Nota de premsa

Experts de tot l'Estat Espanyol revisen en un cicle de conferències el mite i la realitat dels Templers.

Del 23 de març al 27 d’abril a la Sala d’Actes de Caixa Sabadell a Barcelona

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La Fundació Caixa Sabadell organitza el cicle de conferències “D’ahir a avui: L’orde del Temple entre la guerra i la pau”, dedicat a revisar l’estat de la qüestió sobre els mites, llegendes i vestigis de l’orde medieval dels Templers. Les vuit conferències del cicle s’efectuaran els dies 23, 25 i 30 de març i 1, 15, 20, 22 i 27 d’abril de 2004, de les 19 a 21 hores, a la Sala d’actes de Caixa Sabadell a Barcelona. A més, el dissabte 24 d’abril hi haurà una visita d’estudi a les comandes del castell de Montsó (Osca) i Santa Maria de Gardeny (Lleida), que permetrà conèixer els dos monuments més importants d’època templera conservats a la Corona d’Aragó.

El cicle està dirigit per Prim Bertran, Àngels Casanovas i Jordi Rovira, i compta amb el reconeixement d’un crèdit de lliure elecció per als estudiants de la Universitat de Barcelona que assisteixin com a mínim al 80% de les sessions, mentre que està pendent de ser una activitat reconeguda pel Pla de formació del professorat de la Generalitat de Catalunya. El preu d’inscripció al curs és de 15 euros, mentre que l’assistència a conferències sense matriculació és de 3 euros. La visita d’estudi té un cost de 20 euros pels inscrits al cicle i de 25 euros pels no inscrits.

Dos segles de la història del Mediterrani

Després d’haver produït l’exposició “700 anys després. Els cavallers del temple o la vigència d’un mite”, actualment en itinerància, la Fundació Caixa Sabadell vol aprofundir en el context medieval a través d’aquest cicle especialitzat, dirigit fonamentalment a estudiants universitaris i obert a tot tipus de públic. Durant vuit sessions els experts repassaran l’estat de la qüestió disponible sobre aquest Orde religiós i militar nascut a Jerusalem i que va protagonitzar la història del mediterrani entre 1118 - quan aquells monjos guerrers van crear el seu univers elitista i clos, que durant l’època de les Croades conviuria amb els poders terrenals dels reis i els successius Papats – i 1307, l’any que va iniciar el procés de desfeta i el rei de França Felip el Bell va precipitar la seva fi amb la col.laboració del papa Climent V, mentre els darrers templers eren acusats d’heretgia i cremats a la foguera.

Història i pervivència del mite del Temple

El cicle s’iniciarà el dimarts 23 de març amb la conferència “Els Templers, mite i realitat”, a càrrec de Josep Maria Sans i Travé, director de l’Arxiu Nacional de la Generalitat de Catalunya. El dijous 25 de març estarà dedicat a “El armamento peninsular en los siglos XII y XIII y sus relaciones con los ámbitos culturales”, per Álvaro Soler del Campo, de la Real Armería del Palacio Real de Madrid. El dimarts 30 de març es desenvoluparà el tema “Els altres ordes militars. L’orde de l’Hospital i la seva relació amb l’orde del Temple”, exposat per Prim Bertran i Roigé, del Departament d’Història Medieval, Paleografia i Diplomàtica, de la UB. El dijous 1 d’abril estarà dedicat a “Les bases socials i econòmiques del poder de l’orde del Temple”, amb la intervenció de Laureà Pagaroles, de l’Arxiu Històric de Protocols de Barcelona.

Després del parèntesi de Setmana Santa, el dijous 15 d’abril es reprendran les sessions amb “L’arquitectura a les comandes del Temple: els models urbà, rural i militar”, a càrrec de Joan Fuguet, de la Generalitat de Catalunya. El dimarts 20 d’abril estarà centrat en “El Temple en guerra” amb l’exposició que farà Manuel Rojas Gabriel, del Departamento de Historia Medieval de la Universidad de Extremadura. El dijous 22 d’abril es tractarà el tema “Raíces cruzadas de la orden del Temple” per Luis García-Guijarro Ramos, del Departamento de Historia Medieval de la Universidad de Zaragoza. I la darrera conferència serà el dimarts 27 d’abril, a càrrec de José Antonio Ferrer Benimeli, del Departamento de Historia Moderna y Contemporánea de la Universidad de Zaragoza, que s’ocuparà de “El mito del Temple. La herencia del Temple en la Masonería”.


ACTIVITAT: Cicle de conferències “D’ahir a avui: L’orde del Temple entre la guerra i la pau”
ORGANITZA: Fundació Caixa Sabadell.
LLOC: Sala d’actes de Caixa Sabadell. Plaça Catalunya, 9, 6è pis. Barcelona.
DATES: Conferències: dies 23, 25 i 30 de març i 1, 15, 20, 22 i 27 d’abril del 2004.
Visita d’estudi a Montsó i Gardeny: dissabte 24 d’abril, durant tot el dia.
HORARI: de 19 a 21 h.
PREUS: Tot el cicle: 15 euros. Cada conferència: 3 euros.
Visita-estudi: Inscrits, 20 euros; no inscrits, 25 euros.
INSCRIPCIONS: Telèfon 93.725 95 22 o a la pàgina web www.fcaixasabadell.org
INFORMACIÓ: Telèfon 93-725 95 22. E-mail: fundacio@caixasabadell.es www.fcaixasabadell.org

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local