Adiccions

La combinació de substàncies creix entre els addictes a les drogues

L'ONG Projecte Home detecta cada vegada més casos d'abús intencionat de drogues en pràctiques sexuals de risc, el ChemSex

Pla mig d'una teràpia de grup de Projecte Home a Tarragona, amb dos usuaris d'esquena. ACN

Pla mig d'una teràpia de grup de Projecte Home a Tarragona, amb dos usuaris d'esquena. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

1 de cada 3 usuaris que recorre a l'ONG per a les addiccions Projecte Home ho fa perquè té problemes amb més d'una substància. Normalment és la cocaïna i l'alcohol, però també es combina la cocaïna i el cànnabis o el cànnabis i l'alcohol, o fins i tot totes tres substàncies amb psicofàrmacs que complementen o substitueixen tots els efectes. És la tendència de ''policonsum'' que han detectat des de Projecte Home i que consideren que els darrers 5 anys s'han consolidat. L'ONG també alerta que cada vegada són més els adults, principalment homes, que demanen ajuda per addiccions vinculades al ChemSex, pràctiques sexuals de risc que es duen a terme amb un ús intens i intencionat de diverses drogues.

Durant els darrers 5 anys, Projecte Home ha constatat que la tendència al ''policonsum'' de drogues és cada vegada més habitual, i alerta del perill que poden suposar les seves conseqüències sobretot a l'organisme, sovint, menystingudes pels consumidors. Les tres drogues més habituals que es combinen són la cocaïna, l'alcohol i el cànnabis, i són les tres substàncies que més declaren els consumidors un cop arriben a l'ONG. Tot i això, en moltes ocasions, es detecta que també es combinen amb psicofàrmacs que en contrarresten o en complementen alguns efectes, sobretot les benzodiazepines, que produeixen efecte tranquil·litzant.

El principal motiu pel qual els consumidors de drogues cauen en aquest policonsum és, segons ha explicat el director de Projecte Home, Oriol Esculies, que després d'un consum prolongat en el temps, els addictes necessiten diverses substàncies per ampliar o mantenir amb els efectes de les drogues. Moltes vegades, explica Esculies, també es donen addiccions creuades, és a dir, consumir una substància a l'inici per després prendre'n una altra que fa l'efecte contrari, com pot ser la cocaïna, estimulant, i el cànnabis, relaxant.

A aquesta situació s'hi sumen les addiccions socials, és a dir, al sexe o a les noves tecnologies. La més preocupant és precisament la del sexe perquè, en moltes ocasions va associada al consum intens i concentrat de substàncies com l'amfetamina que permet deshinibir-se en el context de pràctiques sexuals. És el que es coneix com a ChemSex, que afecta al 2% dels usuaris de Projecte Home i que s'ha començat a detectar en homes, principalment, d'entre 25 i 40 any, i amb més prevalença en el col·lectiu gai i bisexual.

Per Esculies, a banda de l'addicció que comporten aquestes amfetamines, malgrat ''el mite'' que no són addictives, el ChemSex té com a problema la pràctica sexual de risc, que pot acabar derivant amb un increment de les infeccions de transmissió sexual per no usar preservatiu, però també sobredosi, deteriorament físic i mental o baix rendiment i depressió. Esculies assegura que en els darrers 3 mesos, han augmentat les demandes a Projecte Home, de persones que hi arriben per tractar un problema de drogues i que acaba sent vinculat a les pràctiques sexuals de risc, que també s'han de tractar.

Pel que fa a les noves tecnologies, és una addicció que afecta als joves d'entre 13 i 23 anys, que després de comprovar un consum problemàtic al cànnabis es detecta un abús de les tecnologies, del mòbil i dels videojocs, però que aquest no és el motiu pel qual els pares demanen ajuda. Entre els joves, aquesta addicció a les noves tecnologies els pot provocar aïllament social, alteració del son, etc, a més de conflictes familiars a casa, sobretot per l'ús del mòbil.

''Les drogues et dominen a tu''

Des del mes de juny, l'Enrique està seguint un tractament de Projecte Home. Feia al voltant de 3 anys que estava enganxat a diverses substàncies, sobretot en consum de cap de setmana en festes de ChemSex. Es va adonar que tenia un problema i va provar de sortir-se'n sol, però no va poder. Reconeix que l'ONG li ha donat ''una estratègia per organitzar la vida'' i a partir d'aquest nou ordre, començar a solucionar el que li va ocasionar aquesta caiguda.

L'Enrique situa la baixa autoestima, el sentiment de culpa i el no estar a gust amb l'entorn, com a principals motius per buscar ''oblidar la situació personal'' a través de la festa i les drogues. Reconeix que no tothom acaba addicte i per això, creu que es fonamental adonar-se del problema. Al principi, diu, ''et creus que controles'' però al cap del temps t'adones ''que les drogues et controlen a tu'', malgrat que sembli un tòpic, i que ''cal posar fre'' per reconduir el projecte vital.

Una experiència similar ha viscut en Carles Ponts, tot i que reconeix que molt més llarga. De jove va començar abusant de l'alcohol i hi va anar afegint substàncies, en funció de la disponibilitat econòmica que tenia. És l'exemple clar de ''policonsumidor'' d'alcohol, cànnabis i cocaïna a més d'altres substàncies i en culpa precisament, el consum al llarg del temps. Al principi, diu, '' amb una droga en tens prou'' però al cap dels anys ''no et dona la satisfacció i l'impuls del primer dia'' i per buscar aquest efecte s'acaba combinant diversitat de substàncies. En Carles assegura que llavors ''se't va complicant'' perquè cada vegada''necessites amagar més coses, et sents malament i no arribes a ser tu fins que et vas enfonsant''.

Per això creu que reconèixer el problema és clau, però també no tenir ''vergonya''. Admet que se n'ha pogut sortir perquè la seva família ''li va donar un clatellot'' però que ja era la segona vegada que demanava ajuda. Després del primer cop, va tornar a recaure i destaca que precisament, la vergonya el tirava enrere per tornar-ho a demanar. Per això, als qui es poden trobar en una situació similar els recomana no amagar-se, reconèixer el problema i ''deixar-se estimar''.

La JONC amb Projecte Home

Projecte Home ha presentat aquestes dades per promocionar el concert benèfic que la JONC (Jove Orquestra Nacional de Catalunya) farà el proper 7 de gener a l'Auditori. Sota la direcció de Manel Valdivieso, l'orquestra oferirà ''Hope'' un repertori amb temes de Schönberg, Strauss, Dvorák i Schubert que vol retransmetre ''esperança i ressorgiment'' per al col·lectiu que pateix addiccions. És la segona vegada que la jove orquestra tira endavant aquesta iniciativa que, segons el seu director, permet als músics ''sentir-se útils'' davant un problema de risc com les drogoaddiccions. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local