Drogues

L'agència europea de les drogues alerta del nivell de confiscacions de cocaïna "sense precedents" a la UE

L'observatori avisa que la creixent disponibilitat està generant majors costos sanitaris als estats

ACN/ Natàlia Segura Brussel·les 06-06-2019 11:34 Lectures 2739

L'Observatori Europeu de les Drogues i les Toxicomanies (EMCDDA per les seves sigles en anglès) ha alertat del nivell de confiscacions de cocaïna "sense precedents" i de "l'augment de disponibilitat" d'aquesta substància a la Unió Europea. En el seu darrer informe publicat aquest dijous, l'agència europea destaca que el 2017 es va confiscar el doble de cocaïna que l'any anterior, el que suposa un total de 140 tones d'aquest estupefaent. El 61% correspon només a les interceptades a Bèlgica (45 tones) i Espanya (41 tones). L'EMCDDA assegura que "la puresa al carrer" d'aquesta substància és la millor de la darrera dècada, si bé el preu al detall s'ha mantingut estable. Per això, avisa que aquesta creixent disponibilitat està "generant majors costos sanitaris".

L'agència ha detectat un increment de les admissions a urgències relacionades amb el consum de cocaïna. Segons les seves dades el 2017 n'hi va haver més que les provocades per l'heroïna i el cànnabis. A l'estat espanyol la meitat de les urgències per drogues notificades el 2016 van estar relacionades amb aquest estupefaent.

A més, l'agència també veu "preocupant" que entre el 2014 i el 2017 el nombre de pacients nous en tractament hagi augmentat un 37%. "Les necessitats de tractament estan augmentant", avisen.

Uberització del tràfic

Com ja destacaven en l'anterior informe, l'observatori afirma que "l'emprenedoria" en el mercat de la cocaïna "s'ha fet patent en els innovadors mètodes de distribució" com els serveis telefònics per obtenir la droga "de manera ràpida i flexible". Així, constaten "una uberització" en aquest "mercat competitiu" gràcies a les noves tecnologies de la informació com el darknet o les xarxes socials de comerç.

Pel que fa a les vies d'entrada, l'EMCDDA considera que el creixement del tràfic de cocaïna a través dels contenidors de transport marítim suposa "un repte important".

"S'aprecia una reorganització de la cadena de tràfic de cocaïna i dels actors implicats als nivells intermedis i al detall, amb l'aparició d'estructures organitzatives fragmentades, menys definides i més horitzontals", apunta l'informe.

Cannabis, la droga "més consolidada"

L'EMCDDA recorda en l'informe que el cànnabis continua sent "la droga il·legal de major consum" i "més consolidada" a Europa. De fet, aquest és l'estupefaent més confiscat al vell continent i es calcula que més de 17 milions de joves europeus en van consumir el darrer any.

Ressorgiment de les drogues sintètiques

L'informe també apunta a un ressorgiment de les drogues sintètiques donat que la producció d'algunes com l'MDMA està "creixent, diversificant-se i, fins i tot, tornant-se més innovadora". Segons l'EMCDDA, Europa té "un paper important en el subministrament mundial de l'MDM" que es produeix principalment als Països Baixos i a Bèlgica.

Eleccions municipals

Temps de voreres aixecades

Miquel Casellas

Uns pressupostos aprovats o amb pròrroga són més que suficients per començar a aixecar voreres i fer petites grans obres principalment al mig de la ciutat perquè la gent vegi que aquell equip de govern que ha de passar la revalida al cap de poc es preocupa per la gent administrada

ENQUESTA WEB

La campanya electoral del 10-N durarà només una setmana i els partits cobraran un 30% menys en subvencions

ELECCIONS GENERALS. A qui votaràs el proper 10 de novembre del 2019?

Esquerra Republica
Partit dels Socialistes
En Comú Podem
Junts per Catalunya
Ciutadans
Partit Popular
Vox
Altres
No votaré