Pediatria

Allargar el tractament de quimioteràpia de baixa intensitat millora el pronòstic dels infants amb càncer

L'Hospital Vall d'Hebron comprova que l'ús d'una nova forma de medicaments hi ha menys risc de recaure en la malaltia

ACN/ Elisenda Rosanas Barcelona 18-06-2018 13:17 Lectures 2014
Imatge d'un nen fent tractament a l'Hospital de Dia de Vall d'Hebron. ACN

Imatge d'un nen fent tractament a l'Hospital de Dia de Vall d'Hebron. ACN

Un estudi de l'Hospital Vall d'Hebron ha comprovat que allargar el tractament de quimioteràpia sis mesos més però en baixa intensitat en nens que han superat un rabdomiosarcoma, un tipus de tumor infantil, millora la seva supervivència en un 15%. És la primera vegada en 30 anys, segons ha explicat, Soledad Gallego, cap del Servei d'Oncologia i Hematologia Pediàtrica de l'Hospital Infantil Vall d'Hebron, que es troba una millor en aquest tipus de càncer infantil, el quart més freqüent en pediatria. Per això, Gallego ha explicat que el nou tractament , que es va presentar fa unes setmanes al Congrés ASCO, permetrà canviar els protocols per als pacients d'aquests tumors i millorar sobretot, la recaiguda en metàstasis, ja que se sospita que allargar la quimioteràpia elimina la malaltia ''residual'' que a mitjà termini pot reactivar-se i donar lloc precisament a la metàstasis.

Gallego ha explicat que en 30 anys s'havien fet molts intents d'innovar i introduir nous medicaments que poguessin servir per millorar l'actual tractament del rabdomiosarcoma, un càncer freqüent en nens petits que habitualment es dona en parts toves del cos. Fins ara, no s'havia trobat cap tractament específic que millorés la supervivència d'aquests tumors, actualment enter el 65 i el 70% i per això, Gallego creu que la troballa encara és més important.

Consisteix en allargar el tractament de quimioteràpia, amb una combinació de medicaments diferent i de baixa intensitat, sis mesos després que el pacient hagi acabat amb la quimioteràpia habitual, la radioteràpia i la cirurgia. L'estudi doncs, s'ha fet amb pacients que aparentment ja estan curats i que per tant, la malaltia no és ''visible'' però que encara pot tenir ''cèl·lules residuals'' que a la llarga provocarien una recaiguda en almenys una part d'aquest col·lectiu.

Per aquest motiu, el proper estudi cooperatiu en què hi participarà l'Hospital Vall d'Hebron, es buscarà aplicar el mateix tractament en un grup de pacients amb ''alt risc de recaiguda amb metàstasi'' ja que sospiten que amb aquesta descoberta s'està destruint la malaltia ''mínima residual'' i per tant, s'eliminen les poques cèl·lules que queden vives i que permetrien l'estensió del càncer.

El tractament també és positiu perquè permet arribar en llocs on la cirurgia és més complicada, com pot ser al cervell. Així, la quimioteràpia de baixa intensitat pot lluitar contra les cèl·lules que s'hagin instal·lat al sistema nerviós central, és a dir, al cap, que habitualment està limitada per la quimioteràpia i la cirurgia. La nova combinació de medicaments podrien arribar al cervell i per tant, impedir o disminuir la possibilitat de metàstiasis.

El rabdomiosarcoma és un tipus de tumor poc freqüent que s'origina en el teixit muscular i pot aparèixer en qualsevol part del cos, però el més habitual es trobar-lo al cap, el coll, la pelvis i l'abdomen. Representa el 4% de tots els càncers infantils, el que suposa uns 320 nous casos a l'any a la Unió Europea. Després del tractament intensiu inicial entre el 70 i el 80% d'ells es curen. Però en la resta de casos, quan hi ha metàstasi o recaigudes, la curació només és possible en el 20-30% dels casos. 

Eleccions municipals

Temps de voreres aixecades

Miquel Casellas

Uns pressupostos aprovats o amb pròrroga són més que suficients per començar a aixecar voreres i fer petites grans obres principalment al mig de la ciutat perquè la gent vegi que aquell equip de govern que ha de passar la revalida al cap de poc es preocupa per la gent administrada

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No