Fundació Catalunya La Pedrera

Es presenta a Vilanova la primera Comunitat Dementia Friendly de l’Estat

L'objectiu del projecte és millorar la integració social de les persones amb dèficits de memòria, seguint models internacionals

Es presenta a Vilanova la primera Comunitat Dementia Friendly de l’Estat. EIX

Es presenta a Vilanova la primera Comunitat Dementia Friendly de l’Estat. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’espaiSocial de Vilanova i la Geltrú de la Fundació Catalunya La Pedrera ha presentat avui una acció comunitària per fer que la ciutat esdevingui una Comunitat Dementia Friendly. És a dir, un lloc amable i acollidor amb les persones que pateixen algun tipus de malaltia neuro-degenerativa i/o deteriorament cognitiu, treballant per millorar la seva inclusió social i el coneixement i la comprensió que la ciutadania té d’aquesta realitat.

La Fundació ha posat en marxa aquest projecte de Comunitat Dementia Friendly, la primera a l’estat Espanyol, seguint models internacionals ja existents, com Japó, on va sorgir al 2004; o Anglaterra; els dos únics països on actualment hi ha estructura i regulació en matèria de Comunitat Dementia Friendly. En aquests països el model s’ha posat en pràctica amb molt d’èxit, i el seu objectiu ha estat el de reduir estereotips i prejudicis que afecten a aquest col·lectiu, i aportar solucions basades en la comunitat.

El projecte “Vilanova i la Geltrú Dementia Friendly”

L’Albert Llussà, coordinador de l’espaiSocial de Vilanova, de la Fundació Catalunya La Pedrera, i impulsor del projecte, ha explicat avui com es va iniciar: “amb un treball amb els participants del seu programa REMS (Reforç i Estimulació de la Memòria i la Salut). Com a protagonistes del projecte, els més de 40 participants del programa es van organitzar en grups per reflexionar, compartir i explicar quines són les dificultats amb les quals es troben diàriament quan surten al carrer, relacionades amb aspectes com la memòria, la desorientació, la comunicació, la pròpia identitat i l’aïllament social”.

Un cop recollida aquesta informació de primera mà per part dels protagonistes i dels seus familiars, aquestes vivències s’han materialitzat en un decàleg que té per títol “Com volem ser tractades les persones amb dèficits de memòria”, i que presenta pautes i consells que tenen com a objectiu millorar la convivència i promoure les bones pràctiques entre els veïns i veïnes de Vilanova i la Geltrú.

Aquest decàleg es presenta en forma de díptic i cartell, materials que a partir de demà es distribuiran per totes les llars; així com comerços de la ciutat; biblioteques, museus, hospitals, escoles; entre d’altres, amb l’objectiu que la comunitat estigui informada i conscienciada, ja que com afirma l’experta anglesa, Claire Goodman: “No et converteixes en una Comunitat Dementia Friendly de la nit al dia, és un procés, un camí a recórrer que porta molta feina”.

El projecte compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vilanova, i el disseny i la marca l’ha fet la Cristina Jiménez, alumna de CFGS de Gràfica Publicitària de l’EMAID, l’Escola Municipal d’Art i Disseny de Vilanova.

Visió internacional de la mà d’una experta anglesa

Durant la presentació s’ha comptat amb Claire Goodman, professora de Recerca en Salut a la Universitat de Hertfodshire i Directora de l’Institut Nacional de Recerca en Salut de l’Est d’Anglaterra, que ha fet una xerrada sobre “Les Comunitats Dementia Friendly a Gran Bretanya”. La professora Goodman ha remarcat que les persones amb demència han de participar a la comunitat. “S’ha de parlar amb ells i no sobre ells” i és que el diagnòstic no els defineix com a persona: “Són ciutadans, com qualsevol altre, que tenen molt a dir i amb ganes de seguir fent coses”, ha puntualitzat.

Durant la seva ponència ha destacat, sobretot, la importància de l’estratègia i l’anticipació per part de l’Administració, ja que cada vegada hi haurà més persones amb demència i s’haurà de saber com actuar a nivell de comunitat. “Que tothom sigui conscient de les necessitats d’aquestes persones és molt important, així una persona amb demència podrà “córrer riscos” en el seu dia a dia, sortir al carrer, anar a comprar...” ha declarat; “i per això és molt important el compromís polític i actors clau que ajudin a impulsar-ho a la comunitat”.

Amb aquesta acció Dementia Friendly, la Fundació continua treballant per les persones amb l’objectiu de transmetre una imatge positiva de la vellesa i de les persones grans amb demència; així com la imatge d’una ciutat i una societat sensible i inclusiva, fent visible l’existència d’aquesta realitat social. La finalitat última és que la “Comunitat Dementia Friendly” s’estengui a la resta dels 25 espaisSocials que la Fundació té repartits per Catalunya.

El programa de reforç de la memòria de la Fundació

Durant la presentació a l’espaiSocial de Vilanova, la Mònica Duaigües, responsable de Serveis a la Dependència de la Fundació Catalunya La Pedrera ha explicat el programa REMS. Es tracta d’un programa de la Fundació adreçat a persones amb deteriorament cognitiu, que siguin autònomes en les seves activitats de la vida diària i tinguin la necessitat de mantenir-se actives i ser actores del seu propi procés. El programa té per objectiu millorar la qualitat de vida dels participants, promovent el seu apoderament i fomentant les relacions interpersonals.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local