Normalització Lingüística

Un centenar de persones tanquen a Ribes el programa Voluntariat per la llengua a l'Alt Penedès i el Garraf

La celebració va incloure una visita guiada pel centre històric de la població, activitats diverses al voltant de la figura de Pompeu Fabra i un sopar amb plats representatius de diferents cuines del món

Un centenar de persones tanquen a Ribes el programa Voluntariat per la llengua a l'Alt Penedès i el Garraf. Ajt Sant Pere de Ribes

Un centenar de persones tanquen a Ribes el programa Voluntariat per la llengua a l'Alt Penedès i el Garraf. Ajt Sant Pere de Ribes

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Un centenar de persones (entre alumnes, voluntaris, aprenents, personal del CNL i acompanyants) van celebrar divendres passat, 8 de juny, el final dels cursos de català per a adults i de l'edició actual del programa Voluntariat per la llengua a l'Alt Penedès i el Garraf. La sala Josep Lluís Palacios de la Casa de la Vila i el pati adjacent del remodelat edifici de l'Ajuntament de Sant Pere de Ribes va acollir la festa. Per començar, mentre es feia la recepció dels assistents, a la sala Josep Lluís Palacios es projectaven fotografies de les diverses activitats que els diferents serveis de català del Centre de Normalització Lingüística (CNL) de l'Alt Penedès i el Garraf han dut a terme durant tot l'any.

Ruta per Ribes i Fabra

En la primera part de la celebració, les persones que van assistir-hi van fer una visita guiada pel centre històric ribetà, que els va permetre conèixer els llocs més emblemàtics de la població i que acabava a l'Ajuntament mateix. La ruta  se centrava sobretot en les petjades que els indians han deixat a Sant Pere de Ribes. Per organitzar l'activitat, es van formar dos grups. Mentre un dels dos grups feia la ruta, la resta d'assistents a la festa participava en un seguit d'activitats relacionades amb Fabra i la llengua catalana, instal·lades a la sala i al pati de l'Ajuntament: un taller de Scrabble per demostrar la perícia a l'hora de formar paraules; el Kahoot Fabra, el concurs interactiu de la Generalitat de Catalunya, que va posar a prova els coneixements sobre el Mestre que tenien els participants; un mural per votar les deu paraules més boniques del català, basat en la proposta que la Direcció General de Política Lingüística (DGPL) va fer entre l'abril i maig passats per al projecte Terra de Llengües, o bé fer-se una foto al costat de Fabra "en persona".

Abans de començar les visites es va repartir a cada un dels assistents un qüestionari que contenia sis preguntes sobre algun aspecte de la vida i obra de Pompeu Fabra, i això va servir per sortejar tres premis al final del sopar entre les persones que havien contestat l'enquesta.

Plats de tot arreu

Un cop acabades les visites, l'alcaldessa de Sant Pere de Ribes, Abigail Garrido, va dirigir unes paraules als assistents en què, a banda de donar-los la benvinguda a la vila que els acollia gustosament, els va encoratjar a continuar aprenent català o participant en activitats de foment de l'ús de la llengua i de la cohesió social, com és el Voluntariat per la llengua. L’acte també va comptar amb la presència del regidor de Cultura de Ribes i president del Consell de Centre del CNL de l'Alt Penedès i el Garraf, Josep Moya.

Tot seguit es va servir el sopar al pati del darrere de l'Ajuntament de Sant Pere de Ribes, preparat pels mateixos comensals ja que cada un va portar-hi un plat a compartir amb la resta. La gran diversitat de procedències de les persones que assistien al sopar va propiciar que hi hagués una gran riquesa de presentacions, gustos i olors en els variats plats que es van desplegar a les taules i tothom va poder tastar tantes receptes diferents com va voler. Al final de l'àpat es va fer un brindis per tot el que s'havia compartit i après durant el curs i es van lliurar els premis a tres persones escollides a l'atzar que havien contestat correctament tot el qüestionari sobre Fabra, i quatre premis més per als qui hi havien participat, sense tenir en compte si havien encertat les preguntes o no.

La celebració va tenir el suport de l'Ajuntament de Sant Pere de Ribes, que va cedir les seves instal·lacions, i de la DGPL, dels ajuntaments de Vilanova i la Geltrú, Vilafranca del Penedès i Cubelles i del Consell Comarcal de l'Alt Penedès, que van donar obsequis per confeccionar els premis.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local