Investigacions Mèdiques

Els nivells alts de contaminació augmenten un 20% el risc de patir un ictus, segons la Fundació Ictus

Nou de cada deu casos es donen per factors de risc modificables, afirma aquesta entitat

ACN Barcelona 08-10-2018 17:52 Lectures 2450
Els nivells alts de contaminació augmenten un 20% el risc de patir un ictus, segons la Fundació Ictus. ACN

Els nivells alts de contaminació augmenten un 20% el risc de patir un ictus, segons la Fundació Ictus. ACN

Els nivells alts de contaminació augmenten un 20% el risc de patir un ictus, segons la Fundació Ictus. L'entitat lamenta que "malgrat l'evidència científica", moltes guies internacionals i professionals mèdics "encara no són conscients" del pes d'aquest factor de risc. A Catalunya, l'ictus és la primera causa de mort en dones i la tercera en homes. Cada any es registren 13.000 casos nous i 3.800 morts per aquesta malaltia. Segons l'entitat, els deu factors que influeixen en l'aparició d'un ictus són la hipertensió arterial, la diabetis, el tabaquisme, l'excés de pes, una alimentació poc saludable, el sedentarisme, el consum d'alcohol, l'estrès, el colesterol alt i les arrítmies cardíaques. Factors, afegeix, modificables.

Fundació Ictus cita un estudi de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) i l'Institut de Salut Global (ISGlobal) per afirmar que els nivells alts de contaminació augmenten un 20% el risc de patir un ictus. L'entitat afirma, a partir d'aquest estudi, que la concentració de sutge en l'ambient que surt dels motors dels cotxes dièsel provoca el despreniment de plaques formades per colesterol i altres substàncies que s'agreguen a la paret de les artèries i poden comportar un ictus de tipus aterotrombòtic.

L'entitat alerta d'aquesta circumstància i subratlla que tot i l'etiquetatge dels vehicles en funció de l'any de matriculació, aquesta classificació "no té res a veure" amb les emissions de partícules i gasos contaminants de molts cotxes. Això vol dir, segons la Fundació Ictus, que molts vehicles dièsel "són nocius" per a la salut i "superen" els límits establerts per les recomanacions de la Unió Europea.

Les estimacions calculen que els accidents cerebrovasculars afectaran una de cada sis persones al llarg de la seva vida. A més, els ictus són la causa principal de discapacitat. En aquest context, la Fundació Ictus adverteix que el 90% dels casos estan relacionats amb factors de risc modificables.

A Catalunya, un 24,8% de la població té hipertensió, un 20% té el colesterol alt, un 30,3% fuma, un 9,4% presenta diabetis i un 1,5% pateix fibril·lació auricular, segons els últims resultats de l'enquesta de salut de Catalunya (ESCA). En el cas de l'ictus, la hipertensió arterial i la fibril·lació auricular són els dos factors de risc amb més impacte, ja que són els responsables d'un de cada cinc casos.

Festes de Sant Joan

Convivència amb i sense petards

Susana Giménez Buendía

A vegades, és tant apassionant com complex conviure en societat. Hi ha una estreta línia entre el respecte i les llibertats dels individus

ENQUESTA WEB

L'Audiència de Barcelona acaba de denegar a un home l'adopció dels fills de la seva parella nascuts per gestació subrogada. El tribunal recorda que el procediment és il·legal al país. La gestació per subrogació o per substitució, la maternitat subrogada o els ventres de lloguer són un dels temes que més divideixen la societat.

Creus que s'hauria de legalitzar la gestació subrogada al nostre país?


No