Bullying

Un de cada tres adolescents reconeix haver assetjat algun company amb freqüència de forma activa o passiva

2.450 estudiants de les comarques barcelonines s'han autoexplorat en un estudi de la Fundació Ecologia Emocional

ACN Barcelona 23-10-2019 19:08 Lectures 5227

Un 33,8% dels adolescents reconeixen haver participat de manera activa o passiva en situacions d'assetjament a un company amb freqüència -"de vegades" o "sempre"-, segons un estudi elaborat per la Fundació Ecologia Emocional de Barcelona. Un total de 2.450 adolescents d'entre 11 i 18 anys de 14 centres educatius públics i concertats de les comarques barcelonines han participat en l'estudi, que ha consistit en un qüestionari de 100 preguntes dividides en deu àrees, com identitat, conductes de risc, hàbits de la salut, comunicació familiar, tecnologies o la mirada sobre el món. Una de les aportacions de l'estudi és que ha buscat que els joves se sinceressin sobre les seves emocions després d'una autoexploració a través del qüestionari.

Una altra de les dades destacades de l'estudi és que el 15% dels enquestats reconeixen haver patit assetjament escolar "de vegades" o "sempre". En el gènere masculí, la proporció és una mica superior (15,4%) que en el femení (12,8%). D'altra banda, pràcticament no s'observen diferències de gènere entre els adolescents que reconeixen haver participat de forma activa o passiva en situacions d'assetjament, el 34% dels nois i el 33,4% les noies.

TIC, angoixa i impaciència

Els resultats de l'autoexploració també detallen que la relació dels joves amb les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) els provoca sentiments d'angoixa i impaciència. Preocupa la tendència a la pressa, la immediatesa, el consumisme i les dificultats per complir obligacions.

Igualment hi ha aspectes positius com el sentiment d'estima i d'integració al grup familiar, l'elevada apreciació de la diversitat, la construcció de la identitat i la relació i sensibilitat pel món que els envolta. "Ens ha alegrat especialment la sensibilitat dels joves sobre la vida i la valoració de la seva diversitat, fet que és molt esperançador", afirmen els directors de la Fundació Ecologia Emocional, els psicòlegs Mercè Conangla i Jaume Soler, sobre l'estudi, que s'ha presentat aquest dimecres.

Prevenció emocional davant de l'assetjament escolar

Conangla i Soler apunten que "cal fer prevenció emocional en tot l'àmbit educatiu per reduir i evitar l'assetjament escolar" dels infants i adolescents. Per això, defensen l'educació i la gestió emocional a tots els nivells: en la formació dels professors, dels alumnes i en l'àmbit familiar. "L'etapa de l'adolescència i joventut suposa molts reptes a nivell emocional. Si els joves no disposen d'eines per gestionar les emocions derivades del que viuen, poden caure en desequilibris i patiment", adverteixen.

Els centres que han participat a l'estudi són de Barcelona, Badalona (Barcelonès); Sant Joan Despí, Esplugues de Llobregat (Baix Llobregat); Vilanova i la Geltrú (Garraf); Sant Sadurní d'Anoia (Alt Penedès); Manresa (Bages); Moià (Moianès); Vacarisses, Sabadell i Terrassa (Vallès Occidental). El qüestionari, l'han contestat estudiants d'ESO, batxillerat i cicles formatius de grau mig o superior. L'estudi l'ha realitzat l'Institut de Recerca en Ecologia Emocional i Creixement Personal, una de les tres potes de la fundació, juntament amb l'Institut del Creixement Personal i l'Institut d'Ecologia Emocional.

Eleccions municipals

Temps de voreres aixecades

Miquel Casellas

Uns pressupostos aprovats o amb pròrroga són més que suficients per començar a aixecar voreres i fer petites grans obres principalment al mig de la ciutat perquè la gent vegi que aquell equip de govern que ha de passar la revalida al cap de poc es preocupa per la gent administrada

ENQUESTA WEB

El Penedès i Garraf en ple arriba a la segona fase del desconfinament. A les portes de l'estiu i amb un futur incert, segurament ja heu començat a fer plans per a les vostres vacances

Heu començat a fer plans per aquest estiu?


No