Estiu 2018

La majoria d'assistències per ofegaments a platges i piscines són a persones majors de 70 anys

Les incidències en infants es donen sobretot per distraccions dels adults amb el mòbil

Pla detall de les ambulàncies del Sistema d'Emergències Mèdiques. ACN

Pla detall de les ambulàncies del Sistema d'Emergències Mèdiques. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Tot i que les dades d'assistències per risc d'ofegament a platges, piscines, rius o embassaments aquest 2018 segueixen la mateixa tendència que els darrers anys i, per tant, es manté relativament estable, el Servei d'Emergències Mèdiques (SEM) detecta que cada vegada hi ha més requeriments amb persones d'edat avançada, majors de 70 anys. En menors, les distraccions dels adults pel mòbil se situen en la primera causa d'incidència, però el sots cap territorial de l'àrea sanitària metropolitana sud, Xavier Rico, considera que hi ha més consciència sobre la necessitat de prendre mesures de seguretat a les piscines privades, per exemple. Per això, bona part dels ofegats són d'edat avançada i sobretot, amb alguna patologia prèvia.

Rico creu que les persones grans encara no han pres consciència que cal seguir les recomanacions i no estar a la platja durant les hores de més calor i sol, evitar posar-se a l'aigua després de menjar o fer ''grans maratons'' al mar. En aquest sentit, el sots cap territorial recorda que moltes vegades, es fa un recorregut i a la tornada ''es cansen i apareixen els problemes'' perquè ''els sobrevé'' la situació crítica o aguda.

Pel que fa als infants, el sotscap territorial del SEM no creu que estar en espais vigilats, tant platges com piscines vigilades, faci deixar ''la responsabilitat'' als socorristes per part dels pares i mares, sinó que ''són descuits de dos segons''. Rico recorda que els nens necessiten vigilància constant perquè ''no cal més d'un pam d'aigua perquè un nen es pugui ofegar'' i per això alerta que ''mires el mòbil, el nen està ofegat''.

Cada any es registren entre 170 i 180 ofegats. Entre el 82 i el 85% es recuperen a l'hospital i per tant, només un 15% acaba amb mort. Enguany, des de l'1 de juny fins el 20 d'agost, el SEM ha registrat 137 casos d'ofegaments, un 20% menys que l'any passat durant el mateix període, en què es va haver d'actuar en 172 ocasions. 117 casos d'enguany han acabat amb víctimes mortals. Majoritàriament, aquests serveis s'han de fer a les platges o zones de costa, que acaparen el 50% de les incidències, mentre que a les piscines s'hi produeixen el 43% de les incidències. Enguany s'han donat 59 situacions d'ofegats enfront els 75 registrats durant tot l'any passat. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local