Investigació Biomèdica

Un estudi associa un major consum de refrescos ensucrats a un augment del risc de mort

La investigació es basa en el seguiment de 452.000 persones de 10 països europeus durant 16 anys

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Un major consum de begudes tipus refresc, tant les que tenen sucre com les endolcides artificialment, s'associa a un augment del risc de mort, segons les conclusions d'un estudi internacional basat en la població de prop de 452.000 persones de 10 països europeus seguits durant un període de 16 anys. En l'estudi, publicat a la revista científica 'JAMA Internal Medicine', hi ha participat investigadors de l'Institut Català d'Oncologia (ICO) i de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL). Els autors de l'estudi consideren que les seves conclusions han de servir per a impulsar iniciatives de salut pública per limitar el consum de refrescos.

Segons els principals resultats de l'estudi, beure dos o més gots al dia, en comparació amb menys d'un got al mes, de refrescos endolcits amb sucre o artificialment s'ha associat amb un major risc de mort per totes les causes. Es va trobar un risc més elevat de mort per malalties circulatòries associades a consumar dos o més gots al dia de begudes refrescants, així com un major risc de mort per malalties digestives associades a beure'n un o més d'un got al dia.

D'altra banda, no es va observar cap associació entre el consum d'aquest tipus de begudes i la mortalitat en càncer.

Durant el període de 16 anys en que es basa la investigació es van produir 41.693 morts. El consum de begudes refrescants es va recollir en qüestionaris de dieta entre el 1992 i el 2000. L'estudi inclou participants de Dinamarca, França, Alemanya, Grècia, Itàlia, Països Baixos, Noruega, Suècia, el Regne Unit i Espanya. A l'estat espanyol, l'estudi inclou participants d'Astúries, Guipúscoa, Navarra, Múrcia i Granada.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!
SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local