Amb el pis a coll

Els joves d'esquerra verda denuncien les dificultats d'emancipació

Els joves de Iniciativa van instal.lar un pis al mig de la Rambla. fdg/carles castro

Els joves de Iniciativa van instal.lar un pis al mig de la Rambla. fdg/carles castro

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Sous baixos, precarietat laboral i preus de lloguer i de compra exorbitants són alguns dels ingredients dels còctel que fa que el 52% dels joves d'entre 18 i 30 anys encara visquin amb els pares. Susanna Montón, candidata número 8 a les llistes al congrés per Iniciativa per Catalunya Verds va explicar que aquest percentatge de la població no té mitjans perquè les administracions públiques, tant la catalana com l'espanyola, no tenen la voluntat de trobar una solució al preu màxim de l'habitatge. “Resulta irònic -va afirmar Montón- que el govern estableixi un preu màxim pel gas butà i no pels pisos”.

Aquests joves reclamen que el govern augmenti nombre d'habitatges protegits i que acabi amb la precarietat laboral dels joves, que sovint tenen contractes il·legals, amb sous molt baixos que els impedeixen començar una vida digna fora de casa dels pares. La masoveria urbana és una de les solucions que aquest col·lectiu proposa. Es tracta d'un concepte d'intercanvi de serveis: un contracte entre els propietaris de pisos que calgui reformar es i joves que vulguin llogar-ne. “Els joves s'encarreguen de dur a terme les obres, ocupen aquell habitatge i no paguen lloguer durant un temps determinats per contracte perquè han assumit el cost de les reformes”, va explicar Susanna Montón.

“La gent quan ens veu muntant una habitació o el saló al carrer, va dir la candidata, riuen i s'acosten a preguntar-nos què fem. Quan els ho expliquem, ens donen la raó. 'Jo voto PP, o jo voto socialistes, però és veritat que els joves avui dia ho teniu molt difícil', em diuen”.

La campanya “El pis al carrer” es va endegar durant la campanya electoral dels passats comicis locals, perquè, segons aquest col·lectiu, totes les administracions hi estan implicades a diferent escala. És itinerant i, de moment, ja ha passat per diversos municipis catalans, com Lleida o Mataró, i la propera setmana serà a Badalona.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local