Implicació de les farmàcies

La campanya de vacunació de la grip comença dilluns que ve amb el principal objectiu d'arribar a les dones embarassades

La cobertura contra la malaltia se situa en només un 3% entre les gestants a Catalunya

La campanya de vacunació de la grip comença dilluns que ve amb el principal objectiu d'arribar a les dones embarassades. ACN

La campanya de vacunació de la grip comença dilluns que ve amb el principal objectiu d'arribar a les dones embarassades. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Departament de Salut posarà en marxa el proper dilluns la campanya de vacunació contra la grip i situa com un dels principals objectius d'enguany incrementar la cobertura entre les dones embarassades. Només un 3% aproximadament de les gestants es vacuna contra la grip a Catalunya, molt lluny de la cobertura de la tos ferina, que supera el 80%. Els responsables de Salut Pública subratllen la importància per a les dones embarassades de vacunar-se per evitar complicacions en l'embaràs i protegir tant la mare com el nadó. Altres objectius de la campanya és incrementar la vacunació entre les persones amb problemes crònics de salut i condicions de risc i mantenir la cobertura en els majors de 65 anys, així com millorar-la entre els grups de 60 a 65 anys. Com a novetat, les més de 3.000 farmàcies catalanes s'implicaran en la campanya impulsant la vacunació dels grups de risc i entre els seus professionals.

El Departament de Salut, a través de l'Agència de Salut Pública de Catalunya, iniciarà el proper dilluns la campanya de vacunació contra la grip amb l'objectiu principal d'evitar les complicacions d'aquesta malaltia entre les persones amb problemes de salut crònics, edat avançada o altres condicions que les fan especialment vulnerables.

En una roda de premsa aquest dijous per presentar la campanya, el secretari de Salut Pública, Joan Guix, ha advertit que "la grip no és una afecció banal". La seva incidència oscil·la entre el 5 i el 20% en la població general i arriba al 50% o més en les persones internades en institucions tancades. La mortalitat d'aquesta malaltia es produeix principalment en persones grans o amb factors de risc preexistents.

El Departament de Salut ha distribuït al voltant d'1.200.000 dosis de vacunes. La durada prevista de la campanya és de dos mesos i les vacunes estaran disponibles en tots els centres d'atenció primària (CAP) i altres centres vacunals des del 23 d'octubre, dilluns que ve. Segons aquesta planificació, la protecció davant la malaltia ha de ser òptima quan la seva activitat és més alta, normalment entre finals de desembre i principis de gener.

En la temporada passada, l'activitat gripal va ser moderada a Catalunya. Ara bé, es van confirmar 601 casos greus per infecció del virus i un total de 90 persones van morir, el 68% de les quals no s'havien vacunat. Dels 601 casos greus, el 90,2% presentaven algun factor de risc i el 79% eren persones majors de 64 anys. El 57% no s'havien vacunat.

Protecció de la mare i el nadó

La campanya d'enguany se centra sobretot en les dones embarassades. "Només el 3% estan correctament vacunades per la grip. Hi ha un risc important", ha advertit Guix, que ha pres com a exemple la campanya d'"èxit" de la vacunació contra la tos ferina, que se situa en el 80%, i que ha tingut "un impacte enormement positiu".

La subdirectora general de Promoció de la Salut, la doctora Carmen Cabezas, espera que amb aquesta iniciativa, que té el suport de la Societat Catalana d'Obstetrícia i Ginecologia; la Societat Catalana de Pediatria i l'Associació Catalana de Llevadores, la vacunació contra la grip entre les dones embarassades faci "un salt important". Segons Cabezas, arribar al 20% en aquesta campanya seria un objectiu satisfactori.

Per incrementar la vacunació, la presidenta de l'Associació Catalana de Llevadores, Gemma Falguera, ha destacat que s'aprofitarà la visita en què s'informa la gestant sobre la importància de vacunar-se per, si vol, rebre la dosi en el mateix moment. Falguera ha assenyalat que així es fa amb la vacuna de la tos ferina i que aquesta estratègia ha donat molt bons resultats. De fet, la vacuna contra la grip es pot administrar amb la de la tos ferina.

Falguera ha ressaltat que amb la vacunació la dona embarassada genera anticossos protectors que transmet al fetus i que perduren en els primers mesos de vida del nadó i el protegeixen, ja que fins que no té sis mesos de vida no pot rebre la vacuna. La presidenta de l'Associació Catalana de Llevadores ha indicat que si una dona no s'ha vacunat durant l'embaràs, ho pot fer després del part, ja que els anticossos també es transmeten a través de la llet materna.

Els responsables de Salut Pública han afirmat que la vacuna contra la grip és "molt segura", és la "millor protecció" contra la malaltia i no té efectes adversos greus per a les embarassades ni els nadons. Cabezas ha recomanat a les dones embarassades que es vacunin durant els dos primers mesos de la campanya, abans que comenci la temporada epidèmica de la grip. La subdirectora general de Promoció de la Salut ha puntualitzat que, de tota manera, hi ha dosis de la vacuna disponibles fins a finals de març.

Durant l'embaràs es produeixen canvis immunològics i cardiopulmonars que afavoreixen la infecció per grip. Si es pateix aquesta malaltia, la dona embarassada té més risc de complicacions, hospitalitzacions i, fins i tot, la mort, segons informen des del Departament de Salut. De manera indirecta, la infecció també pot posar en perill el nadó augmentant el risc de complicacions com per exemple un part prematur, baix pes o cesàries. Els nadons de menys de sis mesos tenen un major risc de complicacions i hospitalitzacions en cas de patir la grip com ara convulsions febrils, vòmits, diarrees i pneumònia.

Altres grups de risc

A més de les dones embarassades, els altres grups de risc són les persones que tenen més de 60 anys i les que pateixen problemes de salut crònics i factors de risc, com pulmonars, cardiovasculars, diabetis o obesitat mòrbida. També s'han de vacunar els professionals de la salut i els que tenen contacte amb persones d'alt risc, com els cuidadors de persones grans, així com policies, bombers, personal de protecció civil o que treballa en emergències sanitàries o en institucions penitenciàries, entre d'altres.

La cobertura de la vacunació antigripal en persones grans a Catalunya està al voltant del 54%, relativament alta a nivell internacional però no arriba a l'objectiu del 75% en majors de 65 anys marcat per l'Organització Mundial de la Salut (OMS). La cobertura en persones joves amb malalties cròniques i en professionals sanitaris és baixa.

Implicació de les farmàcies

Les 3.183 farmàcies comunitàries de tot Catalunya promouran la vacunació entre les persones que pertanyen als grups de risc i que freqüenten aquests establiments habitualment. La secretària del Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya, Pilar Gascón, ha destacat que un dels col·lectius als quals volen arribar són els joves amb problemes crònics de salut, que no freqüenten l'atenció mèdica perquè tenen la malaltia estabilitzada, amb un pla de mediació, però que en canvi sí que visiten les farmàcies. Un altre dels col·lectius en què es fixen són cuidadors de persones grans o malalts, així com, precisament, els 7.000 professionals farmacèutics.

Les farmàcies també promouran accions com la promoció del rentat de mans i altres mesures higièniques per disminuir els casos de grip i a l'abril realitzaran una enquesta als usuaris per conèixer el percentatge de població de risc vacunada, usuària de l'oficina de farmàcia.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local