Emergències

Psicòlegs del SEM oferiran de forma generalitzada atenció a les víctimes i els familiars d'accidents de trànsit mortals

El suport especialitzat, que fins ara s'activava de manera esporàdica, vol acompanyar els afectats d'un sinistre viari en els moments més dolorosos

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El conseller d'Interior, Joaquim Forn, i el de Salut, Antoni Comín, han signat aquest dimecres un conveni perquè els afectats en accidents de trànsit mortals i les persones de l'entorn de les víctimes rebin suport presencial i atenció psicològica especialitzada. Fins ara, el suport especialitzat de psicòlegs s'activava de manera esporàdica segons la situació dels afectats i, amb el conveni, es garanteix la cobertura general d'aquest servei prestat pel Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM). L'acord també preveu atenció psicològica als afectats en accidents amb ferits greus que siguin menors de 12 anys; suport per comunicar la mort d'un familiar directe i l'assistència al lloc de l'accident en sinistres amb múltiples víctimes. Begoña Odriozola, de l'equip de psicòlegs del SEM, ha subratllat la importància d'acompanyar de forma especialitzada les víctimes i els familiars d'un accident, que s'afronten a "uns dels moments més dolorosos de la seva vida, o el pitjor”, i ha afirmat que l'"atenció psicològica primerenca és un factor protector".

El SEM ofereix atenció psicològica des del 2005 en diferents tipus d'accidents, com d'avió, ferrocarril, vaixell, o amb múltiples víctimes; en atemptats terroristes; desaparició de menors o desastres naturals, entre altres. El conveni signat aquest dimecres amplia l'atenció psicològica als accidents de trànsit més greus. Serà un suport immediat fins que es consideri adient i, si s'escaigués, els psicòlegs derivarien el pacient a l'atenció primària o especialitzada. El SEM prestarà el servei a instància del Servei Català de Trànsit (SCT), sempre que les víctimes donin el seu consentiment.

El servei d'atenció psicològica estarà actiu les 24 hores del dia, tots els dies de l'any, i donarà cobertura a tots els municipis de Catalunya, excepte a la ciutat de Barcelona, atès que el consistori ja disposa del Servei d'Atenció a Urgències Socials i del Servei d'Emergències Socials, ubicats al Centre d'Urgències i Emergències Socials (CUEB), que ja ofereix aquest suport. En casos excepcionals i, si es demanés, també podria ser activat. A més, el servei es podrà activar quan es rebi un requeriment d'un altre cos policial per accidents de trànsit fora de Catalunya, quan les víctimes i les persones del seu entorn resideixin a Catalunya.

Després de firmar el conveni al Departament d'Interior, el conseller de Salut, Antoni Comín, ha assenyalat que amb aquesta col·laboració garanteixen la "cobertura general" i l'"equitat territorial" en l'atenció psicològica als accidents de trànsit, que "no estava coberta de manera formal pels protocols i els marcs de col·laboració institucional, però això no vol dir que no s'activés de manera esporàdica".

El conseller d'Interior, Joaquim Forn, ha subratllat la importància que el departament atorga a la seguretat viària i la directora del Servei Català de Trànsit, Eugenia Doménech, ha destacat el paper d'aquest suport davant les seqüeles emocionals i psicològiques.

El servei psicològic es va utilitzar el 2016 135 vegades en accidents de trànsit i amb aquest conveni es preveu que les activacions es multipliquin. Amb tot, Doménech espera que s'hagi de recórrer al servei cada vegada menys, perquè significarà que els accidents s'estan reduint amb la Visió Zero, que marca com a únic objectiu admissible de les polítiques de seguretat vària que no hi hagi ni una sola víctima mortal ni ferit greu en accident.

La psicòloga del SEM ha assenyalat que en les hores posteriors d'un accident són d'una "gran confusió" per a les persones afectades i les famílies. "Es troben en estat de xoc, viuen una sèrie de reaccions molt intenses, d'ansietat, d'estrés agut, desorientació, desconnexió; un remolí de sentiments, molts cops contradictoris. És habitual que no entenguin el que està passant ni què els toca fer", ha descrit Odriozola, que ha explicat que la seva feina consisteix a "estabilitzar la persona des del punt de vista psicològic", ajudar a "recuperar la sensació d'autodomini" i "restablir les capacitats pròpies d'afrontament". Odriozola ha ressaltat que algunes d'aquestes persones i famílies hauran d'afrontar-se a "escenaris d'alta intensitat emocional, com reconèixer el cos del familiar o prestar testimoni a la policia".

"Els psicòlegs sabem que la majoria de persones són capaces de recuperar-se de la situació pels seus propis mitjans, amb l'ajuda de l'entorn més proper, però hi ha factors psicològics que contribueixen a minimitzar o maximitzar que el procés s'aturi en un punt i es desenvolupin trastorns o fòbies", ha afirmat. Per això, la psicòloga del SEM ha subratllat que el conveni és d'"especial importància per contribuir a la prevenció de la salut mental de les persones afectades". Odriozola ha afegit que els psicòlegs també ajuden les famílies a planificar com comunicar la fatal notícia i gestionaran la crisi amb els menors i els avis, una de les preguntes que més reben.

El sotcap de la Divisió de Trànsit dels Mossos d'Esquadra, l'intendent Andreu González, ha valorat aquest conveni perquè, tot i la formació rebuda per gestionar la comunicació presencial d'un accident greu, fins ara tenien "el neguit que ens quedaven coses per fer" a l'hora d'ajudar els afectats.

Una mesura que complementa i amplia el SIAVT

L'acord complementa el Servei d'Informació i Atenció de les Víctimes de Trànsit (SIAVT), en funcionament des de finals de març del 2012 i adscrit al Servei Català de Trànsit. El SIAVT ofereix orientació jurídica, legal, psicològica, sanitària i assistencial a totes les persones víctimes o afectades per un accident de trànsit. No es tracta d'un servei de resposta immediata després de l'accident, sinó un centre que proporciona una gestió integral als afectats després del sinistre i que aglutina un conjunt de recursos a l'abast de les víctimes, tant les directes com les indirectes.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local