L’APMA s’oposa a l’ampliació de la pedrera Roca

Creuen que el pla aprovat per l’ajuntament és “una ampliació” i que envaeix els límits del Parc Natural del Garraf

Imatge d'arxiu de la Pedrera Roca situada a Vilanova. fdg/carles castro

Imatge d'arxiu de la Pedrera Roca situada a Vilanova. fdg/carles castro

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El passat mes de desembre, el consistori vilanoví va aprovar el pla especial de la Pedrera pel qual escurçava el termini de concessió d’explotació a l’empresa Roca en una dècada i el limitava al 2030. A més, el pla contemplava la reducció de les 72 hectàrees previstes a la concessió minera a 19,5 ha, des les quals la pedrera ja n’ha explotat 12,5 ha.

APMA denuncia que aquestes set hectàrees autoritzades que encara pot explotar l’empresa Cantera Roca, SL. envaeixen els límits del Parc Natural del Garraf. Qualifiquen el fet d’ “inadmissible” i creuen que “és inadequat que l’Ajuntament l’autoritzi”. Afegeixen que l’ampliació “no consta en cap dels documents que ha presentat l’empresa Cantera Roca, SL” i que “s’ha incomplert la normativa”, ja que, segons l’entitat ecologista, no s’ha portat a terme cap estudi que n’avaluï l’impacte ambiental, ni tampoc s’ha considerat que la zona Corral d’en Carro està qualificada com de protecció natural i paisatgística en el Pla d’Ordenació Urbana de Vilanova i la Geltrú.

En el cas de Vilanova, expliquen des d’APMA, la pedrera actua també com un abocador de la runa provenint de la construcció de la ciutat. Aquesta activitat permet restaurar paisatgísticament l’espai, que si bé està obligada per llei i restaura en part la pedrera, l’entitat ecologista afirma que com a argument no té pes suficient, ja que hi ha d’altres alternatives menys agressives i més respectuoses amb el medi ambient, com ara “la recuperació d’aquests residus mitjançant el tractament per trituració de les runes. Aquest opció suposaria un estalvi en l’ús de matèries primeres i reduiria la dependència del municipi envers la continuïtat d’aquesta explotació”.

De moment, l’APMA insta l’administració vilanovina a aturar l’ampliació i a seguir postures com la del municipi veí de Sant Pere de Ribes, “molt més restrictiva i respectuosa”. A més, estan a l’espera d’un pronunciament de la Diputació de Barcelona, ja que és l’organisme públic que gestiona la zona protegida.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local