Judici 1-O

Milers de persones es presenten a Madrid com un "mur humà contra la intolerància" del judici de l'1-O

Les entitats destaquen la unitat de tots els pobles d'Espanya en defensa de la sobirania

Pla general de la plaça de Cibeles, plena, al final de la manifestació. Imatge del 16 de març del 2019. ACN

Pla general de la plaça de Cibeles, plena, al final de la manifestació. Imatge del 16 de març del 2019. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La manifestació a Madrid contra el judici de l'1-O ha omplert el passeig del Prado de la capital espanyola per defensar el dret a l'autodeterminació i denunciar la vulneració de drets amb "violència d'Estat" des del Tribunal Suprem. La manifestació ha plegat 120.000 persones, segons les entitats organitzadores, una xifra que la Policia Nacional rebaixa fina les 18.000. Sigui com sigui, el vicepresident d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ho ha presentat com un "dic de contenció" contra la intolerància i contra l'odi: "Si senyor fiscal, som un mur humà d'homes i dones que criden que 'no passaran'". La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, i representants d'entitats d'àmbit estatal, han destacat que un dels grans èxits de la marxa és la demostració d'unitat de "tots els pobles d'Espanya" en defensa de la sobirania. "Tot i no compartir la independència respecteu que tinguem la llibertat per decidir-ho a Catalunya. Gràcies per dir-ho!", ha exclamat la líder de l'ANC.

En un discurs ple d'una intensitat i expressivitat poc habitual en ell, Marcel Mauri ha celebrat que gent vinguda d'arreu de l'estat espanyol, especialment de Catalunya, hagi omplert els carrers de la capital espanyola "cívicament i pacíficament", replicant el model de les manifestacions de l'Onze de Setembre: "Hem vingut amb la dignitat que representa el poble de Catalunya", ha exclamat a l'inici del seu discurs.

La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, ha volgut agrair als col·lectius madrilenys que s'han afegit a la manifestació que "han estat del costat dels drets, de la llibertat i del poble català" perquè saben, diu, que "quan un dret es vulnerat en un lloc del món, es vulnera arreu". "No tindrem més que allò que ens guanyem per nosaltres mateixos. Persistirem, lluitarem i vencerem", ha exclamat.

En aquest sentit, la cara visible d'Òmnium des de l'empresonament de Jordi Cuixart, ha insistit en una idea que ja ha anat repetint al llarg de tota la jornada: "Defensar l'autodeterminació a Catalunya és defensar la democràcia a Espanya". Mauri també ha llegit un text de Cuixart escrit per a la ocasió des de la presó de Soto del Real en el que ha defensat que "cap moviment social pot ser perseguit per exercir drets fonamentals".

D'altra banda, el vicepresident d'Òmnium ha insistit en l'esperit "pacífic" de la causa catalana i ha reclamat poder "votar en llibertat" per decidir el futur de Catalunya, enfront un auge de l'extrema dreta que considera perillós: "Som els nets dels que van fer front al feixisme i que mai van abaixar el cap i que van lliurar lluites compartides per aconseguir una societat més justa. I ara que l'extrema dreta torna a treure el cap és una vergonya que no se'ls aïlli, sinó que se'ls permeti ser acusació popular al judici".

En aquest sentit, la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, ha titllat de "vergonya democràtica" el judici de l'1-O perquè representa un "intent pervers" de convertir l'autodeterminació en un delicte. Paluzie ha fet una crida a sortir del "cercle viciós" que pretén crear una causa general contra l'independentisme català i apel·la a les "vies democràtiques" per resoldre el conflicte polític.

Unitat d'acció: "Som fills d'una mateixa ràbia"

En representació de presos i exiliats, l'esposa de Josep Rull, Meritxell Lluís, ha denunciat la "reiterada negativa" del govern espanyol al diàleg amb Catalunya, a canvi d'un "ús i abús de poder" per "empresonar" el Govern. "És una vergonya l'existència de presos polítics en un estat europeu o que la presó preventiva s'utilitzi com a escarment i càstig".

També familiars dels joves d'Altsasu han denunciat el "gran escàndol" que representen per a l'estat espanyol, tant el seu cas com el del conflicte català, i ha mostrat la seva solidaritat amb els presos i exiliats. En la mateixa línia s'han manifestats representants de col·lectius madrilenys. "És un dia d'agermanament entre pobles en defensa de la democràcia", ha dit l'activista Elena Martínez.

Més explosiu i expressiu ha estat Óscar Reina, representant del Sindicat Andalús de Treballadors (SAT), que en un discurs ple d'intensitat ha condemnat "la barbàrie i la ignorància històrica" que ha patit Andalusia per part de l'Estat i que "avui condemna" Catalunya: "Som fills i filles d'una mateixa ràbia. El poble valent ens unim per la sobirania del pobles".

En aquest sentit, la conductora de l'acte, la periodista Patrícia López, ha alertat que l'1-O a Catalunya va ser "el primer de molts tsunamis democràtics" que s'han de repetir arreu de l'estat espanyol per defensar els drets civils i socials del conjunt de la ciutadania. López ha destacat la situació "d'excepcionalitat" del que es viu a Catalunya i ha retret a la justícia espanyola la "criminalització" de drets fonamentals: "Ja no ens creiem les mentides".

Guerra de xifres

El nombre de persones que han desfilat per Madrid per protestar contra el judici de l'1-O ha variat segons qui les comptava. En l'acte de cloenda de la mobilització, els organitzadors han donat una primera estimació de 120.000 participants. Aquesta valoració contrasta amb la de la policia espanyola que ha rebaixat la xifra a 18.000 manifestants. Fonts d'Òmnium Cultural han rebatut les dades del cos policial tot afirmant que almenys 30.000 persones havien reservat un autobús per anar a la capital de l'Estat. En total, s'han noliejat 520 autocars plens.

Ambient festiu al passeig del Prado

Sota el lema 'L'autodeterminació no és delicte, democràcia és decidir', la manifestació ha omplert el passeig del Prado i s'ha dirigit fins a la plaça de Cibeles sense incidents rellevants, segons han informat fonts del govern espanyol. Un cop arribats al punt final del recorregut, ha començat l'acte final, que ha comptat amb parlaments i dues actuacions musicals.

Un cop efectuats tots els discursos, ha sigut el torn de la música. El cantautor Mario Muñoz ha cantat una versió del tema 'In your eyes' de Peter Gabriel que ha adaptat per a la campanya internacional de l'Assemblea, 'Make a move'. A continuació, la també cantautora Alicia Ramos ha interpretat 'Canto a la Libertad' mentre els assistents engegaven la llanterna del mòbil i creaven un mar de llums.

L'acte s'ha donat per acabat després que ressonés l''Estaca' de Lluís Llach per la megafonia, i, també per la plaça de Cibeles, ja que molts dels assistents han acompanyat la melodia amb les seves veus i encara alçant els telèfons mòbils amb la torxa activada, il·luminant l'espai.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local