Carme Jariod, Joan Collell i Ton Creus durant la presentació. fdg/rita larmsdorff
vd |
18-11-2003 20:40
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Aquest dissabte 15 de novembre, a la sala dels miralls del Foment Vilanoví, i en sessió doble, vam assitir a una interessants experiència de recreació literària. El motiu, la presentació del llibre de Ton Creus Virgili, Lhome del quiosc, i la proposta, un muntage original fonamentat en la confluència dimatges, músiques i narració oral, per tal dendevinar el temps, lespai, el climax i el temparament de la novella. Tot un repte. Un exercici, però, que pels qui hem seguit les realitzacions made El Cep i la Nansa edicions, estavem segur que reeixiria. Així va ser, i amb escreix. I és que la base era sòlida. La magnífica novella de Ton Creus, desplega , amb plena eficàcia, les veus clàsiques de la narrativa al servei duna història que colpeix des dun bon començament, i això, facilita la recreació interpretativa desde registres diferents.
Anem, però, a donar breu notícia del que es va veure i sentir. Les sales de la Casa Ramona, seu provisional del Foment Vilanoví, oferien amb tot el seu esplendor els seus espais preparts en locasió daquesta Dixi/Action ( aixì sintitulava la proposta). A les vuit en punt, les llums de la Sala del miralls sapagaven, al mateix temps que la rotunda veu de Tom Waitts, ens introduïen les poètiques imatges duna de les moltes inobidables escenes de, The Third Man, amb Joseph Cotten i un Orson Welles que ens feien un primer plicar lullet , com si ens diguessin: compte amb el vostre home del quiosc. Primers indicis, i primeres invocacions. Lassessinat: existència i destí. I tot seguit la interpretació dun primer fragment de la novella. Una illuminació enfàtica, insinuava el rostre dunes lectores i dun lectors interprets. Carme Jariod ( la narradora), Esperança Avinyó ( la jutgessa), Enric Andeu ( el forense, el Vidal, i el porter), Joan Collell( el sergent Alarcón), i el mateix autor de la novella Ton Creus (el comissari Fidel Ramos), i que sota la direcció de Rosa Mercader, van ser unes bones i uns bons trasmissors de la paraula escrita. A partir dara saniran encadenat, més seqüencies de cine ( Fargo, Carne Tremula, Charada, etc..) més sequëncies de música (Lou Reed, Leonard Cohen,etc..) i més sequëncies de novella, tot amb bon ritme i acurada sensibilitat, que ens sumergeixen en un univers com de sommi. Unes imatges de Sergi López, amb el seu magnífic Harry, donen pas a les paraules, fora de guió, de lautor i leditor. Sona com un tro, Maria Jimenez, amb unes imatges de fons, obra de la fotògrafa Rita Lamsdorff , dels qui han participat activament amb la Dixi/Action. Primer Temps. Es respirava agitació íntima, i una entusiàtica acollida per part del públic assitent que fou nombròs
En la sessió nocturnal, els indicis i invocacions sorienten cap a la passió carnal, amorosa. I és que en lhome del quiosc, hi són. A la taula dinterpretació, sincorpora Núria Valls( la narradora) i shi mantenen, Joan Collell( el Mas), i Ton Creus ( el Saio) i Carme Jariod ( LAnna). La cosa puja de tensió, amb ajuts inestimables com els de Visconti, Ricardo Franco, Mozart. Toti Soler.
En resum, una vetllada inoblidable, que va comptar, també, amb els bons oficis dAdriana Alias, com a regidoria, els Joan de Springsprojeccions, i lassessorament musical de Bertranss family, i dimatge de Carles Castro.
Creiem,doncs, que tant la novella, lhome del quiosc com la la Dixi / Actions tenen un gran futur per endavant.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!