Vuit anys després

Malestar a l'Ajuntament de Mediona pel retard en la construcció de la nova escola La Fassina

L'alcalde Servand Casas diu que 'el motiu és una clara manca de voluntat política d’Ensenyament. Més si tenim en compte que en altres municipis sí s’ha construït una escola de primària programada més tard i sense barracons'

Malestar a l'Ajuntament de Mediona pel retard en la construcció de la nova escola La Fassina. Ajuntament de Mediona

Malestar a l'Ajuntament de Mediona pel retard en la construcció de la nova escola La Fassina. Ajuntament de Mediona

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Els prop de 85 nenes i nens de Sant Joan de Mediona tornaran a classe aquest dimecres en unes instal·lacions disperses en tres edificis, un dels quals són mòduls, que "no acompleixen els requisits mínims per a les noves necessitats pedagògiques que exigeixen tant els professionals de l’educació com les noves metodologies docents". Això ho denuncien des del govern local, que lamenta el retard en la construcció de la nova escola La Fassina.

El gover ha mostrat el seu malestar. El motiu és que, tot i que a la tardor de 2010 el Govern de la Generalitat va aprovar el projecte per a la construcció del nou CEIP, donat que l’edifici amenaçava ruïnes. El  pressupost era de 4 milions d’euros. 8 anys després encara no s’ha fet cap actuació, tret de la demolició de l’edifici i la construcció de barracons que acullen l’ensenyament de primària. Han calgut nombroses intervencions per dotar d’espais mínims i amb bona qualitat a l’escola i els han realitzat i han estat realitzades per l’Ajuntament.

L'actual escola La Fassina està repartida en 3 edificis, sense cap mena de connexió entre ells, i un d’ells format per quatre barracons per a primària. Les aules polivalents situades a les antigues cases de mestres on estan situades les oficines i serveis de l'escola. Han estat millores fetes per l’Ajuntament els darrers anys però suposen una manca de caràcter, personalitat, funcionalitat i dotació mínima per a una escola pública.

Manca de voluntat política del Departament d’Ensenyament

Per Servand Casas, alcalde de Mediona, “el motiu per la demora en la construcció de l’escola és una clara manca de voluntat política del Departament d’Ensenyament. No té sentit que no s’hagi fet el nou CEIP La Fassina després de 8 anys quan en altres municipis sí s’ha construït una escola pública d’educació infantil i primària programada anys més tard i completament nova, sense que l’edifici antic tingués cap problema estructural”.

Casas, alcalde de Mediona des de 2003, també assenyala que “creiem que hi ha una maniobra per tal de fusionar les dues escoles públiques del municipi en una sola i penso que aquesta decisió demostra una manca de coneixement de les dues realitats que presenta el nostre poble i una clara imposició dels motius econòmics i de reducció de costos davant dels criteris que havien de ser clarament pedagògics”.

Per a l’alcalde, que va ser professor de la mateixa escola i la ZER Serra d’Ancosa, la situació del CEIP La Fassina, és una mostra més de l’abandonament del municipi situat a l’Alt Penedès, “Mediona està marginat territorialment, estem a un extrem de la comarca on, per exemple, la carència de transport públic i manca d'interès per solucionar-ho, demostra la manca de interès de l'administració per al nostre territori” A més l’edil assenyala que “som pocs habitants, dispersos en onze nuclis, entre El Penedès i l’Anoia, lluny d'eixos de comunicació importants, amb cobertura de mòbils molt deficient. Portem més de 10 anys intentant trobar solucions i ningú ens ajuda”.

L’altra escola pública que hi ha Mediona, escola Renaixença situada a Sant Pere Sacarrera, compta amb 68 alumnes, 8 mestres, en 4 grups i també té serioses carències donat que és la evolució d’una escola unitària que ha anat creixent amb edificis afegits, annexes i quatre barracons ubicats a l’altra part del carrer. Aquí també cal aprovar un edifici nou que cobreixi totes les necessitats educatives.

La Fassina, un projecte amb geotèrmia i espais compartits amb la resta de veïns

El projecte aprovat de construcció del nou CEIP La Fassina de Sant Joan de Mediona, a més d’estar consensuat amb el professorat i la comunitat educativa, comptava amb unes característiques remarcables. Coberta climàtica amb elements vegetals vius que ajuden a l'aïllament i redueixen l'impacte visual. Aules i sales per a tots els serveis, incloent-hi un gimnàs polivalent a les actuals cases de mestres i obert a la població en horaris no escolars, biblioteca amb accés exterior independent per a la població de Mediona i climatització  geotèrmica per a la calefacció i l’aire condicionat. Fins i tot un passadís cobert de comunicació entre els dos edificis projectats de manera que ningú es mulli per compartir instal·lacions.

A més la seva execució es faria en tres fases per tal de que l’activitat escolar no es veiés perjudicada. A la primera fase es construiria l’edifici de primària, de planta baixa més dos. En una segona fase —que es faria a l’estiu— es traurien els barracons actuals on hi aniria la pista poliesportiva i a més es reformaria l’edifici on hi ha actualment la direcció per posar-hi tota la educació infantil. En una tercera fase s’enderrocaria la casa de mestres i la llar d’infants, que es reubicaria, per construir-hi un gimnàs, una sala polivalent i uns vestidors.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local