Curs 2019/20

La FaPaC alerta que la ''llei Aragonès'' impedirà que les AMPA puguin gestionar els menjadors escolars

Les famílies insisteixen que el marc jurídic actual permetia a les associacions contractar directa o indirectament els serveis

Imatge d'una nena d'esquena, menjant al menjador escolar. ACN

Imatge d'una nena d'esquena, menjant al menjador escolar. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La Federació d'Associacions de Pares i Mares de Catalunya (FaPaC) alerta que la llei de contractes de serveis a les persones impedirà que les AMPA puguin gestionar els menjadors escolars. En declaracions a l'ACN, la directora de l'entitat, Lidón Gasull, ha explicat que en una reunió al Departament d'Educació se'ls va reconèixer que el marc jurídic actual sí que permetia que les AMPA poguessin gestionar directament o indirecta els serveis dels espais del migdia, però temen que la coneguda com a ''llei Aragonès'' ho impedirà. Gasull assegura que aquest text preveu que aquest tipus de servei s'hauran de prestar per contractació pública i, per tant, caldrà fer un concurs públic. En canvi, SOS Menjadors Escolars s'ha mostrat més optimista i creu que la llei permetria "de facto" fer els convenis que les AMPA signaven amb els consells comarcals.

Gasull creu que les AMPA tenen difícil poder-se constituir com a empresa i poder presentar un projecte ''competitiu en el mercat''. A més, posa en dubte que puguin també arribar a complir les condicions per presentar-se a un concurs públic. Gasull critica que si aquesta és la solució, les AMPA es convertiran en entitats gestores de serveis i s'oposen a treballar amb la lògica de les empreses que busquen el 10% de benefici.

Per aquest motiu, tal com ha explicat Gasull, la FaPaC és una de les entitats que ha començat a treballar per intentar ''tombar'' aquesta llei o com a mínim aconseguir que els serveis educatius no en formin part, ja que obrir la porta a externalitzar els serveis de menjador, les acollides i les extraescolars pot acabar també donant externalització.

Des de la FaPaC es lamenta que sigui ara quan el Departament els dona la raó i reconeix que el marc jurídic actual permet fer convenis que garanteixin la gestió dels menjadors escolars per part de les famílies de les escoles. Gasull creu que el Departament "no parla de forma clara".

SOS Menjadors Escolars, optimistes

Una de les entitats sorgides per justament defensar el dret de les AMPA a gestionar els menjadors escolars, SOS Menjadors Escolars, té en canvi, una visió més optimista de la situació que pot donar-se amb la nova llei. Segons han explicat a l'ACN, en també una reunió amb el secretari de polítiques educatives, Carles Martínez, i el director general d'atenció a la comunitat educativa, Ramon Simon, des del Departament van assegurar que justament la llei de contractes de serveis a les persones permetria ''de facto'' fer els convenis que les AMPA signaven amb els consells comarcals.

En cas que no s'aprovés, segons han detallat membres de la plataforma, el Departament s'ha compromès a buscar un ''pla B'' que permetria mantenir-los i, alhora, solucionar també el problema de les AMPA que volen fer la gestió directa d'aquest servei, que actualment són dues terceres parts. En aquest sentit, segons SOS Menjadors Escolars, el Departament prepararia un decret llei, que s'hauria d'aprovat també al Parlament, que permetés actualitzar l'actual text del 1996.

Per la seva banda, el Departament d'Educació reitera que actualment l'espai del migdia i el servei de menjador estan immersos en procés participatiu amb les entitats implicades després que s'aturés la reforma del decret a finals de l'any passat. Està previst que les primeres conclusions surtin aquest mateix estiu.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local