (informació sobre recursos lingüístics, terminologia o aspectes legals, entre d’altres aspectes). El document també preveu la possibilitat d’organitzar plans de formació específica per al sector (cursos de català) amb la intenció que el personal que treballa en l’hosteleria conegui i usi el català en el treball, sobretot si fa atenció directa al públic.

En català, tu hi guanyes
Precisament per fomentar l’ús de la llengua catalana en l’atenció al públic, la DGPL ha creat “En català, tu hi guanyes”, un programa que s'adreça als empresaris i als treballadors dels establiments comercials i de restauració. En un moment en què les condicions del mercat laboral condueixen a un augment progressiu de la contractació de persones estrangeres, la iniciativa pretén sensibilitzar l’empresariat sobre la importància d’afavorir l’aprenentatge i l’ús del català entre el personal que fa tasques d’atenció al públic, i per facilitar-ho ofereix materials informatius i de formació.

Concretament, en el moment que es formalitza un contracte de treball relacionat amb aquest sector, el Departament de Treball envia un material per facilitar que la persona que ha de treballar atenent el públic conegui el català. Així, l’empresari o empresària rep uns documents que expliquen el programa, i sobretot els sensibilitzen en relació amb l’ús del català en l’atenció al públic, i uns adhesius adreçats als clients i als treballadors. D’altra banda, el treballador o treballadora rep un opuscle que conté informació sobre la llengua i els avantatges d’aprendre-la (en català, castellà i anglès); el llibret Comencem a parlar, que inclou unes primeres converses en català (amb un CD amb converses enregistrades); una targeta de butxaca que conté un recull de frases per donar una bona atenció al client, i un Vocabulari en imatges, adreçat a les persones que acaben d’arribar a Catalunya i no coneixen la llengua catalana (en català, castellà, francès, anglès, italià, alemany, àrab i xinès). Tot aquest material es pot consultar en línia a cultura.gencat.net/llengcat i també es pot demanar a qualsevol servei de català del CPNL.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local